Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Μαύρη τρύπα με…κόκκινες αναλαμπές, ''δαγκώνει'' περισσότερο από ότι θα μπορούσε να μασήσει !

Οι μαύρες τρύπες, όπως και εμείς, περιστασιακά είναι πολύ λαίμαργες. Αναλύουμε τα  ''απομεινάρια'' τους που μπορεί να κρύβουν κοσμολογικά μυστικά. Η Belinda Smith, μας αναφέρει.

Καλλιτεχνική απεικόνιση μιας μαύρης τρύπας, παρόμοιας με το  V404 CYG, που καταβροχθίζει υλικό από ένα συνοδό άστρο σε τροχιά γύρω της. Credit: ESO / L. Calçada



Η πρώτη μαύρη τρύπα που ανακαλύφθηκε στο γαλαξία μας να ακτινοβολεί τέτοιες βίαιες κόκκινες εκρήξεις 1.000 φορές έντονες σαν τον Ήλιο, ‘’καταβρόχθιζε ένα αστέρι κατά τη διάρκεια ενός παροξυσμού ‘’λαιμαργίας’’ που κράτησε  δύο εβδομάδες το περασμένο έτος.

Στο περιοδικό ''Μηνιαίες αναγγελίες'' (Monthly Notices) της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, οι αστρονόμοι με επικεφαλής τον Poshak Gandhi από το Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον στη Βρετανία αναφέρουν ότι η μαύρη τρύπα V404 του Κύκνου εκτινάσσει εκθαμβωτικές κόκκινες λάμψεις καθώς αποβάλλει ύλη που δεν μπορεί να….καταπιεί !   



Οι μαύρες τρύπες όπως η V404 Κύκνου, η οποία είναι περίπου 7.800 έτη φωτός από την  Γη, διέρχονται περιόδους σχετικής ηρεμίας οι οποίες διακόπτονται από εξαγριωμένα διαστήματα ‘’διατροφής’’. Αλλά η απρόβλεπτη φύση τους, και η σπανιότητα αυτών των εκρήξεων, σημαίνει για τους αστρονόμους ότι  έχουν πολύ λίγο χρόνο για να στρέφουν τα  τηλεσκόπια προς την κατεύθυνσή τους.

Ευτυχώς, τον Ιούνιο του 2015, η μαύρη τρύπα V404 Κύκνου ''αισθανόταν'' ιδιαίτερα άπληστη καθώς καταβρόχθιζε υλικό που αφαιρούσε από ένα συνοδό άστρο που βρίσκονταν σε τροχιά γύρω της, για δύο εβδομάδες, ακτινοβολώντας με κόκκινο χρωματισμό όλο αυτό το διάστημα.

Το κόκκινο χρώμα, πιστεύουν οι αστρονόμοι, ότι είναι το αποτέλεσμα της γρήγορης κίνησης πιδάκων ύλης, που εκτινάσσονται, αφού απορρίπτονται, κοντά στη μαύρη τρύπα.

"Η πολύ υψηλή ταχύτητα μας λέει ότι η περιοχή από όπου αυτό το κόκκινο φως εκπέμπεται, πρέπει να είναι πολύ συμπαγής," λέει ο Gandhi.



«Συνδέοντας ενδείξεις για το χρώμα, την ταχύτητα και τη δύναμη αυτών των αναλαμπών, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αυτό το φως εκπέμπεται από τη βάση του πίδακα της μαύρης τρύπας."

Και ενώ η προέλευση αυτών των πιδάκων είναι ακόμα άγνωστη, οι αστρονόμοι υποψιάζονται ότι παίζουν ρόλο ισχυρά μαγνητικά πεδία.

«Η διάρκεια αυτών των συμβάντων που αναβοσβήνουν θα μπορούσαν να σχετίζονται με την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των πιδάκων , οι οποίοι παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά λεπτομερώς," λέει ο Gandhi.




Η Belinda Smith είναι αναπληρώτρια σύνταξης ειδήσεων του περιοδικού ‘’Cosmos’’.

ΠΗΓΗ: cosmosmagazine.com