Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Ένας κομήτης, που δεν μας επισκέπτεται συχνά, θα είναι ορατός… με κιάλια !!!

Ξεχάστε τα πυροτεχνήματα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η NASA ανακοίνωσε ότι ένας κομήτης ο οποίος θα διασχίσει το εσωτερικό Ηλιακό μας σύστημα, θα είναι τόσο φωτεινός την επόμενη εβδομάδα που θα είμαστε σε θέση να τον δούμε στο νυχτερινό ουρανό με κιάλια.

Ο κομήτης εντοπίστηκε για πρώτη φορά από την αποστολή NEOWISE της NASA, τον περασμένο Οκτώβριο, και η τροχιά του, επί του παρόντος φαίνεται να δηλώνει ένα ασφαλές πέρασμα από τη Γη καθώς πλησιάζει τον Ήλιο. Αλλά, καθώς πλησιάζει θα γίνεται όλο και πιο  φωτεινός στο χρονικό διάστημα μέχρι και τις 14 Ιανουαρίου, όπου θα είμαστε σε θέση να το δούμε χρησιμοποιώντας απλά κιάλια, και ίσως ακόμη και με γυμνό μάτι.


Ο κομήτης, που ονομάζεται C / 2016 U1 NEOWISE, "έχει μια καλή ευκαιρία να γίνει ορατός μέσα από ένα καλό ζευγάρι κιάλια, αν και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, γιατί η φωτεινότητα ενός κομήτη είναι εμφανώς απρόβλεπτη," δήλωσε ο Paul Chodas, διευθυντής του Κέντρου της NASA για τις μελέτες στα γεωπλήσια αντικείμενα [NASA's Centre for Near-Earth Object  Studies (NEO)].

Σύμφωνα με τον David Dickinson στον ιστότοπο  Σύμπαν Σήμερα (Universe Today), " ο κομήτης C / 2016 U1 NEOWISE έχει οριστεί να ξεπεράσει τα 10Χ φωτεινότητας μεγέθους στα κιάλια αυτή την εβδομάδα ,και μπορεί να παραμείνει στο 6ο μέγεθος και πλέον (φωτεινότητα με γυμνό μάτι ή φαινόμενη λαμπρότητα.) στα μέσα Ιανουαρίου κοντά στο περιήλιο (Η κοντινότερη απόσταση Ήλιου - Γης)».

Η φωτεινότητα μεγέθους ή φαινόμενη λαμπρότητα αναφέρεται στο πόσο φωτεινό είναι ένα αντικείμενο στο νυχτερινό ουρανό, και όσο μικρότερος είναι ο αριθμός αυτός, τόσο  καλύτερα φαίνεται. Για παράδειγμα, η Αφροδίτη είναι περίπου -4,4 μέγεθος στη μέγιστη φωτεινότητα, και η Σελήνη είναι -12,7 μεγέθους. Έτσι τι μπορείτε να περιμένετε να δείτε; Κάτι περίπου σαν αυτό, αν και βρίσκεται λίγο πιο μακριά, όπως βλέπετε σε αυτή την εικόνα του κομήτη που λήφθηκε με τηλεσκόπιο στις 23 Δεκεμβρίου στην Αυστρία.


Εικόνα: Michael Jäger /Universe Today


Οι κομήτες είναι τόσο απρόβλεπτοι, όσο αναφορά την θέασή τους, επειδή είναι φτιαγμένοι από πάγο, σκόνη, και βραχώδες υλικό, και καθώς πλησιάζουν τον Ήλιο, έχουν την τάση να ζεσταίνονται γρήγορα, με αποτέλεσμα να ξεκινούν ταχύτατα την απόρριψη ύλης σχηματίζοντας μια λαμπερή ουρά από σκόνη. Αυτή η αλλαγή στη σύνθεση τους μπορεί γρήγορα να αλλάξει τον τρόπο που οι κομήτες γίνονται ορατοί στον ουρανό τη νύχτα - μερικές φορές γίνονται περισσότερο και μερικές φορές λιγότερο φωτεινοί.

Οι ερευνητές ακόμα δεν γνωρίζουν πολλά για τον κομήτη C / 2016 U1 NEOWISE, αλλά προβλέπουν ότι η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο θα μπορούσε να έχει περίοδο που διαρκεί εκατομμύρια χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η πρώτη φορά που ο κομήτης περνάει μέσα από το εσωτερικό Ηλιακό μας σύστημα. Και σίγουρα η τελευταία φορά που θα περάσει τόσο κοντά μας στη διάρκεια της ζωής μας. Αν και η προοπτική του να είναι σε θέση κάποιος να δει έναν κομήτη με γυμνό μάτι , καθώς περνάει εκθαμβωτικά μπορεί να ακούγεται τρομακτική, μην ανησυχείτε, ο κομήτης C / 2016 U1 NEOWISE έχει ήδη περάσει το σημείο που βρισκόταν στο πλησιέστερο πέρασμα του από τη Γη στις 13 Δεκεμβρίου, σε μια απόσταση περίπου 106 εκατομμύρια χιλιόμετρα (66.000.000 μίλια).

Αυτή την εβδομάδα, είναι περίπου 140.000.000 χιλιόμετρα (87 εκατομμύρια μίλια) μακριά καθώς πλησιάζει τον Ήλιο - περίπου 350 φορές πιο μακριά από εμάς από ότι το φεγγάρι μας. Έτσι, δεν υπάρχει κίνδυνος να μας χτυπήσει. Αλλά για φανατικούς και ικανούς παρατηρητές του ουρανού, θα πρέπει να είναι Το θέαμα! 

