Υπάρχει επίσης και σχετικό βίντεο!
Η Διαστημοσυσκευή Τζούνο (Ήρα) της NASA συνεχίζει να περιφέρεται γύρω από τον μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού μας συστήματος τον Δία, και να στέλνει στη Γη συναρπαστικές, νέες έγχρωμες φωτογραφίες του γιγαντιαίου αυτού πλανήτη.
Αλλά οι επιστήμονες έχουν στη διάθεσή τους πλέον και εικόνες που δείχνουν τους θυελλώδεις πόλους του πλανήτη στο υπέρυθρο φως, οι οποίοι είναι αόρατοι στο ανθρώπινο μάτι. Οι εικόνες αυτές βοηθούν στο να εξηγηθούν τα μέχρι τώρα αινίγματα της εσωτερικής λειτουργίας του πλανήτη Δία.
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη ένα νέο τρισδιάστατο βίντεο, το οποίο δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας υπέρυθρες φωτογραφίες των πόλων του Δία. Η διαστημοσυσκευή Τζούνο καταγράφει για πρώτη φορά στην ιστορία αυτές τις μυστηριώδεις περιοχές του τεράστιου γίγαντα πλανήτη αερίου.
"Πριν από το Τζούνο, θα μπορούσαμε μόνο να μαντέψουμε με τι θα έμοιαζαν οι πόλοι του Δία", ανέφερε σε ανακοίνωση τύπου της NASA-JPL ο Alberto Adriani, μέλος της ομάδας του Τζούνο στο Ινστιτούτο Διαστημικής Αστροφυσικής και Πλανητολογίας της Ρώμης (Rome's Institute for Space Astrophysics and Planetology).
Οι εικόνες ορατού φωτός που λαμβάνονται από τη φωτογραφική μηχανή του Τζούνο JunoCam δείχνουν ένα παράξενα συμμετρικό μοτίβο αντικυκλωνικών ή ανάστροφων καταιγίδων.
Ωστόσο, οι εικόνες υπέρυθρης ακτινοβολίας που καταγράφονται από μία συσκευή η οποία ονομάζεται Jovian Infrared Auroral Mapper ή JIRAM, βοηθούν τους ερευνητές να αναζητήσουν δεκάδες μίλια βαθιά στους πόλους του γίγαντα αερίου.
Οι πρόσφατες εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν το σχήμα και τη δομή αυτών των πυκνών και συναρπαστικών καταιγίδων.
Εικόνα: (NASA/SwRI/MSSS/ASI/INAF/JIRAM/Björn Jónsson/CC BY-NC-SA)
Τι αποκαλύπτουν οι εικόνες του Τζούνο για το βόρειο πόλο του Δία ;
Παρακάτω βλέπουμε ένα κινούμενο γραφικό, ένα animation, (που προβάλλεται με μεγάλη ταχύτητα) το οποίο είναι ένα από τα δύο νέα βίντεο που κυκλοφόρησε η NASA.
Τα ψυχρά και γενικά τα νέφη που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα, με θερμοκρασία -83 βαθμών Κελσίου (-118 βαθμούς Φαρενάιτ). Τα χαμηλότερα και θερμότερα νέφη τα οποία "βλέπει" ο υπέρυθρος αισθητήρας του JIRAM έχουν κίτρινο χρώμα με τη θερμοκρασία τους να ανεβαίνει στους -13 βαθμούς Κελσίου (8 βαθμούς Φαρενάιτ).
Η κινούμενη αυτή εικόνα (animation) το βίντεο δηλαδή, μεγεθύνει τις εικόνες ορατού φωτός του Δία έτσι ώστε να δείξει την τρισδιάστατη (3D) αυτή ανακατασκευή σε βίντεο, η οποία έγινε από εικόνες της συσκευής JIRAM οι οποίες λήφθηκαν κατά την τέταρτη, υψηλής ταχύτητας πτήσης γύρω από τον Δία (ή perijove) του πλανήτη στις 2 Φεβρουαρίου του 2017.
Σύμφωνα με τη NASA, οι μετρήσεις θερμοκρασίας και η αντιστοίχηση τους στην τρισδιάστατη ανακατασκευή του βίντεο "παρέχουν πληροφορίες για το πώς λειτουργούν οι ισχυροί κυκλώνες στους πόλους του Δία".
Οι μετρήσεις βαρυτικών πεδίων του Δία από τη διαστημοσυσκευή Τζούνο δίνουν στους ερευνητές μια νέα κατανόηση των εσωτερικών λειτουργιών του γίγαντα αερίου.
Μαζί με τις υπέρυθρες και μαγνητικές ενδείξεις, το Τζούνο συμβάλλει στη διάσπαση του μακρόχρονου μυστηρίου του πώς δηλαδή η απίστευτα γρήγορη 10ωρη ημέρα του Δία διαμορφώνει τα καιρικά συστήματα τα οποία ξεκινούν βαθιά μέσα από τον πλανήτη.
"Έχουμε ουσιαστικά λύσει το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο περιστρέφεται το εσωτερικό του Δία", δήλωσε σε δελτίο τύπου ο Tristan Guillot, μέλος της ομάδας του Τζούνο στο Πανεπιστήμιο Côte d'Azur της Γαλλίας.
"Οι ζώνες και οι ταινίες που βλέπουμε στην ατμόσφαιρα οι οποίες περιστρέφονται με διαφορετικές ταχύτητες εκτείνονται σε περίπου 1.900 μίλια."
Η πρωταρχική αποστολή της διαστημοσυσκευής Τζούνο είναι προορισμένη να ολοκληρωθεί μετά τη 14η περιφορά του γύρω από τον Δία (perijove) στις 16 Ιουλίου του 2018. Η NASA είναι πιθανό να επεκτείνει την αποστολή κατά δύο ή τρία χρόνια, εν αναμονή μιας αναθεώρησης της όλης αποστολής (Ο εκπρόσωπος του διαστημικού οργανισμού δεν απάντησε στις ερωτήσεις του ιστότοπου Business Insider σχετικά με το σχέδιο της αποστολής σχετικά με τη διαστημοσυσκευή. -Το άρθρο που διαβάζετε έχει ως βασική πηγή τον ιστότοπο Business Insider )
Αλλά όλα τα καλά πράγματα πρέπει κάποτε να τελειώσουν: η NASA θα καταστρέψει τελικά το Τζούνο οδηγώντας το σε μια θανάσιμη βύθιση στα πυκνά σύννεφα του Δία.
Με τον τρόπο αυτό, ο διαστημικός οργανισμός θα διασφαλίσει ότι η διαστημοσυσκευή δεν θα συντριβή πάνω στο παγωμένο φεγγάρι του πλανήτη Δία την Ευρώπη.
Η Ευρώπη καθώς και ένα άλλος δορυφόρος του Δία που ονομάζεται Γανυμήδης έχουν πιθανώς ωκεανούς υγρού νερού - και πιθανώς εξωγήινη ζωή - κάτω από τις επιφάνειες τους. Η NASA δεν θέλει να μολύνει τους ωκεανούς αυτούς με βακτήρια από τη Γη που έχουν ενδεχομένως προσκολληθεί στον Τζούνο.
Στο μέλλον, όμως, θα μπορούσε να στείλει μια σούπερ αποστειρωμένη αποστολή κάτω από τον πάγο για να αναζητήσει αυτή την εξωγήινη ζωή αν φυσικά υπάρχει...
Από τον DAVE MOSHER, του ιστότοπου BUSINESS INSIDER
Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα
μπλε γράμματα)
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις
μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε
μας: gikasd63@hotmail.com
η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:
Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική
σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα
απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας
για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.
Εάν, κατά
την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν
μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για
οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.
Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις
ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου.
Γιά την
ομάδα : @Aratosastronomy