Διαβάστε το ενδιαφέρον αυτό άρθρο το οποίο απευθύνεται κυρίως σε εκείνους που ξεκινούν τη φωτογράφηση βαθέος ουρανού με φωτογραφική μηχανή DSLR, έτσι ώστε να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα!
Αφηγείται ο Trevor Jones, astrobackyard.com
Πρώτα απ' όλα, επιτρέψτε μου να εξηγήσω την κατάστασή μου. Όπως πολλοί από εσάς, είμαι ένα πολύ πολυάσχολο άτομο. Δουλεύω κάθε μέρα 9-5, και τα σαββατοκύριακα συνήθως είναι γεμάτα με κοινωνικές δεσμεύσεις και οικογενειακές συγκεντρώσεις. Αυτό δεν μου αφήνει πολύ χρόνο για να βρίσκομαι κάτω από σκοτεινούς ουρανούς φωτογραφίζοντας αντικείμενα βαθέος ουρανού στο αχανές διάστημα!
Η διαδικασία
Η βασική διαδικασία για τη λήψη εικόνων βαθέος ουρανού είναι η εξής:
1. Μπορείτε να τραβήξετε πολλές φωτογραφίες μεγάλης έκθεσης με την DSLR μέσω ενός τηλεσκοπίου με μηχανισμό παρακολούθησης.
2. Στη συνέχεια συνδυάζετε τις εικόνες μαζί για να βελτιώσετε την αναλογία σήματος προς θόρυβο.
3. Στη συνέχεια απαιτείται επεξεργασία εικόνας για να αναδειχθούν οι λεπτομέρειες στο αντικείμενο και να διορθωθούν τα επίπεδα (φωτεινότητας) της εικόνας.
Η ποιότητα της τελικής εικόνας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το επίπεδο ακρίβειας του μηχανισμού που παρακολουθεί το τηλεσκόπιο, η εστίαση και η χρησιμοποίηση από εσάς των καλύτερων ρυθμίσεων της φωτογραφικής μηχανής με βάση την τοποθεσία σας.
Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε πώς να βελτιωθείτε είναι να δοκιμάσετε τη διαδικασία για τον εαυτό σας. Κάθε νύχτα που αφιερώνετε στην αστροφωτογραφία θα σας τονίζει τις μικρές διαφοροποιήσεις του εξοπλισμού σας. Τελικά θα καταλάβετε ακριβώς πού πρέπει να βρίσκεται η φωτογραφική σας μηχανή σας για να έχετε μια τέλεια εστίαση, καθώς και πώς να ισορροπήσετε σωστά τον εξοπλισμό σας.
Η φωτογραφική μηχανή
Μου αρέσει να φωτογραφίζω με φωτογραφικές μηχανές Canon DSLR, ειδικά με τον τύπο Rebel σε σειράς entry-level. Η πρώτη μου DSLR ήταν μία Canon 450D (Xsi), ακολούθως μία Canon 600D (T3i). Η τροποποίηση της DSLR σας μπορεί να βελτιώσει την ποσότητα ορισμένων τύπων νεφελοποίησης (nebulosity) στις εικόνες σας, αλλά δεν είναι για την ώρα άμεσα απαραίτητο.
Οι μηχανές αυτές είναι ευρέως διαθέσιμες στην αγορά, παρέχοντας αξιόπιστα αποτελέσματα σε προσιτή τιμή. Εάν θέλετε να ξεκινήσετε να ασχολείστε με τον βαθύ ουρανό, κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και ξεκινήστε με μια σειρά Canon Rebel DSLR*.
Το τηλεσκόπιο
.Είναι ελαφριά και έχουν ικανοποιητική φορητότητα
. Δεν απαιτούν τακτική ευθυγράμμιση (collimation)
. Προσφέρουν ένα ανεκτικό και ευρύ οπτικό πεδίο (field of view)
Εάν το επιτρέπει ο προϋπολογισμός σας, προμηθευτείτε ένα αποχρωματικό διοπτρικό τηλεσκόπιο. Αυτός ο τύπος τηλεσκοπίου θα σας δώσει καλύτερες φωτογραφίες λόγω του εξαιρετικά χαμηλού διασκορπισμού του φωτός στα επιμέρους οπτικά του εξαρτήματα. Τα αστέρια στις φωτογραφίες σας δεν θα παρουσιάσουν το λεγόμενο χρωματικό σφάλμα αγγλ. chromatic aberration (ή χρωματική απόκλιση) όπως θα είχατε με ένα αχρωματικό τηλεσκόπιο. Το μικρότερο εστιακό μήκος ενός μικρού διοπτρικού τηλεσκοπίου θα σας δώσει όμορφες εικόνες ευρέως πεδίου σε αντικείμενα βαθέος ουρανού. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλα αντικείμενα όπως το νεφέλωμα της Βόρειας Αμερικής και το νεφέλωμα Καλιφόρνια. Χρησιμοποιώ ένα αποχρωματικό διοπτρικό τηλεσκόπιο των 102 mm (triplet) το οποίο προσφέρει ένα εξαιρετικά επίπεδο οπτικό πεδίο. Καταγράφει ευκρινείς εικόνες υψηλής αντίθεσης χωρίς χρωματικό σφάλμα.
