Δεδομένα από την ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) και από το Ηλιακό και Ηλιόσφαιρικό Παρατηρητήριο (SOHO) της NASA κατέγραψαν τη δυναμική κίνηση της ατμόσφαιρας του Ήλιου εδώ και 20 χρόνια. Σήμερα, μπορούμε να ακούσουμε τη κίνηση του Ήλιου - όλα, τα κύματα, τους μαγνητικούς του βρόχους και τις εκρήξεις του - με τα ίδια μας τα αυτιά !

Ο ήχος αυτός βοηθάει τους επιστήμονες να μελετούν ότι δεν μπορεί να παρατηρηθεί με γυμνό μάτι.

"Τα κύματα ταξιδεύουν και αναπηδούν γύρω και στο εσωτερικό του Ηλίου και αν τα μάτια σας ήταν αρκετά ευαίσθητα, θα μπορούσαν πραγματικά να τα δουν", δήλωσε ο Alex Young, αναπληρωτής διευθυντής για την επιστήμη στο Τμήμα Επιστημών Ηλιοφυσικής στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA στο Γκρήνμπελτ του Μέριλαντ.
Ο Ήλιος μας δεν είναι σιωπηλός. Ο χαμηλός, παλλόμενος βρυχηθμός του "καρδιακού παλμού" του μητρικού μας αστέρα επιτρέπει στους επιστήμονες να διεισδύσουν προς το εσωτερικό του, αποκαλύπτοντας τεράστιους ποταμούς ηλιακού υλικού που ρέουν μπροστά στα μάτια τους - και τα αυτιά μας. Ο Ηλιοφυσικός της NASA Alex Young εξηγεί πώς αυτός ο απλός ήχος μας συνδέει με τον Ήλιο και όλα τα άλλα αστέρια του Σύμπαντος. Αυτό το ηχητικό κομμάτι αποκαλύπτει τους ήχους χαμηλής συχνότητας του Ήλιου. Για καλύτερη απόδοση ακρόασης, ακούστε το ηχητικό αυτό κομμάτι με ακουστικά. Πιστώσεις: Κατασκευάστηκε στο κέντρο πτήσης Goddard της NASA από την Katie Atkinson και τη Micheala Sosby

Δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο SOHO, επεξεργάστηκαν ηχητικά (sonified) από το εργαστήριο πειραματικής φυσικής του Στάνφορντ, συλαμβάνοντας τις φυσικές δονήσεις του Ήλιου, και έδωσαν στους επιστήμονες μια συγκεκριμένη αναπαράσταση των δυναμικών του κινήσεων.

"Δεν έχουμε απλούς τρόπους να δούμε μέσα στον Ήλιο. Δεν έχουμε ένα τηλεφακό για να "ζουμάρουμε" μέσα στον Ήλιο ", δήλωσε ο Young. "Έτσι, χρησιμοποιώντας ένα αστέρι ή τις δονήσεις του Ήλιου μας, μπορούμε να δούμε μέσα του."

Πρόκειται για ηλιακούς ήχους 40 ημερών οι οποίοι δημιουργήθηκαν από τα δεδομένα του Ηλιακού και Ηλιοσφαιρικού Παρατηρητηρίου (SOHO), και του απεικονιστή Ντόπλερ Μάικελσον [Michelson Doppler Imager (MDI)] και υποβλήθηκαν σε επεξεργασία από τον A. Kosovichev. Η διαδικασία που χρησιμοποίησε για την παραγωγή αυτών των ήχων ήταν η ακόλουθη. Ξεκίνησε με δεδομένα ταχύτητας Doppler, κατά μέσο όρο για τον ηλιακό δίσκο, έτσι ώστε να παραμένουν μόνο οι κλίμακες χαμηλού γωνιακού βαθμού (l = 0, 1, 2). Η μεταγενέστερη επεξεργασία αφαιρούσε τις παρεμβολές από την κίνηση της διαστημοσυσκευής, τη ρύθμιση των οργάνων και ορισμένα ψευδή στοιχεία. Στη συνέχεια, ο Kosovichev φιλτράρισε τα δεδομένα σε μια κλίμακα περίπου 3 χιλιοστοκύκλων (mHz) για να επιλέξει καθαρά ηχητικά κύματα [και όχι υπερκοκκοποίση (supergranulation) και "θόρυβο" από τα όργανα]. Τέλος, παρέθεσε τα δεδομένα που λείπουν και έβαλε τα δεδομένα αυτά υπό κλίμακα (τα επιτάχυνε με έναν συντελεστή 42.000 για να τα προσαρμόσει, να τα φέρει αν θέλετε στην ανθρώπινη ακουστική περιοχή ακρόασης (20 με 20,000 κύκλους). Για περισσότερα αρχεία ήχου, επισκεφτείτε τη σελίδα των Ηλιακών ηχητικών πειραματικών εργαστηρίων του Στάμφορντ. Πιστώσεις: A. Kosovichev, Stanford Experimental Physics Lab 

Οι δονήσεις αυτές επιτρέπουν στους επιστήμονες να μελετήσουν μια σειρά σύνθετων κινήσεων στο εσωτερικό του Ήλιου, από τις ηλιακές εκλάμψεις μέχρι τις στεφανιαίες εκτινάξεις μάζας (CMA).

"Μπορούμε να δούμε τεράστιους ποταμούς ηλιακού υλικού που ρέουν. Αρχίζουμε τελικά να κατανοούμε τα στρώματα του Ήλιου και την πολυπλοκότητα τους", δήλωσε ο Young. "Αυτός ο απλός ήχος μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε έναν ερευνητή μέσα σε ένα αστέρι. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. "

Οι ήχοι του Ήλιου παρουσιάζονται στο Κέντρο Επισκεπτών Goddard της NASA στο Γκρήνμπελτ, στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Μια εντυπωσιακή εγκατάσταση τέχνης, που ονομάζεται Solarium, χρησιμοποιεί ζωντανές εικόνες και ηχοβολισμούς (sonification)  για να μεταφέρει τους ακροατές στην καρδιά του ηλιακού μας συστήματος....τον Ήλιο μας.

Στμ: Φυσικά ο κύριος λόγος που δεν μπορούμε να ακούσουμε τον Ήλιο μας, η οποιοδήποτε άλλο ήχο, είναι ότι το κενό του διαστήματος δεν επιτρέπει την μετάδοση του ήχου.
--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com. Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy