Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Νέα ανακάλυψη στις παρυφές του Ηλιακού μας συστήματος

Η διαστημοσυσκευή Νέοι ορίζοντες ανίχνευσε ισχυρές ενδείξεις για μια τεράστια δομή που υπάρχει στα μακρινά σύνορα της κοσμικής μας γειτονιάς.  



Πέρα από τον νάνο πλανήτη Πλούτωνα, στη γεμάτη από αστεροειδείς περιοχή του διαστήματος, γνωστή ως ζώνη του Κάιπερ, το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο της NASA Νέοι Ορίζοντες (New Horizons) έλαβε πρόσφατα μια εντυπωσιακή ένδειξη μιας δομής στο εξωτερικό μας Ηλιακό σύστημα η οποία θεωρητικά υπήρχε όπως τουλάχιστον πίστευαν οι επιστήμονες .

Μια υπεριώδης λάμψη την οποία συνέλαβε το φασματόμετρο Alice UV της διαστημοσυσκευής μπορεί να αποτελεί ένδειξη του λεγόμενου "τοίχους Υδρογόνου", μιας περιοχής πυκνού Υδρογόνου στα όρια μεταξύ του Ηλιακού Συστήματος και του διαστρικού χώρου.

"Βλέπουμε το όριο του να βρισκόμαστε μεταξύ της ...ηλιακής μας γειτονιάς και του Γαλαξία", δήλωσαν στον ιστότοπο Science News η αστρονόμος Leslie Young του Νοτιοδυτικού Ινστιτούτου Ερευνών (Southwest Research Institute) και η ομάδα της αποστολής Νέοι Ορίζοντες .

Αν και το διάστημα έχει εξαιρετικά χαμηλή πίεση, εξακολουθεί να υπάρχει και ο Ηλιακός άνεμος ο οποίος ασκεί μια πίεση προς τα έξω. Σε ένα συγκεκριμένο σημείο, όμως, ο ηλιακός άνεμος δεν είναι πλέον αρκετά δυνατός για να αντισταθεί στην πίεση του του διαστρικού χώρου, του διαστήματος αν θέλετε.

Αυτό το όριο είναι γνωστό ως η Ηλιόπαυση, η οποία σηματοδοτεί επίσημα τις παρυφές του Ηλιακού μας Συστήματος.

Ακριβώς στην άλλη πλευρά της Ηλιόπαυσης,τα ουδέτερα άτομα υδρογόνου που κινούνται μέσα από τον διαστρικό χώρο θα πρέπει, θεωρητικά, να επιβραδυνθούν όταν φτάσουν στο όριο αυτό - ένα είδος ουδέτερης "κυκλοφοριακής συμφόρησης" του Υδρογόνου, το οποίο προκαλεί μια δομική συσσώρευση δίπλα στην Ηλιόπαυση.


Μεταξύ του 2007 και του 2017, οι Νέοι Ορίζοντες ανίχνευσαν μια διακριτή υπεριώδη λάμψη που ονομάζεται γραμμή Lyman-alpha, η οποία παράγεται από ηλιακά φωτόνια τα οποία χτυπούν τα άτομα υδρογόνου και στη συνέχεια διασκορπίζονται.


Το Ηλιακό μας Σύστημα.Εικόνα: NASΑ

Αυτό συμβαίνει καθώς το ηλιακό φως περνά μέσα από το Ηλιακό σύστημα. Όμως, υπάρχει μια μυστηριώδης πηγή στο "παρασκήνιο" μέσα στο μακρινό σήμα που εντοπίστηκε από τους Νέους Ορίζοντες.

Το σήμα αυτό εντοπίστηκε επίσης από τη διαστημοσυσκευή Βόγιατζερ πριν από 30 χρόνια. Η διαστημοσυσκευή Νέοι Ορίζοντες είναι ο πρώτος μηχανικός ερευνητής μέχρι στιγμής που είχε την ίδια ευκαιρία να λάβει μετρήσεις του φαινομένου αυτού  - και η καλύτερη ερμηνεία για αυτό το φαινόμενο είναι "Τοίχος Υδρογόνου".

"Και τα δύο σύνολα δεδομένων εξηγούνται καλύτερα αν το παρατηρούμενο υπεριώδες φως δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα της διάχυσης του ηλιακού φωτός από άτομα υδρογόνου στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος, αλλά και μια σημαντική συμβολή από μια μακρινή πηγή", γράφουν οι ερευνητές στην εργασία τους.


"Αυτή η μακρινή πηγή μπορεί να είναι η υπογραφή ενός Τοίχους Υδρογόνου, που σχηματίζεται κοντά στο σημείο που ο διαστρικός άνεμος συναντά τον Ηλιακό άνεμο".

Καλλιτεχνική απεικόνιση της Ηλιόσφαιρας από την NASA

Η λάμψη παρασκηνίου μπορεί να είναι κάτι άλλο, πιο μακριά εκεί έξω, στο διάστημα. ο μόνος τρόπος να είσαι σίγουρος είναι να κάνεις περισσότερη επιστήμη. Αυτό σημαίνει περισσότερες παρατηρήσεις του οργάνου Alice με τους Νέους Ορίζοντες - περίπου δύο φορές το χρόνο για το άμεσο μέλλον, σύμφωνα με την εργασία.

Το Βόγιατζερ 1 βρίσκεται ήδη στο διαστρικό χώρο. Έχει περάσει την Ηλιόπαυση το 2013 και εξακολουθεί να εκπέμπει σήματα πίσω στη Γη καθώς μετακινείται όλο και πιο μακρύτερα στο απέραντο Σύμπαν.


Το Βόγιατζερ 2 βρίσκεται στο λεγόμενο Hλιοσφαιρικό κολεό (Heliosheath), τα εξωτερικά μέρη του Ηλιακού μας Συστήματος όπου ο Ηλιακός άνεμος επιβραδύνεται από το διαστρικό αέριο. Αναμένεται να διασχίσει την Ηλιόπαυση πριν από το 2030.

Η διαστημοσυσκευή Νέοι Ορίζοντες θα φτάσει σε αυτό το σημείο κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά αν είναι ακόμα σε λειτουργία, μπορεί να κάνει περισσότερες παρατηρήσεις καθώς διασχίζει το διαστρικό χώρο. Κάτι που είναι πραγματικά μια πολύ παρήγορη σκέψη, : οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν, αλλά οι επιστημονικές μας προσπάθειες ζουν.

Εν τω μεταξύ, οι Νέοι Ορίζοντες έχουν και άλλη δουλειά να κάνουν. Έχει ήδη τελειώσει την επιστημονική του αποστολή στον πλανήτη Πλούτωνα, από τον οποίο πέρασε το 2015.

Η επόμενη συνάντηση της διαστημοσυσκευής θα είναι με ένα αντικείμενο στη ζώνη του Κάιπερ το οποίο ονομάζεται " Η Έσχατη Θούλη" (Ultima Thule), ένας μικρός πλανήτης που  θα εξερευνήσει η διαστημοσυσκευή την 1η Ιανουαρίου του 2019.


Η έρευνα της ομάδας έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Geophysical Research Letters.


Από την MICHELLE STARR


--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com. Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy