Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Ο Επιβλητικός Δίας !

Η διαστημοσυσκευή JUNO (Ήρα) της ΝΑΣΑ μας έστειλε τις λεπτομερέστερες εικόνες, για τον αέριο Γίγαντα Δία, που έχουμε δει ποτέ

Η διαστημοσυσκευή JUNO πέταξε πάνω από τον πλανήτη Δία τον Μάρτιο του 2017 περνώντας 2.700 μίλια (4300 χιλιόμετρα) πάνω από τις κορυφές των νεφών του, ενώ ταξίδευε περίπου με ταχύτητα 208.000 χλμ / ώρα σε σχέση με τον πλανήτη, δήλωσαν αξιωματούχοι της NAΣA. Απολαύστε τις εκπληκτικές αυτές εικόνες που δείχνουν τόσο πολύ παραμυθένιες. 

Το διαστημόπλοιο JUNO της NAΣA είναι το πρώτο διαστημικό ερευνητικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο, που κινείται με ηλιακή ενέργεια, που στάλθηκε για να μελετήσει τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Τον Δία. Η αποστολή του JUNO είναι να τεθεί σε πολική τροχιά γύρω από αυτόν τον αέριο γίγαντα, και να μελετήσει τη δομή του ενώ χαρτογραφεί τη βαρύτητα και το τεράστιο μαγνητικό του πεδίο. Η μελέτη του Δία θα επιτρέψει στους ειδικούς να κατανοήσουν καλύτερα τους μεγάλους πλανήτες που ανακαλύφθηκαν σε όλο τον Σύμπαν.


Εικόνα: Καλλιτεχνική αναπαράσταση της Υπερκαταιγίδας στον Δία / nasa.gov

Μέχρι στιγμής, το κόστους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων διαστημικό σκάφος των ΗΠΑ κατάφερε να φωτογραφήσει για πρώτη φορά εικόνες των πόλων του Δία, έχει συναντήσει πραγματικά περίεργους σχηματισμούς νεφών, ακούει και καταγράφει μυστηριώδεις αύρες και ψάχνει βαθιά μέσα στις πυκνές και νεφώδεις κορυφές του πλανήτη, κάνοντας αυτό που άλλα διαστημόπλοια δεν έχουν κάνει ποτέ. Είμαστε όλοι περήφανοι για σένα Juno.

Καλλιτεχνική αναπαράσταση του διαστημόπλοιου Τζούνο. Πηγή Βικιπαίδεια

Και ενώ η επιστήμη είναι το πιο σημαντικό πράγμα στην αποστολή, το διαστημικό σκάφος της NAΣA είναι γνωστό ότι είναι πραγματικά ένας εξαιρετικός…φωτογράφος.  

Ακριβώς όπως και το διαστημόπλοιο Κασίνι (Cassini spacecraft) μας έστειλε πρόσφατα πρωτοφανείς εικόνες του Κρόνου, η διαστημοσυσκευή JUNO δικαιούται επίσης το μερίδιό του από τον τομέα :  εκπληκτικές εικόνεςμήπως είναι καιρός να απονείμουμε ένα βραβείο Πούλιτζερ (Pulitzer Prize ) για φωτογραφία σε ένα από αυτά τα διαστημικά σκάφη;

Το  JUNO είναι ο ένατος επιστημονικός ¨ανιχνευτής¨ που αποστέλλεται από τη Γη στον Δία, και ο δεύτερος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, είναι όμως η πρώτη διαστημοσυσκευή που θα τραβήξει τις ανεπανάληπτα πιο όμορφες εικόνες του μεγαλοπρεπή αέριου γίγαντα.

Εικόνα :  NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Roman Tkachenko

Η Ήρα (JUNO), όπως κάνει πάντα, κατασκοπεύοντας τον Θεϊκό της σύζυγο, ¨ενσαρκωμένη¨ σε διαστημοσυσκευή πέταξε πάνω από τον Δία τον Μάρτιο του 2017 περνώντας 2.700 μίλια (4300 χιλιόμετρα) πάνω από τις κορυφές του νεφών του Δία, ενώ ταξίδευε με ταχύτητα περίπου 208.000 χλμ / ώρα σε σχέση με τον πλανήτη, δήλωσαν αξιωματούχοι της NAΣA. Καθώς περνούσε λοιπόν με αυτή τη τρομερή ταχύτητα πάνω από τον αέριο Γίγαντα πλανήτη, έβγαλε αυτή την εικόνα, με την φωτογραφική συσκευή  JunoCam, η οποία πήρε κοντινές, έγχρωμες φωτογραφίες του μυστηριώδους και ογκώδους αυτού γειτονικού μας πλανήτη.

Απολαύστε λοιπόν αυτές τις εκπληκτικές εικόνες 

Εικόνα : NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Roman Tkachenko


 Εικόνα : NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Roman Tkachenko


Εικόνα: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Roman Tkachenko



Εικόνα : NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Roman Tkachenko


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)
         
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com