Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Η Μεγαλύτερη δομή στο Σύμπαν

Αυτό είναι το ΦΕΒΤ Φασματοσκοπική Έρευνα Βαρυονικής Ταλάντωσης [Baryon Oscillation Spectroscopic Survey (BOSS)]. Ένα τεράστιο τοίχος από γαλαξίες με έκταση 1 δισεκατομμύριο έτη φωτός.  Το μεγαλύτερο αντικείμενο που εντοπίστηκε ποτέ στο Σύμπαν.

Απεικονίζοντας την κλίμακα του σύμπαντος μας, παραμένει από καιρό ανεξιχνίαστο για τον ανθρώπινο νου, έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι το να περιγράψει κάποιος το ΦΕΒΤ είναι απίστευτα δύσκολο. Γνωστό ως ΦΕΒΤ του μεγάλου Τείχους (των Γαλαξιών), αυτό το Υπερσμήνος γαλαξιών έχει διάμετρο πάνω από 1 δισεκατομμύριο έτη φωτός, καθιστώντας το μεγαλύτερο αντικείμενο που οι αστρονόμοι έχουν παρατηρήσει μέχρι σήμερα.

Το ΦΕΒΤ (BOSS) πήρε το όνομά του μετά τις φασματοσκοπικές Έρευνες Ταλαντώσεων Βαρυονίου, μια προσπάθεια χαρτογράφησης γαλαξιών στο πρώιμο σύμπαν. Αυτή η τεράστια υπερδομή αποτελείται από τέσσερα υπερσμήνη που συνδέονται με τεράστια νήματα θερμών αερίων, σκοτεινή ύλη, και κενό χώρο - όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New Scientist.

Το ΦΕΒΤ είναι περίπου 5,5 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, με εκτιμώμενη μάζα 10.000 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Γαλαξία μας. Το μεγάλο τείχος του Σλόουν (The Sloan Great Wall) εθεωρείτο στο παρελθόν ότι ήταν το μεγαλύτερο γνωστό αντικείμενο στο σύμπαν, αλλά το Μεγάλο Τείχος υποβάθμισε αυτό το εύρημα.

Η ανακάλυψη αυτών των υπερδομών είναι εξαιρετικά σημαντική για τους αστρονόμους, γιατί βοηθούν στο να ¨μοντελοποιηθεί¨ η Μεγάλη έκρηξη το (The big bang), καθώς  και τη μορφή και το σχήμα του σύμπαντος μας. Καθώς συνεχίζουμε να ξεκλειδώνουμε τα κρυμμένα μυστικά του σύμπαντος μας, είναι δυνατόν να βρούμε ακόμα μεγαλύτερα αντικείμενα.

Ένας ιστός από γιγαντιαία υπερσμήνη γαλαξιών κυκλώνει το κενό διάστημα.
Εικόνα: Volker Springel/Max Planck Institute For Astrophysics/SPL

Αυτό το άρθρο αναφέρεται στη μελέτη του Πανεπιστημίου του Κορνέλ για την ανακάλυψη ενός τεράστιου συστήματος από Υπερσμήνη γαλαξιών.


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)
         
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις, απορίες, ή συμπληρώματα γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com