Η στήριξη ή βάση
Για την αστροφωτογραφία απαιτείται γερμανική στήριξη για το τηλεσκόπιο. Οι βάσεις αυτές μπορούν να μιμούνται την (αντίθετη) κίνηση του νυχτερινού ουρανού με ακρίβεια. Αυτό "παγώνει" αποτελεσματικά τα αντικείμενα στο διάστημα, ώστε να μπορείτε να τα φωτογραφίσετε. Λέγεται συχνά ότι η βάση είναι το πιο σημαντικό μέρος του εξοπλισμού για την αστροφωτογραφία. Για να εντοπίσετε με ακρίβεια τα αστέρια και τα αντικείμενα βαθέος ουρανού μεταξύ τους, το τηλεσκόπιο σας πρέπει να είναι ανθεκτικό και αξιόπιστο.
Χρησιμοποιώ μια οικονομικά προσιτή Γερμανική Ισημερινή βάση (GEM German Equatorial Mount) ειδικά για αστροφωτογράφιση, η οποία είναι κατάλληλη για τον τρέχοντα αστροφωτογραφικό μου εξοπλισμό. Η στήριξη αυτή τυχαίνει να είναι αρκετά δημοφιλής, οπότε υπάρχουν πολλά διαθέσιμα mods στην αγορά. Έχουν αναπτυχθεί αναβαθμίσεις τόσο για το λογισμικό όσο και για το υλικό που βοηθούν την στήριξή μου τύπου SkyWatcher HEQ5 να αποδίδει καλύτερα από ποτέ.
Τα αξεσουάρ
Η φωτογραφική μηχανή, το τηλεσκόπιο και η στήριξη είναι τα 3 κύρια κομμάτια του παζλ, αλλά υπάρχουν μερικά πρόσθετα που χρειάζονται για να λειτουργούν όλα ομαλά. Είναι όλα σχετικά με τη διατήρηση της DSLR και του τηλεσκοπίου "κλειδωμένα" στον στόχο που έχετε επιλέξει στον βαθύ ουρανό για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.
Οδηγητικό τηλεσκόπιο
Η μηχανή αυτή "βλέπει" προσεκτικά μέσα από το οδηγητικό τηλεσκόπιο για να απεικονίσει μια περιοχή του νυχτερινού ουρανού. Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιήσουμε λογισμικό για να επιλέξουμε ένα αστέρι μέσα σε αυτήν την περιοχή και να "κλειδώσουμε" πάνω σε αυτό. Αυτές οι μηχανές είναι συνήθως πολύ μικρότερες από τις κάμερες απεικόνισης. Συλλέγουν «σήμα» με τη μορφή αστρικού φωτός παρέχοντας μια «ζωντανή προβολή» του ουρανού. Χρησιμοποιώ μια παλιά κάμερα CCD της Meade γνωστή ως Meade DSI Pro II. Όταν συνδέεται με το οδηγητικό μου τηλεσκόπιο Orion 50mm, το σύστημα λειτουργεί πολύ καλά για τις ανάγκες της αυτόματης οδήγησης.
Μπορεί να σας φαίνεται σαν ένας πολύς μεγάλος εξοπλισμός για να τον αγοράσετε και να μάθετε πώς να το χρησιμοποιείτε. Αλλά με υπομονή, θα μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε καλύτερα κάθε στοιχείο από τον εξοπλισμό αυτό και να βελτιώνετε διαρκώς τις αστροφωτογραφικές σας εικόνες. Συζητήστε με άλλους για το τι χρησιμοποιούν και δείτε τα αποτελέσματα που λαμβάνουν για να έχετε έτσι μια καλύτερη ιδέα του τι να περιμένετε. Πιστεύω ότι το σύστημα που εξηγείται παραπάνω είναι ένας πραγματικός νικητής όσον αφορά αποτελέσματα χωρίς προβλήματα.
Το άλλο μισό της εξίσωσης είναι η επεξεργασία εικόνας, και οι άνθρωποι εδώ στο PhotographingSpace.com μπορούν σίγουρα να σας βοηθήσουν με αυτό! Είναι υπέροχη στιγμή να είσαι ερασιτέχνης αστροφωτογράφος, καθώς υπάρχουν αμέτρητα μαθήματα αστροφωτογραφίας διαθέσιμα στο διαδίκτυο.
Έχω δημιουργήσει μερικά μαθήματα στο YouTube, οπότε μη διστάσετε να ρίξετε μια ματιά στο κανάλι του AstroBackyard YouTube για περισσότερη εκμάθηση.
Μέχρι την επόμενη φορά, σας εύχομαι να έχετε καθαρούς ουρανούς!
*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*--*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-
*Κατά την άποψη του αρθρογράφου
*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*--*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-
Πηγή: photographingspace.com