Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Οι παραξενιές του... Ήλιου


main article image
Πρόσφατα δημιουργήθηκαν 3 τρύπες στον Ήλιο, και η Γη πρόκειται να χτυπηθεί από γεωμαγνητικές καταιγίδες
Διαβάστε τι πρέπει να ξέρετε.

Το μητρικό μας άστρο άρχισε και πάλι τα... καμώματά του, και για άλλη μια φορά η Γη θα υποστεί τα αποτελέσματα. Στεμματικές οπές έχουν δημιουργηθεί στην επιφάνεια του Ηλίου , στέλνοντας γεωμαγνητικές καταιγίδες προς τη κατεύθυνση της Γης.

Η φράση "τρύπες στον Ήλιο¨ ίσως ακούγεται λίγο τρομακτική, αλλά είναι ένα φαινόμενο κάτι αρκετά συχνό, που παρατηρήται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του λεγόμενου "Ηλιακού ελάχιστου". Αυτή την εποχή ο Ήλιος διανύει την χαρακτηριστική του "ήρεμη περίοδο"  στον 11ετή του κύκλο δραστηριότητας του , στον οποίο βρισκόμαστε σήμερα.

Αν και οι ηλιακές κηλίδες και οι ηλιακές εκλάμψεις είναι λιγότερες και γενικά μικρότερες σε μέγεθος  όταν συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ηλιακού ελάχιστου, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να χτυπηθούμε εδώ στη Γη από γεωμαγνητικές καταιγίδες.


Αυτό οφείλεται στις Στεμματικές οπές*, οι οποίες είναι ψυχρότερες, και λιγότερο πυκνές περιοχές πλάσματος και ανοικτών μαγνητικών πεδίων.

Αυτές οι ανοιχτές δομές επιτρέπουν στον ηλιακό άνεμο να διαφύγει πιο εύκολα, ο οποίος με τη σειρά του μπορεί να εκτοξεύσει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία προς τη Γη εάν η Στεμματική οπή "κοιτάει" την Γη.

Την περασμένη εβδομάδα δημιουργήθηκαν τρεις από αυτές τις οπές - στέλνοντας υψηλής ταχύτητας ηλιακό άνεμο κατευθείαν προς τη Γη. Τι σημαίνει αυτό ; Αυτό σημαίνει ηλιακές καταιγίδες - αλλά για την ώρα δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ως προς την ...επιβίωσή μας.


Ο εθνικός οργανισμός Ωκεανών και Ατμόσφαιρας  (National Oceanic and Atmospheric Administration-NOAA) εξέδωσε μια ανακοίνωση για μια  ηλιακή καταιγίδα επιπέδου G1 - το οποίο είναι και το χαμηλότερο επίπεδο στην ανάλογη κλίμακα.


3 coronal holes nasa
Εικόνα 2: (Solar Dynamics Observatory, NASA)

Αυτό σημαίνει ότι ο περισσότερος κόσμος δεν πρόκειται να αντιληφθεί κάτι! Μια καταιγίδα επιπέδου G1 συνήθως σημαίνει ότι θα γίνουν αισθητές μόνο οι ασθενέστερες επιπτώσεις της πάνω στη Γη.

Μπορεί να υπάρχουν κάποιες πολύ μικρές διακυμάνσεις του ηλεκτρικού δικτύου, και μικρές παρεμβολές στις δορυφορικές επικοινωνίες, όπως το GPS, το δορυφορικό διαδίκτυο και η τηλεόραση.


Μπορεί να έχετε ακούσει επίσης ότι οι γεωμαγνητικές καταιγίδες είναι υπεύθυνες για τα ξεβράσματα στις ακτές των θαλάσσιων θηλαστικών, καθώς η παρεμβολή των ηλιακών καταιγίδων στο μαγνητικό πεδίο της Γης επηρεάζει τις εσωτερικές τους "πυξίδες "

Αυτό μπορεί να μην είναι και τετελεσμένο - μια μελέτη της NASA δεν διαπίστωσε σαφή αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των γεγονότων που αφορούν το ξέβρασμα στις παραλίες των θαλάσσιων θηλαστικών και των γεωμαγνητικών καταιγίδων.

Εάν βρίσκεστε σε υψηλά βόρεια ή νότια γεωγραφικά πλάτη, ίσως σταθείτε τυχεροί να δείτε το βόρειο ή το νότιο Σέλας, το οποίο δημιουργείται καθώς φορτισμένα σωματίδια από τις αλληλεπιδράσεις των σωματιδίων της ατμόσφαιρας με τον ηλιακό άνεμο κατευθήνονται προς τους πόλους  μέσα από τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου της Γης, όπου αλληλεπιδρούν με την ιονόσφαιρα δίνοντάς μας μια θεαματική παράσταση με ουράνια φώτα και χρώματα.


Ο NOAA διαθέτει έναν εύχρηστο χάρτη πρόβλεψης Σέλαος από 30 λεπτά έως και 3 ημέρες μπροστά.



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Εικόνα Νο 1. Το μαγνητικό πεδίο του Ηλίου. https://sdo.gsfc.nasa.gov/data/



*Στεμματική Οπή
Πρόκειται για φαινόμενο που παρατηρείται στο ηλιακό στέμμα. Είναι περιοχές του στέμματος χωρίς εκπομπή ακτινών Χ. Βρίσκονται σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από ανοικτές μαγνητικές γραμμές, σε αντίθεση με την υπόλοιπη δομή του στέμματος, που χαρακτηρίζονται από βρόχους πλάσματος παγιδευμένους γύρω από κλειστές μαγνητικές γραμμές, οι οποίες συνδέουν περιοχές αντίθετης πολικότητας που αρχίζουν και καταλήγουν στη φωτόσφαιρα. Επίσης οι στεμματικές οπές χαρακτηρίζονται από χαμηλή θερμοκρασία και πυκνότητα σε σύγκριση με τις τιμές που χαρακτηρίζουν το στέμμα, γεγονός που δείχνει ότι η ενέργεια που τους παρέχεται από τη φωτόσφαιρα μέσω των ακουστικών κυμάτων καταναλίσκεται στην επιτάχυνση των σωματιδίων του ηλιακού ανέμου.



Από τον MICHELLE STARR  

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Γιά την ομάδα : @Aratosastronomy