Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018

Επίπεδη Γη

Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε προβληματισμός και αντιμαχία για το εάν η Γη είναι σφαιρική ή επίπεδη. Ο Έλληνας μαθηματικός Ερατοσθένης ο Κυρηναίος (περίπου 275-193 π.Χ) μπόρεσε να μετρήσει την ακτίνα της Γης με ακρίβεια. Οι αρχαίοι Έλληνες, αντίθετα με όσα πιστεύει ο μέσος πολίτης σήμερα, γνώριζαν από την εποχή του Αριστοτέλη ότι η Γη είναι σφαιρική και όχι επίπεδη.... Δύο …ραβδιά, το μυαλό και την παρατηρητικότητα του χρησιμοποίησε ο Ερατοσθένης για να ανακαλύψει πρώτος ότι η Γη είναι σφαιρική, και να μετρήσει την περίμετρο της. Χιλιάδες χρόνια πριν κατάφερε να υπολογίσει το μέγεθος του πλανήτη μας και να κατασκευάσει ένα σύστημα συντεταγμένων με παράλληλους και μεσημβρινούς με τα μέσα που διέθετε....

Θα μπορούσαν λοιπόν 2.000 χρόνια επιστημονικής και ορθολογικής πεποίθησης να είναι λανθασμένα; Μήπως στην πραγματικότητα ζούμε πάνω σε ένα δίσκο και όχι σε μια σφαίρα;

Ένας οπαδός από την ¨κοινότητα Επίπεδη Γη¨ (Flat Earth Society) είναι αποφασισμένος να το ανακαλύψει.


Ο επονομαζόμενος «τρελός» Mike Hughes ('Mad' Mike Hughes) είναι έτοιμος να κατασκευάσει το δικό του ….πύραυλο προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι  ότι η Γη είναι επίπεδη.

Scroll down for videos 
For the last 50 years, we've been able to view pictures of the Earth from space, which might seem like all the proof you need to see that our planet is in fact round. But the growth of internet conspiracy theories appears to have fuelled a resurgence of belief in a flat Earth
Τα τελευταία 50 χρόνια, είμαστε σε θέση να δούμε εικόνες της Γης από το διάστημα, που μπορεί να φαίνονται σαν την όλη απόδειξη που χρειάζεται για να δούμε ότι ο πλανήτης μας είναι στην πραγματικότητα σφαιρικός. Αλλά η ανάπτυξη θεωριών συνωμοσίας στο Διαδίκτυο φαίνεται να πυροδότησε μια αναζωπύρωση μιας παλαιότερης πεποίθηση που έχει να κάνει με την επίπεδη Γη

Αλλά η συνειδητοποίηση του πόσο εύκολα μπορούν να παραποιηθούν εικόνες, καθώς και η ανάπτυξη θεωριών συνωμοσίας στο διαδίκτυο φαίνεται να τροφοδότησε μια αναζωπύρωση της πεποίθησης για  μια επίπεδη Γη.

Ταυτόχρονα, υπάρχει μια έλλειψη κατανόησης της επιστήμης που έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό για να αποδείξει ότι ζούμε σε μια υδρόγειο, χωρίς να χρειάζεται να αμφισβητήσουμε την απόδειξη αυτή.

Ευχόμαστε λοιπόν τα καλύτερα στον Hughes για  την προσπάθειά του αυτή, καθώς ήταν τουλάχιστον πρόθυμος να προσπαθήσει να αποδείξει τη θεωρία του.

Ίσως, αν περισσότεροι άνθρωποι μπορούσαν να δουν τις αποδείξεις αυτές, θα μπορούσαμε να αντιστρέψουμε αυτήν την ανησυχητική μανία.

Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε να αντιστρέψετε αυτή τη κατάσταση, είναι να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά σας θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν απλά πειράματα που σχετίζονται με την σφαιρικότητα της Γης στο σχολείο τους.

