Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Πλανήτης Δίας...

...μια απίστευτη εικόνα από μια ηλιακή έκλειψη στον αέριο γίγαντα 

Εικόνα: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill

Την περασμένη εβδομάδα, η NASA κυκλοφόρησε στη δημοσιότητα εικόνες της Ιούς, ενός από τους φυσικούς δορυφόρους του πλανήτη Δία, ο οποίος έριξε μια μεγάλη και εντυπωσιακή σκιά στον πλανήτη. Ο Kevin M. Gill, μηχανικός λογισμικού της NASA, δημοσίευσε την επεξεργασμένη αυτή εικόνα της σκιάς, δίνοντάς μας μια σαφή εικόνα για το πως θα έμοιαζε μια έκλειψη Ηλίου πάνω στον Δία.


338 people are talking about this


Γιατί όμως η σκιά της Ιούς είναι τόσο σαφώς καθαρότερη στη θέαση σε σύγκριση με τις ηλιακές εκλείψεις στη Γη;  η απόσταση παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτή την ανομοιότητα. Ο φωτογράφος του πλανήτη Άρη Doug Ellison επεσήμανε ότι ο Ήλιος φαίνεται πολύ μικρότερος στον πλανήτη Δία από ότι στη Γη:

Do you know why Io’s shadow appears so much sharper than the Moon’s shadow on Earth? My guess is its shadow interacts with Earth’s atmosphere here locally, but I’m much less familiar with the farther-out celestial bodies.
Then sun is significantly smaller as seen from Jupiter - hence shadows are much sharper.
See Doug Ellison's other Tweets


Η αστροφυσικός Katie Mack εξήγησε επίσης ότι η κοντινή απόσταση της Ιούς από τον Δία, η οποία την κάνει να φαίνεται τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, είναι ένας λόγος για τον οποίο η σκιά της είναι τόσο ευδιάκριτα λεπτομερής, έχοντας ασθενέστερη παρασκιά.


……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή Paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy