Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Επιστήμονες μελέτησαν τους ήχους των ¨Αστεροσεισμών¨ για να μάθουν περισσότερα για τον αστρικό σχηματισμό.

Ακούστε τον ήχο των αστεριών
Ερευνητές διερεύνησαν τα εσωτερικά ηχητικά κύματα που δημιουργούνται από τους λεγόμενους Αστεροσεισμούς (starquakes) - ταλαντώσεις και εκλάμψεις ενέργειας που δημιουργούνται από τα αστέρια - για τον προσδιορισμό του προσανατολισμού στον οποίον περιστρέφονται.

Οι Αστεροσεισμοί αυτοί, που κάνουν τα αστέρια να ηχούν σαν καμπάνα, παρέχουν μια εντελώς νέα εικόνα για τις συνθήκες του Σύμπαντος, όταν τα αστέρια σχηματίστηκαν δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

¨Ακριβώς όπως οι σεισμολόγοι χρησιμοποιούν τους σεισμούς για να κατανοήσουν το εσωτερικό του πλανήτη μας, έτσι χρησιμοποιούμε και τους Αστεροσεισμούς, για να καταλάβουμε το εσωτερικό των άστρων¨, δήλωσε ο Ντένις Στέλλο (Dennis Stello), ένας από τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW) στην Αυστραλία.

¨Η νέα μας μελέτη παρέχει την πρώτη απόδειξη ότι αυτή η προσέγγιση αποτελεί ένα ισχυρό τρόπο για την απόκτηση γνώσεων σχετικά με τις διαδικασίες εκείνες που έλαβαν χώρα πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, κοντά στην αρχή της γέννησης του σύμπαντος¨.

Μπορείτε παρακάτω να ακούσετε τους θορύβους που κάνουν οι Αστεροσεισμοί:

Εντάξει, θα μου πείτε ότι σαν ήχος είναι σίγουρα πολύ ¨ήπιος¨, αλλά οι πληροφορίες που οι ερευνητές ήταν σε θέση να συγκεντρώσουν κάθε άλλο παρά ήπιες ήταν.

Η μελέτη εξέτασε 48 ερυθρούς γίγαντες αστέρες σε δύο πανάρχαια αστρικά σμήνη στο Γαλαξία μας – τα πρώτα σχηματίστηκαν πάνω από 2 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, και τα υπόλοιπα 8 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Αστρικά φυτώρια - όπου τεράστια νέφη αερίου και σκόνης καταρρέουν κάτω από το ίδιο τους το βάρος για να σχηματίσουν γιγαντιαία σμήνη άστρων - είναι πραγματικά δύσκολο να μελετηθούν άμεσα, λόγω όλης αυτής της σκόνης και αερίων που τα περιβάλλει.

Αντ 'αυτού, για να ερευνηθεί η προέλευση των άστρων, οι αστρονόμοι έπρεπε να χρησιμοποιήσουν μια άλλη μέθοδο - ακούγοντας τα αρχαία αυτά αστρικά σμήνη.

¨Το όφελος από τη μελέτη πάνω στα αρχαία αστρικά σμήνη, είναι ότι η παρεμβολή της σκόνης και αερίων έχει παρέλθει, όμως, τα αστέρια εξακολουθούν να διατηρούν την υπογραφή των αρχικών συνθηκών στο αρχικό νέφος όπου γεννήθηκαν¨, δηλώνει ο Ντένις Στέλλο.

Χρησιμοποιώντας το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Κέπλερ της ΝΑΣΑ, η ομάδα ερεύνησε τέσσερα χρόνια τους Αστεροσεισμούς και τις ταλαντώσεις που δημιουργούνται, και προσδιόρισε ότι ο προσανατολισμός της γωνίας περιδίνησης τους ήταν έντονα ευθυγραμμισμένη στο 70 τοις εκατό των άστρων.

¨Τα αποτελέσματα ήταν μη αναμενόμενα, Διαπιστώσαμε ότι οι περιστροφές των περισσότερων από τα αστέρια αυτά ήταν ευθυγραμμισμένες μεταξύ τους¨, δήλωσε ο Ντένις Στέλλο.

¨Στο παρελθόν είχε υποτεθεί ότι μαζικές αναταραχές είχαν διαταράξει την περιστροφική ενέργεια από τα νέφη όπου γεννήθηκαν τα αστέρια, και εμπόδιζαν αυτή την ευθυγράμμιση¨

 Τι σημαίνει λοιπόν αυτό για τους ερευνητές; Λοιπόν, αυτό δίνει στους επιστήμονες έναν τρόπο διερεύνησης των συνθηκών εκείνων που επικρατούν στα αστρικά μαιευτήρια - φυτώρια, και ένα τρόπο για να ανακαλύψουμε με τι έμοιαζε το Σύμπαν δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

¨Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το αποτύπωμα από αυτές τις αρχικές συνθήκες μπορεί ακόμα να είναι ορατό δισεκατομμύρια χρόνια αργότερα, μελετώντας τις μικροσκοπικές ταλαντώσεις στα άστρα που είναι πολλά έτη φωτός μακριά από τη Γη¨,  δηλώνει ο Ντένις Στέλλο.

Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Nature Astronomy.




 Από: JACINTA BOWLER  

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)
         
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com