Μία από τις καλύτερα τεκμηριωμένες μεθόδους για τον προσδιορισμό της σφαιρικότητας της Γης πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά (κατά την άποψή μας) από τους αρχαίους Έλληνες.

Αυτό επιτεύχθηκε με τη σύγκριση των σκιών των ραβδιών σε διαφορετικές θέσεις.

Όταν ο ήλιος ήταν απευθείας πάνω από το ένα μέρος, το ραβδί στο σημείο αυτό, δεν έριξε καθόλου σκιά.

One of the best documented methods for determining the Earth's roundness was first performed (to our knowledge) by the ancient Greeks. This was achieved by comparing the shadows of sticks in different locations


Την ίδια στιγμή σε μια πόλη περίπου 500 μίλια βόρεια, το ραβδί εκεί έριξε σκιά

Εάν η Γη ήταν επίπεδη τότε και τα δύο ραβδιά θα έπρεπε να ¨ρίχνουν¨ την ίδια σκιά (ή να μην ρίχνουν) επειδή θα τοποθετηθούν στην ίδια γωνία προς τον Ήλιο.

Οι αρχαίοι Έλληνες μέσω του Ερατοσθένη ανακάλυψαν ότι οι σκιές ήταν διαφορετικές επειδή η Γη ήταν καμπύλη και έτσι τα ραβδιά σχηματίζουν συνεπώς διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Στη συνέχεια ο Ερατοσθένης χρησιμοποίησε τη διαφορά στις γωνίες αυτές για να υπολογίσει την περιφέρεια της Γης.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι υπολογισμοί του κατάφεραν να φτάσουν το 10% της πραγματικής τιμής του Γήινου μεγέθους.

Ένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο για έναν σφαιρικό πλανήτη είναι η διαφορά μεταξύ των νυχτερινών ουρανών στο βόρειο και το νότιο ημισφαίριο.

Η θέα είναι εντελώς διαφορετική, επειδή η Γη που βρίσκεται, προς χάριν κατανόησης ¨κάτω¨ από σας,  ¨βλέπει¨ προς μια διαφορετική κατεύθυνση.

Αν η Γη ήταν επίπεδη, η θέα θα έπρεπε παντού να είναι η ίδια.

Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη πιο εύκολα κατανοητό, συγκρίνοντας απλώς τη νύχτα και τη μέρα σε κάθε χώρα.

Μπορείτε συγκριτικά να παρατηρήσετε και τους πλανήτες.

Όλοι περιστρέφονται, γύρω από τον εαυτό τους με μικρή (Αφροδίτη, Ερμής) ή μεγάλη (Δίας, Κρόνος) ταχύτητα, και παρατηρώντας την συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια μερικών ημερών, έχουμε μια σαφή εικόνα που δείχνει ότι είναι σφαιρικές και όχι επίπεδοι.

Η πιθανότητα λοιπόν ότι όλοι οι πλανήτες είναι σφαιρικοί, αλλά η Γη είναι επίπεδη, φαντάζει πολύ απίθανη.Ο «τρελός» Mike Hughes, από την Flat Earth Society, θέλει να κατασκευάσει το δικό του πύραυλο για να δει  ότι η Γη είναι επίπεδη - όταν στην πραγματικότητα είναι σφαιρική


Ψεύδο-επιστήμη

Όταν τα πειράματα της επιστήμης εκτελούνται λανθασμένα, μπορεί να φαίνεται ότι δίνουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Αν λοιπόν αυτά τα πειράματα με τα όποια αποτελέσματά τους διαδίδονται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι ψεύτικες αυτές ιδέες και πεποιθήσεις μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα χωρίς κανείς να επισημάνει τα ελαττώματά τους

Ένα κοινό παράδειγμα που χρησιμοποιείται για την θεωρία (;) της επίπεδης Γης, είναι το πείραμα Bedford Level, το οποίο διεξήχθη για πρώτη φορά το 1838 και χρησιμοποιήθηκε για να αποδείξει ότι η Γη ήταν επίπεδη για πάνω από 30 χρόνια πριν βρεθεί μια σαφής εξήγηση.

