Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Παράξενα μηνύματα από το Σύμπαν



Οι επιστήμονες παρακολουθούν την πηγή ενός από τα πιο μυστηριώδη σήματα που προέρχονται από το διάστημα


ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΣΗΜΑ

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, έχουμε ανακαλύψει πολλά για το τι είναι οι Ταχείες Ράδιο-Εκρήξεις ή Ταχύτατες ριπές ραδιοκυμάτων (fast radio bursts -FRBs) – μεγάλες, στιγμιαίες εκπομπές ραδιοκυμάτων διάρκειας χιλιοστών του δευτερολέπτου από το βαθύ διάστημα - αλλά η προέλευσή τους παραμένει μυστήριο. Τώρα, οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει μια επαναλαμβανόμενη FRB σε έναν νάνο γαλαξία, σχεδόν τρία δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, σύμφωνα με έκθεση της εφημερίδας Washington Post.


Η διεθνής ομάδα, η οποία παρουσίασε τις εργασίες της στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Κοινότητας τον Ιανουάριο του 2018, παρατήρησε ότι η δέσμη του ραδιοσήματος στρεβλώνεται από ένα μαγνητικό πεδίο που βρίσκεται μέσα σε ένα νέφος ιονισμένου αερίου, λέγοντάς μας περισσότερα για τις συνθήκες στις οποίες πραγματοποιούνται αυτές οι εκρήξεις. Η μελέτη που περιγράφει λεπτομερώς τα αποτελέσματα της ομάδας δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό και ιστότοπο Nature.


"Βλέπουμε ένα είδος" συστροφής " αυτών των ράδιο-εκρήξεων που προκαλούνται από ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως περιστροφή του Faraday", δήλωσε στο ιστότοπο Futurism ο Jason Hessels, ένας από τους συν-συγγραφείς της σχετικής μελέτης του Ολλανδικού Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας,. "Υποθέτουμε ότι η πηγή των ριπών αυτών θα μπορούσε να είναι ένα αστέρι νετρονίων κοντά σε μια μαζική μαύρη τρύπα που συσσωρεύει και προσαυξάνει υλικό από το περιβάλλον της, ή ίσως είναι ένα πολύ νεαρό αστέρι νετρονίων που είναι ενσωματωμένο σε ένα νεφέλωμα (κάτι σαν  κουκούλι γύρω από τη πηγή)."



«Βασικά προωθούμε την ιδέα παρατηρώντας βαθύτερα ακόμη περισσότερο για την προέλευση αυτών των Ταχέων ραδιοεκρήξεων», δήλωσε στον ιστότοπο Futurism ο συν-συγγραφέας της σχετικής εργασίας Shami Chatterjee, ανώτερος συνεργατικός ερευνητής από το Κέντρο για την Αστροφυσική και την Πλανητική Επιστήμη του Πανεπιστημίου του Κορνέλ.





ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΤΑΧΕΩΝ ΡΑΔΙΟΕΚΡΗΞΕΩΝ



Όταν παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά οι Ταχείς ραδιοεκρήξεις (FRB), υπήρξε κάποια συζήτηση ως προς το αν ήταν αυθεντικά φαινόμενα ή απλά παρεμβολές που παρερμηνεύονταν. Περαιτέρω μελέτη διαπίστωσε ότι είναι πραγματικές – απλά είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθούν.



"Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι το γεγονός ότι αυτά τα φαινόμενα είναι λάμψεις ακτινοβολίας που διαρκούν χιλιοστά του δευτερολέπτου, και δεν ξέρουμε πού ακριβώς θα παρουσιαστούν στον ουρανό", δήλωσε ο Chatterjee. ¨Πιστεύουμε ότι πραγματοποιούνται πέντε με δέκα χιλιάδες τέτοιου είδους αναλαμπές, σε όλο τον ουρανό, αλλά μέχρι στιγμής γνωρίζουμε μόνο περίπου τριάντα από αυτές τις πηγές από τις οποίες προέρχονται. Αυτό δίνει μια αίσθηση της δυσκολίας όσον αφορά την εύρεση τους, επειδή διαρκούν μόνο ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Τα ραδιοτηλεσκόπια δεν έχουν μεγάλο ερευνητικό πεδίο. αν δεν παρατηρείτε το σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, δεν θα το δείτε ποτέ. "



Η πρώτη επαναλαμβανόμενη πηγή Ταχέων ριπών ραδιοκυμάτων* εντοπίστηκε το 2016, η οποία έδωσε στους επιστήμονες ένα πολύ αναγκαίο σημείο αναφοράς στην προσπάθεια της κοινότητας της αστρονομίας να εντοπίσει το πού ακριβώς λαμβάνουν χώρα τα φαινόμενα αυτά για να τα παρατηρήσουν.
 
Οι Ταχείες ριπές ραδιοκυμάτων ή οι Ταχείες ραδιοεκρήξεις κατ΄άλλους (FRB) έχουν εξάψει τη φαντασία των θεωρητικών φυσικών - ο Chatterjee σημειώνει ότι υπάρχουν περισσότερες θεωρίες γι 'αυτές από τις καταγεγραμμένες παρατηρήσεις τους - λόγω της τεράστιας ποσότητας ενέργειας που σημειώνεται. Μέσα σε διάστημα περίπου ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου, και ανάλογα με το πόσο ευρεία είναι η δέσμη της, μια τέτοια έκρηξη (ριπή) εκπέμπει περίπου την ενέργεια που ο Ήλιος μας παράγει μέσα σε μια ημέρα !



"Η ελπίδα μας είναι ότι τελικά κάτι τέτοιο μας οδηγεί ένα βήμα μπροστά στην κατανόηση της φυσικής, από την άποψη της ερευνάς για ένα μηχανισμό οποίος μπορεί να παράγει μια τέτοια ράδιο-λάμψη, με τόση ενέργεια, και την οποία μπορούμε να εντοπίσουμε σε ολόκληρο το Σύμπαν", δήλωσε ο Chatterjee . "Εκτός αυτού, ελπιδοφόρο είναι και το γεγονός είναι ότι μόλις κατανοήσουμε τι είναι αυτές οι ραδιοαναλαμπές, μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε ως εργαλεία για να μελετήσουμε το διαγαλαξιακό μέσο"**.







*Επειδή ο όρος εδώ στη Ελλάδα ερμηνεύεται διαφορετικά, σαν μεταφραστής οφείλω να αποδώσω τον όρο στα Ελληνικά με όλες αυτές τις ερμηνείες έως ότου επίσημα καθιερωθεί η απόδοσή του στα Ελληνικά από την Ελληνική επιστημονική κοινότητα. Εάν κάποιος αναγνώστης έχει την έγκυρη και επίσημη απόδοση του όρου Fast Radio Burst στα Ελληνικά παρακαλώ να με ενημερώσετε.

**Διαγαλαξιακό μέσο είναι ο Γαλαξιακός χώρος

Η αρθρογραφία μας για τις FRB εδώ

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Γιά την ομάδα : @Aratosastronomy