Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

NGC 7822



Το νεφέλωμα εκπομπής NGC 7822 στον αστερισμό του Κηφέα

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα σχηματισμού άστρων στον αστερισμό του Κηφέα. Το σύμπλεγμα περιλαμβάνει την περιοχή εκπομπών που ονομάζεται Sharpless 171, καθώς και το νεαρό αστρικό σμήνος που ονομάζεται Berkeley 59. Το συναρπαστικό αυτό συμπαντικό αντικείμενο πιστεύεται ότι είναι περίπου 800 με 1000 παρσέκς (pc) μακριά μας, με τα νεότερα μέλη του να έχουν ηλικίες που δεν ξεπερνούν τα μερικά εκατομμύρια χρόνια. 

Ced 214 και NGC 7822

Το σύμπλεγμα περιλαμβάνει επίσης ένα από τα πιο καυτά αστέρια που ανακαλύφθηκαν μέσα σε απόσταση ενός Κιλοπαρσέκ (kpc) από τον Ήλιο, ήτοι τον αστέρα BD + 66 1673, ο οποίος είναι ένα ελλειπτικό δυαδικό σύστημα αστέρων, που έχει δείκτη χρώματος O5V και εμφανίζει θερμοκρασία επιφάνειας περίπου 45000 K και φωτεινότητα ~ 100.000 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. 

Εικόνα από ερασιτέχνη αστρονόμο. Jeffjnet (http://jeffjastro.com)  

Το αστέρι αυτό είναι μία από τις πρωταρχικές πηγές που φωτίζουν το νεφέλωμα και διαμορφώνουν τους φημισμένους πυλώνες δημιουργίας νέων άστρων, οι οποίοι είναι γνωστοί ως τύπος ¨προβοσκίδες του ελέφαντα¨ (elephant trunks type)

Παρατηρησιακά δεδομένα:

Εποχή: J2000  
Ορθή αναφορά (α): 00ω 01λ 08.58δ
Απόκλιση (δ): +67° 25′ 17.0″
Απόσταση: 2900 Ε.φ. (900 παρσέκ)
Φαινόμενη διάμετρος: 100′
Αστερισμός: Κηφέας

Φυσικά χαρακτηριστικά
Ακτίνα: 150 Ε.φ. (46 παρσέκ)
Προσδιορισμός: LBN 589, Sh 2-171


--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

Πηγές εικόνων : https://en.wikipedia.org/wiki/NGC_7822
                              http://nox-vigilata.tumblr.com/

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy