Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Μία κοντινή ματιά στο νάνο Πλανήτη Δήμητρα, ρίχνει ''φως'' στις φωτεινές κηλίδες.

Οι επιστήμονες της αποστολής ‘’Dawn’’ (Αυγή) της NASA σημείωσαν αξιοσημείωτη πρόοδο στην αποκάλυψη των μυστικών του νάνου πλανήτη.



Οι φωτεινές κηλίδες του κρατήρα ''Occator'' φαίνονται σε βελτιωμένο χρώμα σε αυτή την εικόνα παρμένη από το διαστημόπλοιο Dawn της NASA. Credit: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA / PSI / LPI


Οι τελευταίες εικόνες που έχουμε για τον νάνο πλανήτη Δήμητρα μας φέρνουν πιο κοντά από ποτέ στον πυθμένα  του κρατήρα ‘’Occator’’, στο χώρο όπου οι φωτεινότερες από τις μυστηριώδεις κηλίδες έχουν προβληματίσει τους επιστήμονες.

Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν από την αποστολή του διαστημόπλοιου ‘’Dawn’’ της NASA στο 47ο ετήσιο Συνέδριο Σεληνιακής και Πλανητικής Επιστήμης (Planetary Science Conference) στο Τέξας.

"Πριν ξεκινήσει το διαστημόπλοιο ‘’Dawn’’ πέρυσι τις εντατικές του παρατηρήσεις στη Δήμητρα, ο Κρατήρας ‘’Occator’’ φαινόταν να είναι μια μεγάλη φωτεινή περιοχή. Τώρα, με τις τελευταίες κοντινές εικόνες, μπορούμε να δούμε πολύπλοκα χαρακτηριστικά, που μας παρέχουν νέα μυστήρια προς διερεύνηση," δήλωσε ο Ralf Jaumann , πλανητικός επιστήμονας και συν-ερευνητής του ‘’Dawn’’ στο Γερμανικό Κέντρο ΄Αερο-Διαστήματος (German Aerospace Centre) στο Βερολίνο.

«Η περίπλοκη γεωμετρία στο εσωτερικό του κρατήρα προτείνει γεωλογική δραστηριότητα στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά θα πρέπει να ολοκληρωθούν λεπτομερείς γεωλογικές χαρτογράφησεις του κρατήρα, ώστε να δοκιμαστούν υποθέσεις για το σχηματισμό του."


Στον κρατήρα ''Occator'' βρίσκεται η πιο λαμπρή περιοχή στον νάνο πλανήτη Δήμητρα. Credit: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA / PSI

Η ομάδα κυκλοφόρησε επίσης ένα ενισχυμένο σε χρώμα χάρτη της επιφάνειας της Δήμητρας, αναδεικνύοντας τη διαφορετικότητα των υλικών που βρίσκονται εκεί και την σχετικά λεία επιφάνεια του πλανήτη, η οποία δεν έχει και πολλές μεγάλες κοιλότητες αποτέλεσμα συγκρούσεων από ουράνια σώματα, όπως αναμενόταν από τους επιστήμονες.

Το μπλε υλικό που επισημαίνεται στο έγχρωμο χάρτη σχετίζεται με ροές, ομαλές πεδιάδες και βουνά, τα οποία φαίνεται να είναι πολύ νεαρά επιφανειακά χαρακτηριστικά.


Ένα γενικός χάρτης δείχνει την επιφάνεια της Δήμητρας σε ενισχυμένο χρώμα, καλύπτοντας υπέρυθρα μήκη κύματος πέρα από την ανθρώπινη οπτική περιοχή .Credit: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA

"Παρά το γεγονός ότι οι διαδικασίες των συγκρούσεων από ουράνια σώματα κυριαρχούν στην επιφανειακή γεωλογία στη Δήμητρα, έχουμε εντοπίσει συγκεκριμένες παραλλαγές χρωμάτων στην επιφάνεια, που  δείχνουν αλλαγές υλικού που οφείλονται σε μια σύνθετη αλληλεπίδραση της διαδικασίας αυτών των συγκρούσεων, και τη σύνθεση του υπεδάφους," δήλωσε ο Jaumann.

"Επιπλέον, αυτό δίνει ενδείξεις για υπόγειο στρώμα εμπλουτισμένο σε πάγο και χημικά στοιχεία (volatiles)."

