Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Η ΝΑΣΑ επιβεβαιώνει ότι η Γη έχει ένα …νέο φεγγάρι !



Ο αριθμός 1 είναι μοναχικός αριθμός, ειδικά όταν είστε το ένα και μοναδικό φεγγάρι που περιβάλλει έναν πλανήτη γεμάτο ανθρώπους. Αλλά ας  μην χάνουμε τις ελπίδες μας, και αυτό γιατί η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε ότι μπορεί να υπάρξει μια δεύτερη… Σελήνη για να σας κρατά συντροφιά τα βράδια .


Το φεγγάρι αυτό, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, είναι μικρότερο από το φεγγάρι μας και περιφέρεται γύρω από τη Γη με εκπληκτικά ακανόνιστη τροχιά. Μάλλον φαίνεται ότι δύο είναι πολύ καλύτερα από ένα. Αυτό το δεύτερο "φεγγάρι", είναι στην πραγματικότητα ένας αστεροειδής που ονομάζεται 2016 HO3 και στην τωρινή του κατάσταση είναι παγιδευμένος σε ένα θα λέγαμε "κοσμικό χορό" με τη Γη. Ονομάζεται "Quasi-Moon" ένα εικονικό ή ψευδές αν προτιμάτε φεγγάρι.



Αυτό το νέο φεγγάρι ¨χορεύει¨ λοιπόν με τη Γη εδώ και πάνω από έναν αιώνα τώρα. Η τροχιά του είναι εξαιρετικά ελλειπτική, επηρεάζοντάς το έτσι ώστε να φτάνει σε μια μικρή απόσταση εκτός από την εφαπτόμενη της τροχιάς του - μεταξύ 38 και 100 φορές την απόσταση του γνωστού φεγγαριού της Γης της Σελήνης- χοροπηδώντας θα έλεγε κανείς πάνω και κάτω σε όλη τη διάμετρο του τροχιακού επιπέδου της Γης. Αυτό το νέο φεγγάρι έχει κλίση άξονα περίπου 8 ° και περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο για 365,93 ημέρες, διάστημα το οποίο είναι λίγο μεγαλύτερο από το χρόνο της Γης που είναι 365,24 ημέρες. Η NAΣA δήλωσε: "Από το  2016 το αντικείμενο HO3 κινείται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας, αλλά ποτέ δεν …αποτολμά να απομακρυνθεί, καθώς και τα δύο αντικείμενα κινούνται γύρω από τον Ήλιο. Αναφερόμαστε σε αυτό το αντικείμενο ως έναν ¨εικονικό δορυφόρο της Γης ¨


Δεδομένου ότι ο νέος αυτός βοηθός της Σελήνης μας έχει κλίση και έχει ελλειπτική τροχιά, μερικές φορές είναι πολύ πιο κοντά στον Ήλιο και συνεπώς κινείται λίγο πιο γρήγορα από τη Γη, σύμφωνα με τους Νόμους του Κέπλερ. Άλλες φορές, είναι λίγο πιο μακριά και κινείται λίγο πιο αργά, ωστόσο δεν πλησιάζει ποτέ κοντύτερα από περίπου 14 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον πλανήτη Γη ή δεν απομακρύνεται περισσότερο από περίπου 40 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Σχηματική αναπαράσταση της τροχιάς του αντικειμένου
2016 HO3 σε σχέση με τον Ήλιο και την Γη. 
Εικόνα: wikipedia



Σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ, έχει διάμετρο μεγαλύτερο από 36,5 μέτρα, αλλά όχι μεγαλύτερη από 91 μέτρα, και θα …κυκλώνει τη Γη για πολλούς αιώνες ακόμα.



Το νέο μας φεγγάρι λοιπόν, το 2016 HO3 ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τους αστρονόμους στις 27 Απριλίου του 2016 με το τηλεσκόπιο εποπτείας αστεροειδών Pan-STARRS 1 (Pan-STARRS 1 asteroid survey telescope) που βρίσκεται στη Χαλεάκαλα της Χαβάης.


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)
         
Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.