Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Μία γιγαντιαία Τρύπα με πλάτος όσο 50 Γαίες μόλις εμφανίστηκε στον Ήλιο !

Μια εξαιρετικά ογκώδης στεφανιαία τρύπα εντοπίστηκε πρόσφατα στον Ήλιο από το Παρατηρητήριο Solar Dynamics της NASA. Η περιοχή που έχει σχεδόν το μέγεθος των 50 Γαιών, απορρίπτει υλικό στο διάστημα με εκπληκτικές ταχύτητες. Μπορεί να φαίνεται τρομακτικό, αλλά οι αστρονόμοι λένε ότι δεν είναι τίποτα που πραγματικά θα πρέπει να μας κάνει να  ανησυχούμε. Σύμφωνα με τη NASA αυτές οι τρύπες είναι μαγνητικά εκτιθέμενες περιοχές του Ηλιακού στέμματος που παράγουν υψηλής ταχύτητας ηλιακούς ανέμους. Αυτές οι σκοτεινές, περιοχές με χαμηλή πυκνότητα του Ηλιακού στέμματος (η εξωτερική ατμόσφαιρα του ήλιου), περιλαμβάνουν λίγο Ηλιακό υλικό, έχουν χαμηλότερες θερμοκρασίες, και ως εκ τούτου φαίνονται πολύ πιο σκούρες από το περιβάλλον τους. Οι Στεφανιαίες οπές είναι συνηθισμένες, και εμφανίζονται σε διαφορετικά σημεία και με πιο μεγάλη συχνότητα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές σε όλο τον κύκλο δραστηριότητας του Ήλιου.


Η στεφανιαία αυτή τρύπα φωτογραφήθηκε στις 10 Οκτωβρίου, 2015. Η παραπάνω εικόνα ‘’συνελήφθη’’ σε μήκη κύματος των 193 angstroms, και η οποία βρίσκεται εκτός των ορίων της ανθρώπινης όρασης (Image Credit: NASA / SDO)

Υπό το πρίσμα του περιστατικού αυτού, το Κέντρο Πρόβλεψης ΔιαστημικούΚαιρού (NOAA ) προέβλεψε μια μικρή καταιγίδα τύπου G1 από τις 14 έως τις 16 Οκτωβρίου. Αυτή ή διαστημική καταιγίδα είναι αρκετά αβλαβής, ωστόσο θα μπορούσε να διακόψει την λειτουργία σε δορυφόρους επικοινωνιών και ραδιοφωνικές εκπομπές μεγάλου υψόμετρου. Η στεφανιαία τρύπα σχηματίζει μια γεωμαγνητική καταιγίδα κοντά στη Γη η οποία  προκαλεί πολλές νύχτες με Σέλας. Γεωμαγνητικές καταιγίδες και Σέλας μπορεί επίσης να παραχθούν και από άλλα Ηλιακά φαινόμενα , για παράδειγμα, ηλιακές εκλάμψεις και στεφανιαίες εκτινάξεις μάζας (CME), ηλιακούς πυρσούς, και στεφανιαίες εκφορτίσεις μάζας που και οι δύο ''ακτινοβολούν'' το υλικό της κορώνας προς τα έξω, λόγω της ενισχυμένης μαγνητικής δραστηριότητας.

Αυτή η ανάρτηση γράφτηκε από τον Umer Abrar. Για να επικοινωνήσετε με το συντάκτη αυτής της ανάρτησης, γράψτε στό : mirzavadoodulbaig@gmail.com ή  προσθέσετε τον /  ακολουθήστε τον  στο facebook:

ΠΗΓΗ: http://www.physics-astronomy.com