Οι επιστήμονες της αποστολής έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα δεδομένα από τις συσκευές Gamma Ray και Neutron Detector (Gamma Ray and Neutron Detector GraND) του διαστημοπλοίου Dawn, γεγονός που υποδηλώνει την πιθανότητα πάγου κάτω από την  από την επιφάνεια.

Ένα τμήμα του βόρειου ημισφαιρίου της Δήμητρας υπάρχουν δεδομένα καταμέτρησης νετρονίων που αποκτήθηκαν από το όργανο ακτίνων Γάμμα, και τον ανιχνευτή νετρονίων (GRaND), όργανα που βρίσκονται στο διαστημόπλοιο Dawn της NASA Dawn spacecraft.Credit: NASA / JPL-Caltech / UCLA / ASI / INAF

Νετρόνια και ακτίνες γάμμα παράγονται από κοσμικές ακτίνες που με τις αλληλεπιδράσεις τους με τα επιφάνεια υλικά παρέχουν ένα δακτυλικό αποτύπωμα των χημικού εμπλουτισμού σε κάθε μέτρο εδαφικού στρώματος (regolith) της Δήμητρας ,τη ''φυτική'' γη του πλανήτη (topsoil).

Το GRaND ανίχνευσε  λιγότερα νετρόνια κοντά στους πόλους της Δήμητρας από ότι στον ισημερινό, υποδεικνύοντας μια υψηλότερη συγκέντρωση υδρογόνου στα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη, ίσως λόγω του παγωμένου νερού κοντά στην επιφάνεια των πολικών περιοχών.

«Οι αναλύσεις μας θα τεστάρουν μια μακροχρόνια πρόβλεψη ότι ο πάγος νερού μπορεί να επιβιώσει ακριβώς κάτω από την κρύα επιφάνεια που βρίσκεται για δισεκατομμύρια χρόνια σε μεγάλο γεωγραφικό πλάτος στη Δήμητρα», δήλωσε ο Tom Prettyman, επικεφαλής του GRaND και του ''Dawn'' συν-ερευνητής στο Επιστημονικό Ινστιτούτο Πλανητικών Επιστημών (Planetary Science Institute), στην Tucson, της Αριζόνα.

Οι επιστήμονες έχουν συγκλονιστεί από τις διαφορές στο υπέδαφος σε διάφορα σημεία σε όλη την Δήμητρα , όπως παρατηρούν από το φασματόμετρο ορατής και υπέρυθρης χαρτογράφησης (visible and infrared mapping spectrometer VIR).

Στο ακανόνιστου σχήματος κρατήρα ‘’Haulani’’ , ιδίως, βρήκαν μια διαφορετική αναλογία των υλικών επιφάνειας από αυτά που βρίσκονται γύρω του.

Ο Κρατήρας ‘’Haulani’’ απεικονίζεται με φασματόμετρο στην ορατή και την υπέρυθρη χαρτογράφηση του VIR, που βρίσκεται στο διαστημόπλοιο ‘’Dawn’’ της NASA .Credit: NASA / JPL-Caltech / UCLA / ASI / INAF

"Έγχρωμες εικόνες ‘’ψευδοχρωμάτων του κρατήρα ‘’Haulani’’  δείχνουν ότι το υλικό, που προέκυψε από ανασκαφή σε σημείο όπου κατέπεσε ουράνιο σώμα,  είναι διαφορετικό από τη γενική σύνθεση της επιφάνεια της Δήμητρας. Η ποικιλία των υλικών συνεπάγεται είτε ότι υπάρχει ένα μικτό στρώμα κάτω, ή ότι η πτώση η ίδια άλλαξε τις ιδιότητες των υλικών, "δήλωσε η Μαρία Cristina de Sanctis, η επικεφαλής  του VIR , του Εθνικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής (National Institute of Astrophysics), στη Ρώμη.

Το όργανο VIR εντόπισε νερό στο νεαρό κρατήρα ‘’Oxo’’, πλάτους εννέα χιλιομέτρων στο βόρειο ημισφαίριο της Δήμητρας. Αυτό το νερό θα μπορούσε να βρίσκεται μέσα σε  ορυκτά ή με τη μορφή του πάγου. Είναι το μόνο μέρος στην επιφάνεια της Δήμητρας, όπου έχει εντοπιστεί νερό μέχρι στιγμής. 



ΠΗΓΗ: cosmosmagazine.com
Προσαρμογή : Astronomy& Science