Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Ντετέκτιβς εξωπλανητών...

Οι ...ντετέκτιβς εξωπλανητών δημιούργησαν ενα κατάλογο με τα "δακτυλικά αποτυπώματα" από το φως των αντικειμένων του Ηλιακού μας συστήματος...

Κατάλογος των Φασμάτων του ηλιακού μας συστήματος. Εικόνα:http://carlsaganinstitute.org

Οι ...ντετέκτιβς στη Γη βασίζονται στα δακτυλικά αποτυπώματα, για να λύσουν τις υποθέσεις τους. Οι αστρονόμοι μπορούν πλέον να κάνουν ακριβώς το ίδιο, χρησιμοποιώντας "δακτυλικά αποτυπώματα φωτός" με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί ερευνητές, οι ντετέκτιβς σε ελεύθερα Ελληνικά, τα ανθρώπινα δάκτυλα, για να αποκαλύψουν τα μυστήρια των εξωπλανητών.


Ερευνητές του πανεπιστημίου του Κορνέλ δημιούργησαν έναν κατάλογο αναφοράς που χρησιμοποιεί βαθμονομημένα φάσματα και γεωμετρικές Λευκάγειες, (albedos στα αγγλικά -το φως που αντανακλάται από μια επιφάνεια) σε 19 από τα πιο ποικίλα σώματα του ηλιακού μας συστήματος: και οι οκτώ πλανήτες, από τους βραχώδεις έως τους γίγαντες αερίων, εννέα φεγγάρια, από τα πιο ψυχρά έως τα πιο θερμά που εκτοξεύουν λάβα, καθώς και δύο νάνους πλανήτες, έναν στη ζώνη των αστεροειδών (νάνος πλανήτης Δήμητρα) και έναν στη ζώνη του Κάιπερ (Πλούτωνας).

Συγκρίνοντας τα παρατηρούμενα φάσματα και τις λευκάυγειες των εξωπλανήτων με τον κατάλογο του δικού μας πλανητικού συστήματος, οι επιστήμονες θα μπορούν να τα χαρακτηρίσουν, να τα διαχειριστούν αν θέλετε, σε σχέση με το ευρύ φάσμα από τους παγωμένους, βραχώδεις, και αέριους κόσμους που κατοικούν στο δικό μας σύστημα.


"Ο κατάλογος Φάσματος, Λευκαύγειας, και χρωμάτων των αντικειμένων που βρίσκονται στο ηλιακό μας συστήμα για σύγκριση με εξωπλανήτες" - A Catalog of Spectra, Albedos and Colors of Solar System Bodies for Exoplanet Comparison - δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Astrobiology Magazine online στις 31 Ιουλίου, και θα δημοσιευτεί στην έντυπη έκδοση τον Δεκέμβριο.

"Χρησιμοποιούμε το δικό μας ηλιακό σύστημα και όλα όσα γνωρίζουμε για την απίστευτη ποικιλία των συναρπαστικών κόσμων του, όπως η Στήλη της Ροζέττας", δήλωσε η συν-συγγραφέας της σχετικής εργασίας Lisa Kaltenegger, αναπληρώτρια καθηγήτρια αστρονομίας και διευθύντρια του Ινστιτούτου Carl Sagan. "Με τον κατάλογο αυτό των "δακτυλικών αποτυπωμάτων φωτός", θα μπορέσουμε να συγκρίνουμε τις νέες παρατηρήσεις εξωπλανήτων με τα αντικείμενα στο δικό μας ηλιακό σύστημα - συμπεριλαμβανομένων των αέριων κόσμων των πλανητών Δία και Κρόνου, τους παγωμένους κόσμους της Ευρώπης, τον ηφαιστειακό κόσμο της Ιούς, και τον δικό μας γεμάτο ζωή πλανήτη ".


Ο κατάλογος, που διατίθεται δωρεάν στον ιστότοπο του Ινστιτούτου Carl Sagan, περιλαμβάνει εκδόσεις δεδομένων υψηλής και χαμηλής ανάλυσης, οι οποίες δείχνουν στους αστρονόμους την επιρροή της φασματικής ανάλυσης στην αναγνώριση ενός αντικειμένου. Επιπλέον, ο κατάλογος αυτός παρέχει παραδείγματα για το πώς θα αλλάξουν τα χρώματα των 19 αντικειμένων του ηλιακού μας συστήματος αν περιστρέφονταν γύρω από αστέρια εκτός του ήλιου μας.

"Η πλανητική επιστήμη έφερε την επανάσταση στη δεκαετία του '70 και '80 με φασματικές μετρήσεις για αντικείμενα του ηλιακού μας συστήματος. Η επιστήμη των εξωπλανήτων θα γνωρίσει μια παρόμοια αναγέννηση στο εγγύς μέλλον", δήλωσε ο Jack Madden, υποψήφιος διδακτορικού στο Ινστιτούτο Carl Sagan και επικεφαλής της μελέτης. "Η τεχνολογία η οποία συλλέγει απευθείας το φως από πλανήτες μεγέθους Γης που περιφέρονται γύρω από άλλα αστέρια είναι σήμερα σε ένα ξεκάθαρο στάδιο, και περιμένει να συνταχθεί και να εκπαιδευτεί προς το σωστή κατεύθυνση. Με την επερχόμενη εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, καθώς και με την σημερινή κατασκευή μεγάλων επίγειων τηλεσκοπίων, όπως το τηλεσκόπιο Giant Magellan και το εξαιρετικά μεγάλο τηλεσκόπιο (Extremely Large Telescope, μπαίνουμε σε μια νέα εποχή παρατηρησιακής ικανότητας, οπότε χρειαζόμαστε έναν κατάλογο αναφοράς από όλους τους πλανήτες και τα φεγγάρια που ήδη γνωρίζουμε, για να τα συγκρίνουμε με αυτά τα νέα φάσματα που προέρχονται από τους εξωπλανήτες. "

Ο κατάλογος αυτός θα δώσει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να δίνουν προτεραιότητα στις χρονοβόρες, υψηλής ανάλυσης παρατηρήσεις των εξωηλιακών πλανητών και φεγγαριών. Προσφέρει επίσης πληροφορίες για το τι είδους κόσμοι δεν θα είναι τόσο εύκολο να κατηγοριοποιηθούν χωρίς φάσματα υψηλής ανάλυσης. Για παράδειγμα, ο πλανήτης Αφροδίτη είναι ένας βραχώδης πλανήτης, αλλά επειδή το ηλιακό φως αντανακλάται από την πυκνή ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα και όχι από τη βραχώδη επιφάνεια του, τα χρώματα που οι αστρονόμοι παρατηρούν από έναν τέτοιο πλανήτη είναι παρόμοια με αυτά ενός παγωμένου κόσμου. Στην εξωτερική άκρη της κατοικήσιμης ζώνης, οι βραχώδεις εξωπλανήτες είναι πιθανό να έχουν πυκνή ατμόσφαιρα όπως ο πλανήτης Αφροδίτη. Αυτοί οι κόσμοι θα απαιτήσουν μακροχρόνιες παρατηρήσεις για να κατηγοριοποιηθούν σωστά.


"Εξετάζοντας το ηλιακό μας σύστημα από τη πλεονεκτική θέση ενός μακρινού παρατηρητή είναι μια διαφωτιστική άσκηση", δήλωσε ο Madden.



"Με την εξήγηση των μυστηρίων των αντικειμένων στο δικό μας ηλιακό σύστημα μπορούμε να μάθουμε τα μυστικά αυτών των νέων κόσμων που ανακαλύπτουμε", δήλωσε ο Kaltenegger.


Από τη Linda B. Glaser, συγγραφέα προσωπικού για το Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών (College of Arts and Sciences).

--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com. Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy