Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Γιατί είναι πάντα σημαντική η εξερεύνηση του διαστήματος

Ο οδηγός σας για την υπεράσπιση του διαστήματος σε έναν περίπλοκο κόσμο

Οι περισσότεροι άνθρωποι που αγαπούν το διάστημα και πιστεύουν στην εξερεύνησή του το έχουν ακούσει πιθανώς μία ή δύο φορές: "Δεν πρέπει να σπαταλάμε χρήματα για εξερεύνηση του διαστήματος όταν υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν εδώ στη Γη".

Εικόνα: https://www.shockingscience.com/50-years-into-the-future-for-space-exploration/

Ενώ οι ανησυχίες για τη δημόσια υγεία, τις κοινωνικές αδικίες, τη κλιματική αλλαγή και άλλα επείγοντα ζητήματα είναι σημαντικά και πρέπει να αντιμετωπιστούν, η επίλυση αυτών των προβλημάτων δεν εξαρτάται από τη χρηματοδότηση των διαστημικών προγραμμάτων.

Το ζήτημα είναι πολύ δύσκολο, για αυτό συνοψίζουμε παρακάτω μερικές ιδέες τις οποίες μπορείτε να μοιραστείτε όταν υποστηρίζετε την εξερεύνηση του διαστήματος.


Η διαστημική έρευνα δεν είναι τόσο δαπανηρή όσο νομίζουν οι άνθρωποι

Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο επενδύουν στην επιστήμη του διαστήματος και την εξερεύνηση ως ένα ισορροπημένο μέρος του συνολικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού τους. Η έρευνα της κοινής γνώμης έχει δείξει ότι οι άνθρωποι εκτιμούν ότι η NASA θα καταλάβει το ένα τέταρτο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, αλλά στην πραγματικότητα, ο προϋπολογισμός της NASA αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 0,5% του συνολικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και το ποσοστό είναι ακόμη μικρότερο για άλλες χώρες που η εξερεύνηση του διαστήματος δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές τους. Οι σωστές πληροφορίες μπορεί να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό για να καθησυχάσουν τις έντονες κριτικές, γιατί ότι οι δαπάνες για το διάστημα δεν καταναλώνουν τόσο πολλούς δημόσιους πόρους όσο αβάσιμα νομίζεται.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δαπάνησε περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2019, από τα οποία μόλις το 0,5% (22,6 δισεκατομμύρια δολάρια) δόθηκαν στη NASA. Στο γράφημα αυτό, οι αποχρώσεις του μπλε αντιπροσωπεύουν υποχρεωτικά προγράμματα δαπανών. Οι αποχρώσεις του πορτοκαλί είναι προαιρετικά προγράμματα που απαιτούν ετήσιες πιστώσεις από το Κογκρέσο. Πηγή: Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού Ιστορικοί Πίνακες 8.5 και 8.7.


Οι δαπάνες για το διάστημα αποδίδουν

Εάν κάποιος υποστηρίζει ότι τα δημόσια κεφάλαια πρέπει να δαπανηθούν για την επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων, θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα χρήματα που δαπανώνται για τη NASA επηρεάζουν θετικά την οικονομία των ΗΠΑ. Παίρνουμε το ίδιο είδος αποζημίωσης για δαπάνες για την εξερεύνηση του διαστήματος σε άλλες χώρες. Οι δαπάνες για το διάστημα υποστηρίζουν θέσεις υψηλής εξειδίκευσης, τροφοδοτούν τις τεχνολογικές εξελίξεις με πρακτικές εφαρμογές και δημιουργούν επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανατροφοδοτούν την οικονομία. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τη δεξαμενή δημοσίου χρήματος που μπορεί να δαπανηθεί για την επίλυση των πιο πιεστικών προβλημάτων του κόσμου.


Η διαστημική έρευνα επηρεάζει άμεσα τα προβλήματα που υπάρχουν στη Γη

Όταν οι άνθρωποι εναρμονίζονται στις προκλήσεις της εξερεύνησης του διαστήματος, κάνουν ανακαλύψεις που μπορούν να βοηθήσουν τον κόσμο και με άλλους τρόπους. Η μελέτη του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να καλλιεργήσουμε τρόφιμα σε τροχιά (γύρω από τη Γη) ή στον Άρη δίνει πληροφορίες για την καλλιέργεια τροφίμων σε ακραίες συνθήκες στη Γη, δημιουργώντας γνώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η ιατρική έρευνα που διεξάγεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μας βοηθά να κατανοήσουμε το ανθρώπινο σώμα με νέους τρόπους, βοηθώντας να σώσουμε ζωές και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής.

ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΥΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΔΣ. Ο αστροναύτης του Καναδικού Διαστημικού Οργανισμού David Saint-Jacques φροντίζει φυτά στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η έρευνα ΑΥΤΉ ρίχνει φως στον τρόπο ανάπτυξης υγιεινής τροφής σε απομακρυσμένες κοινότητες στη Γη. Εικόνα: CSA/NASA.


