Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Κόσμοι στην αυγή της δημιουργίας του γαλαξία μας.

Ένα Ηλιακό Σύστημα που δημιουργήθηκε όταν ο γαλαξίας μας ήταν σε βρεφική ηλικία. Αποστολή: NASA Kepler Mission (επικαιροποιημένη)


Καλλιτεχνική απεικόνιση του αστρικού συστήματος Κέπλερ-444 με τους πέντε πλανήτες του.(Courtesy of Peter Devine and Tiago Campante/University of Birmingham)

Τον Ιανουάριο του 2015, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα ηλιακό σύστημα με πέντε πλανήτες με μέγεθος και χαρακτηριστικά όπως της Γης (Earth-sized planets) που χρονολογούνται από τις αρχές δημιουργίας του γαλαξία μας. ¨Υπάρχουν εκτεταμένοι υπαινιγμοί για την ανακάλυψη αυτή¨, δήλωσε ο Τιάνγκο Καμπάντε (Tiago Campante), από τη Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστήμιου του Μπέρμιγχαμ, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. ¨Γνωρίζουμε τώρα ότι οι πλανήτες στο μέγεθος  Γης έχουν σχηματιστεί κατά το μεγαλύτερο μέρος των 13,8 δισεκατομμυρίων ετών της ηλικίας του Σύμπαντος, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να παρέχει περιθώρια για την ύπαρξη αρχαίας ζωής στον γαλαξία. Μέχρι τη στιγμή που σχηματίστηκε η Γη, οι πλανήτες σε αυτό το σύστημα ήταν ήδη παλαιότεροι από τον πλανήτη μας, όπως είναι σήμερα. Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό της απαρχής αυτού που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε εποχή του σχηματισμού των πλανητών¨.

Χάρη στην αποστολή της NAΣA με την ονομασία «Κέπλερ», οι επιστήμονες παρατήρησαν ένα χλωμό-κίτρινο άστρο σαν τον Ήλιο (τον Kepler-444) που φιλοξενεί πέντε πλανήτες με μέγεθος μεταξύ του Ερμή και της Αφροδίτης, οι οποίοι σχηματίστηκαν 11.2 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, όταν το Σύμπαν ήταν λιγότερο από το 20 τοις εκατό της τρέχουσας ηλικίας του. Αυτό είναι το αρχαιότερο γνωστό σύστημα από βραχώδεις πλανήτες στο γαλαξία μας - δυόμισι φορές παλαιότεροι από τη Γη.

Η ομάδα πραγματοποίησε την έρευνα αυτή με τη χρήση της αστεροσεισμολογίας – ¨ακούγοντας¨ τις φυσικές αντηχήσεις του μητρικού άστρου που προκαλούνται από ήχους που έχουν παγιδευτεί μέσα σε αυτό. Αυτές οι ταλαντώσεις οδηγούν σε μικροσκοπικές αλλαγές ή παλμούς στη φωτεινότητα του άστρου, που επιτρέπουν στους ερευνητές να μετρήσουν τη διάμετρο, τη μάζα και την ηλικία του. Οι πλανήτες ανιχνεύθηκαν στη συνέχεια από την εξασθένιση που παρατηρείται όταν οι πλανήτες διέρχονται (πλανητική διάβαση), όταν διασχίζουν αν θέλετε, τον αστρικό δίσκο. Αυτή το κλασματικό ¨σκοτείνιασμα¨ στην ένταση του φωτός που λαμβάνεται από το αστέρι επιτρέπει στους επιστήμονες να μετρήσουν με ακρίβεια το μέγεθος των πλανητών σε σχέση με το μέγεθος του αστεριού.


¨Οι πρώτες ανακαλύψεις εξωπλανητών γύρω από άλλα άστρα σαν τον Ήλιο μας στο Γαλαξία, έχουν τροφοδοτήσει πολλές προσπάθειες εύρεσης άλλων κόσμων παρόμοιων με τη Γη, καθώς, και άλλους βραχώδεις πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα¨, δήλωσε ο Μπίλ Τσάπλιν (Bill Chaplin), από τη Σχολή Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστήμιου του Μπέρμιγχαμ, ο οποίος κατευθύνει την  ομάδα στο να μελετά αστέρια σαν τον Ήλιο μας χρησιμοποιώντας αστεροσεισμολογία για την αποστολή Kepler.



 ¨Είμαστε τώρα σε θέση να λάβουμε μια πρώτη, γρήγορη ματιά στη ποικιλία συνθηκών του Γαλαξιακού μας περιβάλλοντος, οι οποίες ευνοούν τον σχηματισμό αυτών των μικρών κόσμων. Ως αποτέλεσμα τούτου θα έχουμε μια πορεία προς μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση του πρώιμου πλανητικού σχηματισμού στον Γαλαξία, που τώρα ξεδιπλώνεται μπροστά μας¨.

Η Daily Galaxy μέσω του Πανεπιστήμιου του Μπέρμιγχαμ



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)
         

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις, απορίες, ή συμπληρώματα γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com