Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Νέα ανακάλυψη στον πλανήτη Δία - Η οικογένειά του μεγάλωσε...

Δώδεκα νέα φεγγάρια, συμπεριλαμβανομένης και μίας..."παράξενης σφαίρας" ανακαλύφθηκαν γύρω από τον πλανήτη Δία

Η τροχιακή οικογένεια του αέριου γίγαντα πλανήτη Δία μόλις μεγάλωσε και μάλιστα πολύ γρήγορα, με τους επιστήμονες να ανακοινώνουν εχθές την ανακάλυψη 12 νέων μικροσκοπικών φυσικών δορυφόρων γύρω από τον Δία. Αυτό ανεβάζει το σύνολο των γνωστών δορυφόρων του Δία σε 79, τους περισσότερους στο Ηλιακό σύστημα.




Τα νέα αυτά φεγγάρια, που απεικονίζονται στην εικόνα ως κύκλοι, ανακαλύφθηκαν πέρυσι από μια ομάδα αστρονόμων. Μετά την απαιτούμενη επαλήθευση, η ανακάλυψη αυτή ανακοινώθηκε μόλις εχθές από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση, η οποία εδρεύει στο Παρίσι. Εκείνη την εποχή, οι ερευνητές έψαχναν για ενα υποθετικό, ογκώδη πλανήτη πέρα ​​από τον Πλούτωνα, που είναι γνωστός ως "πλανήτης Χ ή πλανήτης Εννέα", και ο πιστεύεται ότι έλκει τις τροχιές των απόμακρων αντικειμένων του Ηλιακού μας συστήματος. Παρά το γεγονός ότι το "κυνήγι" πλανητών από τους των επιστήμονες έχει μέχρι στιγμής καταλήξει σε "ξηρό" τοπίο, η ομάδα, χρησιμοποιώντας το πρόσφατα αναβαθμισμένο τηλεσκόπιο Blanco των 4 μέτρων στο αστεροσκοπείο Cerro Tololo Inter-American Observatory στη Χιλή, παρατηρούσε επίσης τον Δία, γεγονός που οδήγησε στην ανακάλυψη. Πρόσθετες παρατηρήσεις, πάνω από ένα χρόνο, επιβεβαίωσαν τις τροχιές των δορυφόρων αυτών, οι οποίοι έχουν διάμετρο περίπου 3 χιλιόμετρα.

Οι μικροί αυτοί φυσικοί δορυφόροι (moonlets) συνήθως ακολουθούν τα γνωστά μοτίβα του Δία: Βρίσκονται πολύ πιο πέρα ​​από τα μεγάλα πρωτογενή φεγγάρια του πλανήτη (μωβ), δύο από τους νέους αυτούς μικροδορυφόρους ανήκουν σε μια ομάδα (μπλε) που περιστρέφεται στην ίδια κατεύθυνση με τον πλανήτη, τα οποία πιστεύεται ότι είναι θραύσματα ενός μεγάλου κατακερματισμένου, διαλυμένου αν προτιμάτε, φεγγαριού. Επτά από αυτά βρέθηκαν να ανήκουν σε μια εξωτερική, μακρινή "ανάδρομη" συστάδα (κόκκινο) η οποία περιστρέφεται αντίθετα (εξ ου και ο όρος ανάδρομη) από την περιστροφή του πλανήτη, και αυτό συμβαίνει γιατί οι δορυφόροι αυτοί δέχτηκαν κάποιο δυνατό χτύπημα το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα την ανάδρομη πορεία τους, όταν πανάρχαια φεγγάρια συγκρούστηκαν με κομήτες, αστεροειδείς ή άλλα φεγγάρια.

Αλλά ένα φεγγάρι, που προσωρινά πήρε το "παρατσούκλι" "Valetudo" (πράσινο), είναι μια περίεργη σφαίρα, μια μπάλα αν θέλετε, η οποία περιστρέφεται σύμφωνα με τη περιστροφή του Δία, αλλά μέσα στην ανάδρομη συστάδα που περιγράψαμε πρωτύτερα. Ο δορυφόρος, που ονομάστηκε έτσι από την δισεγγονή του Δία (των Ρωμαίων όχι των Ελλήνων), θα μπορούσε να είναι, θεωρεί η ομάδα, μια κάπως "ημιτελής διεργασία", το τελευταίο απομεινάρι από τα αρχαία φεγγάρια που έδωσε το έναυσμα για τη δημιουργία της ανάδρομης συστάδας. Η διαδρομή του που ελίσσεται μέσα στα ανάδρομα φεγγάρια είναι ασταθής, προσθέτουν. Μια σύγκρουση, σε κάποιο βαθμό, είναι πολύ πιθανή.

Να σημειώσουμε εδώ ότι μια παλαιότερη έκδοση αυτού του άρθρου παραποίησε τον αριθμό των νέων φεγγαριών  που ανακαλύφθηκαν σε 10. Παρόλα αυτά η ομάδα ανακάλυψε 12 νέα φεγγάρια, από τα οποία δύο ανακοινώθηκαν πέρυσι.

Από τον Paul Voosen
--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy