Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Τα βραβεία Νόμπελ Φυσικής για το 2020

Η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας αποφάσισε να απονείμει το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2020 κατά το ήμισυ στους Roger Penrose "για την ανακάλυψη ότι ο σχηματισμός μαύρων οπών είναι μια ισχυρή πρόβλεψη της γενικής θεωρίας της σχετικότητας" και το άλλο μισό από κοινού στους Reinhard Genzel και Andrea Ghez "για την ανακάλυψη ενός υπερμεγέθους συμπαγούς αντικειμένου στο κέντρο του γαλαξία μας".



Οι τρεις αυτοί βραβευμένοι επιστήμονες μοιράζονται το φετινό βραβείο Νόμπελ στη Φυσική για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με ένα από τα πιο εξωτικά φαινόμενα στο σύμπαν, τη μαύρη τρύπα. Ο Roger Penrose έδειξε ότι η γενική θεωρία της σχετικότητας οδηγεί στο σχηματισμό μελανών οπών. Ο Reinhard Genzel και η Andrea Ghez ανακάλυψαν ότι ένα αόρατο και εξαιρετικά βαρύ αντικείμενο κυβερνά τις τροχιές των αστεριών στο κέντρο του Γαλαξία μας. Μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα είναι η μόνη γνωστή επί του παρόντος εξήγηση.

Ο Roger Penrose χρησιμοποίησε έφυείς μαθηματικές μεθόδους για την απόδειξή του ότι δηλαδή οι μαύρες τρύπες είναι άμεση συνέπεια της γενικής θεωρίας της σχετικότητας του Αϊνστάιν. Ο ίδιος ο Αϊνστάιν δεν πίστευε ότι υπάρχουν μαύρες τρύπες, αυτά τα τέρατα βαρέων βαρών τα οποία συλλαμβάνουν και "καταβροχθίζουν" ό, τι υπάρχει κοντά τους . Τίποτα δεν μπορεί να ξεφύγει, ούτε καν το φως.

Τον Ιανουάριο του 1965, δέκα χρόνια μετά το θάνατο του Αϊνστάιν, ο Roger Penrose απέδειξε ότι οι μαύρες τρύπες μπορούν πραγματικά να σχηματιστούν περιγράφοντάς τες  με λεπτομέρεια. Βαθιά στο εσωτερικό τους, οι μαύρες τρύπες κρύβουν μια μοναδικότητα (Singularity) στην οποία παύουν να ισχύουν όλοι οι γνωστοί νόμοι της φύσης. Το πρωτοποριακό άρθρο του εξακολουθεί να θεωρείται ως η πιο σημαντική συμβολή στη γενική θεωρία της σχετικότητας από την εποχή του Αϊνστάιν.

Ο Reinhard Genzel και η Andrea Ghez ο καθένας τους είναι επικεφαλής σε ομάδες αστρονόμων που, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, επικεντρώθηκαν σε μια περιοχή του η οποία ονομάζεται Τοξότης Α * η οποία βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας. Οι τροχιές των πιο φωτεινών αστεριών που βρίσκονται πλησιέστερα στο κέντρο του Γαλαξία μας έχουν χαρτογραφηθεί με συνεχώς και μεγαλύτερη ακρίβεια. Οι μετρήσεις αυτών των δύο ομάδων συμφωνούν, μιας και οι δύο ανακάλυψαν ένα εξαιρετικά βαρύ, και αόρατο αντικείμενο το οποίο έλκει συστάδες από αστέρια, αναγκάζοντάς τα να αναπτύσσουν απίστευτες ταχύτητες. Περίπου τέσσερα εκατομμύρια ηλιακές μάζες συγκεντρώνονται σε μια περιοχή όχι μεγαλύτερη από το Ηλιακό μας σύστημα.


"Οι ανακαλύψεις των βραβευμένων αυτής της χρονιάς μας πρόσφεραν νέο έδαφος στη μελέτη των συμπαγών και υπερμεγέθων αντικειμένων. Αλλά αυτά τα εξωτικά αντικείμενα εξακολουθούν να γεννούν πολλές ερωτήσεις οι οποίες ζητούν απαντήσεις και παρακινούν τη μελλοντική έρευνα. Όχι μόνο ερωτήσεις σχετικά με την εσωτερική τους δομή, αλλά και ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο δοκιμής της θεωρίας μας για τη βαρύτητα κάτω από τις ακραίες συνθήκες που βρίσκονται κοντά σε μια μαύρη τρύπα" , δηλώνει ο David Haviland, πρόεδρος της Επιτροπής Νόμπελ για την Φυσική.



Δελτίο τύπου: https://bit.ly/309oZqF
Δημοφιλείς πληροφορίες: https://bit.ly/3jjZSJk
Σύνθετες πληροφορίες: https://bit.ly/3kEwwFI


Πηγή: facebook.com/nobelprize