Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Η Κίνηση του Γαλαξία μας.

Ο Γαλαξίας μας κινείται μέσα στο Σύμπαν με ταχύτητα 2,1 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα !

Τίποτα δεν είναι στάσιμο ή ακίνητο. Καθώς διαβάζετε αυτό το άρθρο, η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της, περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, ο 'Ήλιος κινείται στο διάστημα με την εκπληκτική ταχύτητα των 792.000 χλμ / ώρα γύρω από το γιγαντιαίο κέντρο του Γαλαξία μας, ενώ και το Σύμπαν κινείται με την ασύλληπτη ταχύτητα των  2.100.000 χιλιόμετρων την ώρα.

Μπορεί να νομίζετε ότι καθώς διαβάζετε αυτό το άρθρο, το σώμα σας βρίσκεται σε μια στάσιμη θέση. Όμως, τα πάντα μέσα στο σύμπαν ταξιδεύουν, από τον πλανήτη μας (τη Γη) - που περιστρέφεται γύρω από το  άξονά του με ταχύτητα περίπου 1700 χλμ / ώρα - στο έως το Ηλιακό σύστημα και ακόμη περισσότερο τον ίδιο μας τον Γαλαξία.    


Όλοι οι πλανήτες στο Ηλιακό μας σύστημα και οι φυσικοί τους δορυφόροι, τα φεγγάρια τους δηλαδή, ταξιδεύουν επίσης στο διάστημα. Στην πραγματικότητα, για να διατηρηθεί μια σταθερή τροχιά, είναι απαραίτητο για τη Γη να κινηθεί γύρω στα 30 χιλιόμετρο ανά δευτερόλεπτο. Οι εσωτερικοί πλανήτες στο σύστημά μας, δηλαδή ο Ερμής και η Αφροδίτη κινούνται γρηγορότερα, ενώ ο πλανήτης Άρης και οι εξωτερικοί πλανήτες του Hλιακού μας συστήματος περιφέρονται γύρω από το μητρικό μας άστρο, τον  Ήλιο, σε πιο αργούς ρυθμούς.

Η Σπειροειδής κίνηση του Ηλιακού μας συστήματος

Αλλά σκεφτείτε πιο ...Συμπαντικά και σε μεγαλύτερη κλίμακα. Ακόμα κι αν ο Ήλιος που βρίσκεται στο κέντρο του Ηλιακού μας συστήματος, ταξιδεύει επίσης με απίστευτη ταχύτητα μέσα στο διάστημα. Αν σκεφτούμε σε ακόμα μεγαλύτερες κλίμακες, θα αντιληφθούμε ότι ακόμη και ο γιγάντιος Γαλαξίας μας βρίσκεται σε κίνηση και ότι όλα τα πράγματα που συνθέτουν το Σύμπαν, όπως τα αστέρια, τα νέφη αερίων, οι πλανήτες, οι μαύρες τρύπες ακόμη και η…πανίσχυρη σκοτεινή ύλη όλα αυτά ταξιδεύουν μέσα στο Σύμπαν .

Ακριβώς όπως η Γη μας περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο και ο Ήλιος μας περιστρέφεται γύρω από το γαλαξιακό κέντρο - το οποίο όπως το βλέπουμε από το πλεονεκτική μας θέση*   βρίσκεται περίπου 25000 έτη φωτός μακριά - σε ελλειπτική τροχιά. Συμπληρώνει μια πλήρη περιφορά γύρω από το Γαλαξιακό κέντρο σε περίπου 225 εκατομμύρια χρόνια . Αυτό είναι γνωστό και ως Γαλαξιακό έτος.

Άλλη μία  ψηφιακή αναπαράσταση που δείχνει πως κινείται το Ηλιακό μας σύστημα μέσα στον Γαλαξία 


Προβλέπεται ότι από τότε που δημιουργήθηκε ο Ήλιος και η Γη, έχουν περάσει 20 γαλαξιακά χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι ολοκληρώσαμε 20 επιτυχείς περιστροφές σε τροχιά γύρω από το γαλαξιακό κέντρο. Ωστόσο, εάν αναφερόμαστε στο λεπτομερές ανθρώπινο ιστορικό κίνησης  μας διαμέσου του Σύμπαντος, θα συνειδητοποιήσουμε ότι μόλις και μετά βίας…¨σαλέψαμε¨ κινούμενοι πάνω στο Γαλαξιακό μας μονοπάτι.

Αλλά τι γίνεται με την ταχύτητα; Προκειμένου να ολοκληρωθεί μια επιτυχημένη περιφορά γύρω από το γαλαξιακό κέντρο, το μητρικό μας άστρο, ο Ήλιος μας, πρέπει να ταξιδέψει με την εκπληκτική ταχύτητα των 792.000 χιλιομέτρων την ώρα. Η Γη και όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα που συνθέτουν το πλήρες ηλιακό μας σύστημα, ακολουθούν τον Ήλιο μας με αυτή την ταραχώδη ταχύτητα.