 Αν θέλετε να τον παρατηρήσετε καθώς γλιστρά φευγαλέα από πάνω σας, το καλύτερο μέρος για να το δείτε είναι σε περιοχές του Βορείου Ημισφαιρίου, την επόμενη εβδομάδα, κοιτάζοντας προς το νοτιοανατολικό ουρανό λίγο πριν την αυγή.

"Στη πιο λαμπερή του κατάσταση, ο κομήτης C / 2016 U1 NEOWISE θα περάσει μέσα από τους αστερισμούς του Οφιούχου, του Όφεως και του Τοξότη, και θα είναι καλύτερα ορατός στον ουρανό την αυγή 12 μοίρες από τον Ήλιο στη μέγιστη φωτεινότητα του," εξηγεί το Universe Today .

Ο κομήτης θα είναι στο κοντινότερο σημείο στον Ήλιο στις 14 Ιανουαρίου, όταν θα είναι ακριβώς μέσα στην τροχιά του Ερμή πριν κατευθυνθεί και πάλι πίσω στο εξωτερικό Ηλιακό μας σύστημα. Αυτή ή εγγύτητα στον Ήλιο θα κάνει δυσκολότερη τη θέαση του στα μέσα Ιανουαρίου, αλλά θα υπάρξει και μια άλλη ευκαιρία την τελευταία ημέρα του μήνα για τους κατοίκους του Νοτίου Ημισφαιρίου για να το εντοπίσουν προτού απομακρυνθεί πάρα πολύ.

 Η αποστολή NEOWISE της NASA ανακοίνωσε επίσης την ανακάλυψη ενός άλλου μυστηριώδους ουράνιου αντικειμένου που διέρχεται από τη ''γειτονιά'' μας μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Το δεύτερο αυτό αντικείμενο, που ονομάζεται 2016 WF9, φαίνεται να ''διευρύνει'' τη θολή γραμμή μεταξύ ενός αστεροειδή και ενός κομήτη, και οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα απολύτως σίγουροι για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουν με αυτό το αντικείμενο.

Σε αντίθεση με τους παγωμένους κομήτες, οι αστεροειδείς αποτελούνται από μέταλλο και βραχώδη υλικά, και έτσι δεν απελευθερώνουν ίχνη σκόνης (Ουρές), καθώς πλησιάζουν τον Ήλιο.

 Αυτό φαίνεται να συμβαίνει με τη περίπτωση του 2016 WF9, αλλά φαίνεται επίσης να έχει την αντανακλαστικότητα και τη δομή ενός κομήτη. Μέχρι στιγμής το μόνο που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι το αντικείμενο 2016 WF9 είναι αρκετά μεγάλο - έως 1 χιλιόμετρο (0,6 μίλια) σε όλη του την έκταση - και είναι επίσης σχετικά σκοτεινό, γιατί μόνο ένα μικρό ποσοστό φωτός φτάνει στην επιφάνειά του, και αντανακλάται πίσω στη Γη, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί δεν το έχουμε δει ποτέ πριν.

Σε αντίθεση με τον κομήτη C / 2016 U1, ο 2016 WF9 περνά από τον πλανήτη μας αρκετά τακτικά. Το πιο απομακρυσμένο σημείο του  από τον Ήλιο είναι περίπου στη τροχιά του Δία, και κατά τη διάρκεια των 4,9 χρόνων που ταξιδεύει προς τον Ήλιο, ''αιωρείται'' ακριβώς μέσα από την τροχιά της Γης πριν επιστρέψει πίσω προς το εξωτερικό Ηλιακό μας σύστημα. Αυτό θα συμβεί φέτος στις 25 Φεβρουαρίου, όταν το αντικείμενο αυτό θα περάσει από τον πλανήτη μας, σε απόσταση περίπου 51 εκατομμυρίων χιλιόμετρων (32.000.000 μίλια). Προς το παρόν, αυτή η απόσταση δεν είναι αρκετά κοντά για να ανησυχούμε, αλλά οι επιστήμονες θα πρέπει να παρακολουθούν από κοντά αυτό το αντικείμενο με την ελπίδα να μάθουν περισσότερα σχετικά με τη δομή του, αλλά και κατά πόσον θα μπορούσε να είναι ένα απειλητικό ζήτημα για τη Γη στο μέλλον. Οι ερευνητές επίσης ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση να το χαρακτηρίσουν είτε σαν κομήτη είτε σαν αστεροειδή.

Ο "2016 WF9 θα μπορούσε να έχει προέλευση κομήτη. Το αντικείμενο αυτό δείχνει ότι το όριο μεταξύ αστεροειδούς και κομήτη είναι πολύ ''θολό''.  Ίσως με την πάροδο του χρόνου το αντικείμενο να έχει να χάσει το μεγαλύτερο μέρος των πτητικών του ουσιών που το καθυστερούν και που βρίσκονται πάνω ή λίγο κάτω από την επιφάνειά του." δήλωσε ο Αναπληρωτής Επιστημονικός Υπεύθυνος της NASA James "Gerbs" Bauer.

Όποια και αν έχει, δεν υπάρχει τίποτα πιο θαυμάσιο από το να βλέπουμε έναν κομήτη να πλησιάζει σιγά- σιγά και να περνάει πάνω από τον μικρό ''πλανητικό μας  βράχο'' , υπενθυμίζοντάς μας πόσο μικροί – αλλά και μοναδικοί - είμαστε στην τεράστια έκταση του Σύμπαντος. 

Έτσι, μην ξεχάσετε να κοιτάξετε ψηλά την επόμενη εβδομάδα.




ΠΗΓΕΣ:sci-techuniverse.blogspot.gr
            astrovox.gr
            el.wikipedia.org     

   Managed by Usman Abrar. If you have any kind of query feel free to contact him by email@ iamusman93@gmail.com or Follow on Facebook  

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας
Για διορθώσεις ή συμπληρώματα: gikasd63@hotmail.com