Αυτό το πείραμα περιλάμβανε την τοποθέτηση ενός δείκτη σε καθορισμένο ύψος σε κάθε άκρο ενός καναλιού περίπου 6 μιλίων.

Αν η Γη είναι στρογγυλή, τότε ένας δείκτης θα πρέπει να φαίνεται χαμηλότερος από τον άλλο όταν αυτός φαίνεται την ίδια στιγμή μέσω ενός τηλεσκοπίου επειδή ο πιο μακρινός δείκτης θα είχε τρόπον τινά γείρει λόγω της καμπυλότητα της Γης.

Στο πείραμα αυτό αναφέρθηκε ότι οι δείκτες είχαν το ίδιο ύψος, υποδηλώνοντας ότι η Γη είναι πραγματικά επίπεδη.

Οι σύγχρονοι θεωρητικοί της Θεωρίας για την Επίπεδη Γη εξακολουθούν να παραθέτουν αυτό το πείραμα.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το πείραμα δεν λαμβάνει υπόψη του την οπτική επίδραση του αέρα πάνω στο παρεμβαλλόμενο νερό, το οποίο κάμπτει ή "διαθλά" το φως καθώς ταξιδεύει από το δείκτη στο τηλεσκόπιο κάνοντας τους δείκτες να δείχνουν ότι έχουν το ίδιο ύψος.

The awareness of how easily images can be doctored and the growth of internet conspiracy theories appears to have fuelled a resurgence of belief in a flat Earth. There's also lack of understanding of the science that has long been used to demonstrate that we live on a globe

H συνειδητοποίηση του πόσο εύκολα μπορούν να παραποιηθούν εικόνες, αλλά  και η ανάπτυξη θεωριών συνωμοσίας στο διαδίκτυο φαίνεται να τροφοδότησε μια αναζωπύρωση της πεποίθησης για  μια επίπεδη Γη.

Η λύση η οποία επηρεάζει αρνητικά το όλο …πείραμα, είναι να χρησιμοποιηθούν πολλαπλοί δείκτες κατά μήκος του καναλιού, οι οποίοι, όταν παρατηρούνται, φαίνεται να έχουν όλοι διαφορετικά ύψη.

Ίσως το πιο εντυπωσιακό πείραμα που μπορούν να κάνουν ακόμα και τα σχολεία σήμερα είναι να προσαρμόσουν  μια κάμερα σε ένα μπαλόνι υψηλού υψομέτρου.

Τα πλάνα από την λήψη αυτή θα δείξουν αναμφίβολα ότι από ένα αρκετά υψηλό σημείο ορατότητας μπορείτε να δείτε την καμπυλότητα της Γης.

Αυτό θα βρει ο Mike Hughes αν κάνει ποτέ πραγματικότητα την επιθυμία του να ασχοληθεί με τους πυραύλους.

Τελικά, η συζήτηση ή η λογομαχία στο διαδίκτυο δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για κάθε επιστημονική προσπάθεια.

Πρέπει να παράσχουμε τα μέσα για τους ανθρώπους που επιθυμούν να δοκιμάσουν αυτές τις θεωρίες και να κατανοήσουν τα αποτελέσματα που παίρνουν.

Perhaps the most impressive experiment that even schools can do today is to send a camera up in a high-altitude balloon. The footage will show that from a high-enough vantage point you can see the curvature of the Earth

 Ίσως το πιο εντυπωσιακό πείραμα που μπορούν να κάνουν ακόμα και τα σχολεία σήμερα είναι να προσαρμόσουν  μια κάμερα σε ένα μπαλόνι υψηλού υψομέτρου.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά από τον ιστότοπο The Conversation. Διαβάστε το αρχικό άρθρο εδώ Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Γιά την ομάδα : @Aratosastronomy