Η μελέτη του διαστήματος μας βοηθά να κατανοήσουμε τον δικό μας κόσμο

Η μελέτη του Σύμπαντος μας δίνει μια σημαντική αλλαγή προοπτικής. Όταν μαθαίνουμε για το τι βρίσκεται πέρα από τη Γη, αυτομάτως έχουμε το πλαίσιο για την κατανόηση του δικού μας πλανήτη. Η μελέτη των άλλων κόσμων του ηλιακού μας συστήματος και πέρα από αυτό καθιστά σαφές ότι η Γη είναι μια πολύτιμη όαση για τη ζωή όπως την ξέρουμε. Όταν στείλαμε διαστημόπλοια στην Αφροδίτη, είδαμε πώς ένα φαινόμενο θερμοκηπίου μετέτρεψε τον κόσμο αυτό από έναν κατοικήσιμο πλανήτη σε ένα απόλυτο κολασμένο τοπίο. Όταν οι αστροναύτες ταξιδεύουν στο διάστημα βλέπουν πόσο λεπτή και αδύναμη είναι η ατμόσφαιρα της Γης, εκτιμώντας την εύθραυστη ισορροπία στην οποία ζούμε. Μια κοσμική προοπτική υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας της κατοικησιμότητας του πλανήτη μας και ενθαρρύνει τις επενδύσεις και τις προσπάθειες μας προς αυτή τη κατεύθυνση.    


Η μελέτη διαστήματος μπορεί μια μέρα να μας σώσει όλους

Όλη η κοινωνική και περιβαλλοντική πρόοδος στον κόσμο δεν θα μας βοηθήσει αν ένας αστεροειδής προσκρούσει στη Γη. Πρέπει να εξερευνήσουμε το διάστημα για να βρούμε και να μελετήσουμε τους αστεροειδείς και τους κομήτες στην κοσμική μας γειτονιά, αν θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε τον πλανήτη μας εάν ένα αντικείμενο - ου μη γένοιτο αλλά -κατευθυνθεί ποτέ κατά πάνω μας.

Καλλιτεχνική άποψη του NEO SURVEYOR. Η αποστολή NEO Surveyor θα αναζητήσει αστεροειδείς και κομήτες με τροχιές που πλησιάζουν τη Γη Εικόνα: NASA/JPL-Caltech/The Planetary Society


Το διάστημα εμπνέει

Δεν θα έχει αυτή την ευκαιρία κάθε παιδί που ονειρεύεται να γίνει αστροναύτης. Αυτή είναι μια θλιβερή αλήθεια που πολλοί από εμάς γνωρίζουμε εκ πείρας. Αλλά το να εμπνευστείτε, στο να στοχεύσετε σε κάτι τόσο μεγάλο ΄πως το Σύμπαν δίνει στα παιδιά το κίνητρο να σπουδάσουν σκληρά και να αποκτήσουν δεξιότητες στην επιστήμη, τη μηχανική, την ιατρική ή άλλους τομείς που ωφελούν την ανθρωπότητα έτσι ώστε κάποια ημέρα να βοηθήσουν άμεσα στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως είδος.

Και η έμπνευση δεν είναι μόνο για τα παιδιά. Όταν θαυμάζουμε την ομορφιά των νεφών του Δία ή διαβάζοντας για το μυστήριο των ωκεανών του Εγκέλαδου, έχουμε την ευκαιρία να εκτιμήσουμε το θαύμα και το μεγαλείο αυτού του κόσμου που κατοικούμε. Η ιδέα ότι η ζωή μπορεί να υπάρχει αλλού στο σύμπαν μας υπενθυμίζει ότι μπορεί να μην είμαστε ο μόνος πλανήτης που αγωνίζεται να επιτύχει ισορροπία, δικαιοσύνη και βιωσιμότητα. Και ακόμη και στις πιο ζοφερές εποχές, υπάρχει κάτι όμορφο στο να προσπαθούμε ακόμα να πετύχουμε κάτι σπουδαίο και να ανακαλύψουμε κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο μας...για πάντα.

ΤΑ ΛΟΦΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ. Τα μυστήρια του κόσμου περιμένουν να λυθούν. Τι νέες ιδέες θα αποκαλύψει το μέλλον της εξερεύνησης; Εικόνα: NASA / JPL-Caltech / SSI / Gordan Ugarkovic


Υπάρχει άφθονος "χώρος στο τραπέζι"

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν πολλά σημαντικά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και πρέπει να διορθωθούν. Αλλά για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να κοιτάμε ψηλά, να σταματήσουμε να εξερευνούμε και να σταματήσουμε να κάνουμε ανακαλύψεις.

Ο ανθρώπινος πολιτισμός έχει εκπληκτική ικανότητα και μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από ένα σημαντικά πράγματα ταυτόχρονα. Εάν κάποιος πιστεύει ότι ένα συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να λάβει περισσότερη προσοχή και επενδύσεις, μπορεί και πρέπει να το υποστηρίξει. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν επιμένουν επειδή ξοδεύουμε χρήματα για τη διαστημική επιστήμη και την εξερεύνηση του σύμπαντος. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντιπαραθέτουμε τις φιλοδοξίες μας μεταξύ μας.







Πηγή: planetary.org