Συγκριτικά με όσα είπαμε πιο πάνω, το φως ταξιδεύει την μαγευτική ταχύτητα του 1,09 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ Χιλιομέτρων την ώρα. Και όχι μόνο τα φεγγάρια, οι πλανήτες και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Ήλιος μας ταξιδεύει μέσα στο διάστημα, αλλά ο γαλαξίας κινείται επίσης μέσα στο διάστημα, ωθούμενος από τη βαρύτητα άλλων τεράστιων αντικειμένων που κατοικούν στο Σύμπαν.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, ο Γαλαξίας μας ¨σπρώχνεται¨ από άλλους τεράστιους γαλαξίες και γαλαξιακές συστάδες στη γύρω περιοχή - κοντά σε ένα συγκεκριμένο σημείο του Σύμπαντος.

Αλλά, για περιμένετε ένα λεπτό, σε σχέση με ΤΙ υπολογίζουμε στην πραγματικότητα το κίνηση μέσα στο σύμπαν; Λοιπόν, για να μην υπάρχουν διαμάχες σχετικά με  την ταχύτητά μας γύρω από τον Γαλαξία, οι ερευνητές είναι ικανοί να την μετρήσουν σε σχέση με την ΚΑΡΔΙΑ , το κέντρο δηλαδή του Γαλαξία μας .


Ωστόσο, ο Γαλαξίας μας δεν είναι ακίνητος . Κινείται επίσης και μέσα στο Σύμπαν. Συνεπώς υπάρχει κάτι με το οποίο μπορεί να συγκριθεί η κίνηση του; Γιατί όπως γνωρίζεται ένα αντικείμενο έχει μετρήσιμη ταχύτητα σχετικά με ένα άλλο που είναι ακίνητο.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι αστρονόμοι και οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν σε τέτοιου είδους ερωτήσεις. Μπορούμε να συγκρίνουμε την ταχύτητα του γαλαξία μας με άλλους γαλαξίες, αλλά όλοι οι άλλοι γαλαξίες ταξιδεύουν μέσα στο σύμπαν ακριβώς όπως κάνει και ο Γαλαξίας μας.
Για να απαντήσουν σε αυτό το μυστήριο, οι αστρονόμοι και οι επιστήμονες ¨σημαδεύουν¨ προς την Κοσμική Ακτινοβολία Υποβάθρου (Cosmic Microwave Background- CBR) και τη Μεγάλη Έκρηξη.

Όπως δήλωσε η NAΣA, η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης υποθέτει ότι το πρώιμο σύμπαν ήταν ένα εξαιρετικά καυτό μέρος και ότι καθώς διαστέλλεται, το αέριο μέσα σε αυτό ψύχεται ολοένα και περισσότερο. Επομένως το σύμπαν πρέπει να είναι γεμάτο με ακτινοβολία που είναι ακριβώς η υπολειπόμενη θερμότητα που έμεινε από την Μεγάλη Έκρηξη, που ονομάζεται ¨Κοσμική Ακτινοβολία Υποβάθρου¨ , η οποία  δημιουργήθηκε πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Θεωρητικά μιλώντας, η ΚΑΥ  παρουσιάζεται σαν ένα εμπεριστατωμένο πλαίσιο αναφοράς για ολόκληρο το Σύμπαν, το οποίο μας δίνει το απαραίτητο συγκριτικό στοιχείο με το οποίο μπορούμε να προσδιορίσουμε και να υπολογίσουμε την κίνηση μας.
Προκειμένου να γνωρίσουμε πόσο γρήγορα ταξιδεύουμε μέσα στο σύμπαν, οι αστρονόμοι πρέπει να αφαιρέσουν στους υπολογισμούς τους την κίνηση του πλανήτη Γη γύρω από τον Ήλιο,  και την κίνηση του Ήλιου γύρω από το κέντρο του Γαλαξία από τη συνολική κίνηση που μετράται σε σύγκριση με τη Κοσμική Ακτινοβολία Υποβάθρου CBR).

Αυτό σημαίνει ότι ο Γαλαξίας μας ταξιδεύει μέσα στο διάστημα με την εκπληκτική ταχύτητα των 2,1 εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα, προς την κατεύθυνση των αστερισμών της Παρθένου και του Λέοντα, ακριβώς εκεί που βρίσκεται ο λεγόμενος Μεγάλος Ελκυστής (The Great Attractor).

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 *Η Γη βρίσκεται σε απόσταση 2/3 της διαμέτρου του γαλαξία μας. Είμαστε δηλαδή σε μια ¨εύκρατη περιοχή ούτε κοντά στο ραδιενεργό και πυκνοκατοικημένο από άστρα κέντρο του γαλαξία μας, αλλά ούτε και στις εξωτερικές παγωμένες και αφιλόξενες περιοχές του.



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)
         
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.