Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Τιτάνας

Ο Τιτάνας, ο φυσικός δορυφόρος  του Κρόνου διαθέτει συστατικά για Ζωή όπως την ξέρουμε

Από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο 

Ο προσεδαφιστής της NASA Dragonfly 

Η Catherine Neish μετρά τις ημέρες μέχρι την εκτόξευσή της στο διάστημα. Ενώ η πλανητική γεωλόγος δεν ετοιμάζει φυσικά την διαστημική της στολή  για το δικό της διαστρικό ταξίδι, παίζει όμως βασικό ρόλο σε μια διεθνή αποστολή - την αποστολή μιας ρομποτικής μη επανδρωμένης ανιχνευτικής συσκευής (drone) στο φυσικό δορυφόρο του πλανήτη Κρόνου τον Τιτάνα - η οποία είναι προγραμματισμένη να εκτοξευτεί το 2027.

Για σχεδόν δύο δεκαετίες, ο παγκόσμιος διαστημικός τομέας έχει επικεντρώσει τα περισσότερα κεφάλαιά του και την έρευνα στον πλανήτη Άρη, αναζητώντας τα δομικά στοιχεία της ζωής. Ωστόσο, υπάρχουν δυναμικοί κόσμοι όπως ο Τιτάνας ένα από τα φεγγάρια του πλανήτη Κρόνου, ο οποίος μπορεί να έχει περισσότερα βιολογικά δεδομένα από τον Κόκκινο Πλανήτη.

Σε μια μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τον επιστημονικό ιστότοπο Astronomy & Astrophysics, η Neish - μέλος του Δυτικού Ινστιτούτου για τη Γη και την Εξερεύνηση του Διαστήματος (Western’s Institute for Earth and Space Exploration -Western Space) - και οι συνεργάτες της στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), χρησιμοποίησαν προηγμένη τεχνολογία απεικόνισης για τη διερεύνηση του Τιτάνα. Βρήκαν ότι όταν σχηματίζονται κρατήρες κρούσης (impact craters) στο μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, απελευθερώνεται σχετικά φρέσκος "πάγος νερού" από τον παγωμένο φλοιό του Τιτάνα.

 Ο Τιτάνας στο υπέρυθρο

Στον Τιτάνα, οι ατμοσφαιρικές διεργασίες "θάβουν" τον πάγο κάτω από ένα στρώμα οργανικού υλικού το οποίο μοιάζει σαν άμμο. Στις ξηρές ισημερινές περιοχές του Τιτάνα, η άμμος αυτή συσσωρεύεται, αλλά σε υψηλότερα, πιο υγρά πλάτη, τα επιφανειακά ρεύματα διαβρώνουν την άμμο.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί τι βρίσκεται κάτω από τη μουντή ατμόσφαιρα του Τιτάνα - εκτός αν φυσικά, έχετε ένα φασματόμετρο Ορατής και Υπέρυθρης Χαρτογράφησης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, όπως ο ΕΟΔ, ο οποίος συγκέντρωσε τόσο ορατό φως το οποίο είναι αντιληπτό στο ανθρώπινο μάτι, όσο και υπέρυθρο φως ελαφρώς μεγαλύτερης κυματομορφής κατά τη διάρκεια της αποστολής της διαστημοσυσκευής Cassini της NASA.

"Είναι άγριος. Δεν υπάρχει άλλο μέρος όπως ο Τιτάνας στο ηλιακό μας σύστημα. Υπάρχει περισσότερη άμμος στον Τιτάνα ανά περιοχή από οπουδήποτε αλλού. " δήλωσε η Neish. "Και ο Τιτάνας έχει μετεωρολογικές συνθήκες. Από αυτή την άποψη δεν είναι διαφορετικός από τη Γη. Απλά ότι τα συστατικά του είναι όλα λάθος. Έχει βροχή μεθανίου και ρεύματα τα οποία "κόβουν" την επιφάνεια του καθώς και οργανική άμμο η οποία διογκώνεται σε διάφορα σημεία. Είναι ακόμα πολύ ενεργός όπως είναι και η Γη. "

Το όχημα Dragonfly είναι ένας διπλά τετραπτέρυγος προσεδαφιστής ο οποίος θα εκμεταλλευτεί το περιβάλλον του Τιτάνα και να πετάξει σε πολλές τοποθεσίες, με εκατοντάδες μίλια απόσταση μεταξύ τους, συλλέγοντας δείγματα ώστε να προσδιορίσει τη σύνθεση της επιφάνειας, διερευνώντας την οργανική χημεία και τη βιωσιμότητα του Τιτάνα, να παρακολουθεί τις ατμοσφαιρικές και επιφανειακές συνθήκες, χαρτογραφώντας τη διαμόρφωση του εδάφους οδηγώντας έτσι τους επιστήμονες στη διερεύνηση γεωλογικών διεργασιών και την πραγματοποίηση σεισμικών μελετών Εικόνα: NASA

Αυτά τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να αποδειχθούν ωφέλιμα για την ανακάλυψη αρχαίων οικοσυστημάτων τα οποία έχουν παγώσει στους πυθμένα των κρατήρων κρούσης, και θα αποδειχθούν επίσης πολύτιμα κατά την προετοιμασία ανάλυσης δεδομένων και τεχνικών παρακολούθησης για την επικείμενη αποστολή "Dragonfly drone" στον Τιτάνα.

Καθώς το ενδιαφέρον για τον Τιτάνα και άλλα πλανητικά σώματα αυξάνεται, η Neish αισθάνεται ότι ο παγκόσμιος διαστημικός τομέας είναι έτοιμος να αρχίσει να βλέπει πέρα από τον πλανήτη Άρη για την ύπαρξη ζωής - ακόμα κι αν ο Κόκκινος Πλανήτης παραμένει ο πρωταρχικός προορισμός για τη NASA, τον Καναδικό Οργανισμό Διαστήματος και τους...παραγωγούς κινηματογραφικών ταινιών στο μυθικό Χόλυγουντ.

"Νομίζω ότι όλο και περισσότερο, βλέπουμε μια ψευδή ισοδυναμία μεταξύ ζωής και Άρη. Τα πρόσφατα ευρήματα για τον πλανήτη Αφροδίτη και όλα τα νέα πράγματα που μαθαίνουμε για αυτήν, ότι δηλαδή  κάποτε ήταν ένας ωκεάνιος κόσμος αλλάζει το παιχνίδι", δήλωσε η Neish. "Τέλος, οι άνθρωποι λένε, ότι στην αναζήτησή μας για ζωή στο σύμπαν, πρέπει πραγματικά να επικεντρωθούμε σε πολύ περισσότερα μέρη και όχι μόνο στον πλανήτη Άρη. Και αυτό περιλαμβάνει και τη NASA η οποία στέλνει την αποστολή Dragonfly στον Τιτάνα. "

*-------------------------------------------------------------------------------*
Αναφορές: “The chemical composition of impact craters on Titan I. Implications for exogenic processing” by A. Solomonidou, C. Neish, A. Coustenis, M. Malaska, A. Le Gall, R. M. C. Lopes, A. Werynski, Y. Markonis, K. Lawrence, N. Altobelli, O. Witasse, A. Schoenfeld, C. Matsoukas10, I. Baziotis and P. Drossart, 1 September 2020, Astronomy & Astrophysics.

*--------------------------------------------------------------------------------*


Πηγή: scitechdaily.com

https://scitechdaily.com/saturns-moon-titan-has-ingredients-for-life/