⚫️ Τοξότης 𝐀 * • Η μαύρη τρύπα στο Κέντρο του Γαλαξία μας φαίνεται οτι γίνεται ακόμα πιο αδήφαγη...
• Οι αστρονόμοι του UCLA παρατήρησαν έντονο φως από το σημείο αυτό στα 24 χρόνια παρατηρήσεων της συγκεκριμένης περιοχής
Εικόνα: motionarray.com
• Η τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας καταναλώνει ένα ασυνήθιστα μεγάλο...γεύμα από διαστρικό αέριο και κοσμική σκόνη, και οι ερευνητές δεν καταλαβαίνουν ακόμα το γιατί.
"Δεν έχουμε δει ποτέ κάτι τέτοιο στα 24 χρόνια που μελετάμε την υπερμεγέθη αυτή μαύρη τρύπα", δήλωσε η Andrea Ghez, καθηγήτρια φυσικής και αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες (UCLA), και συν-επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας. "Είναι συνήθως μια αρκετά ήσυχη, αδύναμη θα λέγαμε μαύρη τρύπα, η οποία βρίσκεται σε μια δίαιτα. Δεν ξέρουμε τι προκαλεί αυτή τη μεγάλη γιορτή. "
Οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερες από 13.000 παρατηρήσεις της μαύρης τρύπας οι οποίες έγιναν μέσα σε 133 νύχτες από το 2003. Οι εικόνες συγκεντρώθηκαν από το W.M. Το αστεροσκοπείο Keck στη Χαβάη, και το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότου Παρατηρητηρίου στη Χιλή. Η ομάδα διαπίστωσε ότι στις 13 Μαΐου, η περιοχή λίγο έξω από το "σημείο μη επιστροφής" της μαύρης τρύπας (ονομάζεται έτσι επειδή όταν εισέρχεται ύλη, δεν μπορεί ποτέ να ξεφύγει) ήταν δύο φορές πιο φωτεινή από την προηγούμενη παρατήρηση.
Παρατήρησαν επίσης μεγάλες αλλαγές σε άλλες δύο νυχτερινές παρατηρήσεις για φέτος. Και οι τρεις αυτές αλλαγές ήταν "άνευ προηγουμένου", ανέφερε η Ghez.
Η φωτεινότητα που παρατήρησαν οι επιστήμονες προκαλείται από την ακτινοβολία του αερίου και της κοσμικής σκόνης τα οποία καταρρέουν προς τη μαύρη τρύπα. Τα ευρήματα τους έθεσαν το ερώτημα: αυτό, ήταν ένα εξαιρετικά μοναδικό συμβάν, ή πρόδρομος σε μια σημαντικά αυξημένη δραστηριότητα;
Η ομάδα συνεχίζει να παρακολουθεί την περιοχή, και θα προσπαθήσει να λύσει αυτό το ερώτημα με βάση αυτό που θα παρατηρήσουν σε νεώτερες εικόνες.
"Θέλουμε να μάθουμε πώς μεγαλώνουν οι μαύρες τρύπες, και πως επηρεάζουν την εξέλιξη των γαλαξιών και του σύμπαντος", δήλωσε η Ghez, ο Lauren B. Leichtman από τo UCLA και ο καθηγητής αστροφυσικής Arthur E. Levine. "Θέλουμε να μάθουμε γιατί η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα γίνεται πιο φωτεινή και πώς γίνεται πιο φωτεινή".
Τα νέα ευρήματα βασίζονται σε παρατηρήσεις της μαύρης τρύπας - η οποία ονομάζεται Τοξότης A *, ή Sgr A * - οι οποίες έγιναν σε τεσσερις νύχτες τον Απρίλιο και τον Μάιο στο Αστεροσκοπείο Keck. Η φωτεινότητα γύρω από τη μαύρη τρύπα ποικίλλει κάπως, αλλά οι επιστήμονες συγκλονίστηκαν από τις ακραίες διακυμάνσεις της φωτεινότητας αυτής σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων και των παρατηρήσεων τους στις 13 Μαΐου.
Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη Γη
Η μαύρη τρύπα απέχει περίπου 26.000 έτη φωτός από τη Γη, και δεν αποτελεί κίνδυνο για τον πλανήτη μας. Η ακτινοβολία θα πρέπει να είναι 10 δισεκατομμύρια φορές πιο φωτεινή από ότι εντόπισαν οι αστρονόμοι για να επηρεαστεί η ζωή στη Γη.
Η μαύρη τρύπα απέχει περίπου 26.000 έτη φωτός από τη Γη, και δεν αποτελεί κίνδυνο για τον πλανήτη μας. Η ακτινοβολία θα πρέπει να είναι 10 δισεκατομμύρια φορές πιο φωτεινή από ότι εντόπισαν οι αστρονόμοι για να επηρεαστεί η ζωή στη Γη.
Διαβάστε περισσότερα:http://newsroom.ucla.edu/ releases/ black-hole-getting-hungrier
Το σχετικό 𝐏𝐀𝐏𝐄𝐑: "Unprecedented variability of Sgr A* in NIR"
Tuan Do et al: https://arxiv.org/abs/1908.01777
► Οι αστρονόμοι του UCLA συζητούν το πρόγραμμα σε 4 λεπτά. Δείτε το σχετικό βίντεο από το Αστεροσκοπείο Keck: https://www.youtube.com/watch?v=Xdo0V9HDeRM&feature=youtu.be
Από: Astronomy Nation
……………….*………………..
Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο
Facebook:
Και στο blog: Αστρονομία και Επιστήμη
Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα
μπλε ή κόκκινα γράμματα)
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις
μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε
μας: gikasd63@hotmail.com η αφήστε μήνυμα inbox στη
Σελίδα:
Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία,
άρθρο, ή Paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα
απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη
άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη
διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς
δωρεάν.
Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η
ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του
αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του
άρθρου.
Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις
ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου.