Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Κοσμικοί…συνδυασμοί !

Το Ιονισμένο Υδρογόνο λάμπει σε αυτήν την σύνθετη εικόνα.


Εικόνα: X-ray: NASA / CXC / PSU / L. Townsley et al; Optical: UKIRT; Infrared: NASA / JPL-Caltech

Αν και δεν υπάρχουν εποχές στο Διάστημα, αυτή η ''κοσμική θέα'' προκαλεί σκέψεις ενός παγωμένου χειμωνιάτικου τοπίου. Είναι, στην πραγματικότητα, μια περιοχή που ονομάζεται ΝΓΚ 6357* (NGC 6357), όπου η ακτινοβολία από καυτά, νέα αστέρια δίνει ενέργεια στο ψυχρό αέριο μέσα στο νέφος που τους περιβάλλει.

Αυτή η σύνθετη εικόνα περιέχει δεδομένα ακτίνων Χ από το Διαστημικό Παρατηρητήριο ακτίνων -Χ Τσάντρα της ΝΑΣΑ (NASAs Chandra X-ray Observatory) και το τηλεσκόπιο ΡΟΣΑΤ (ROSAT) (μωβ χρώμα), επίσης υπέρυθρα δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Σπίτζερ (Spitzer) της ΝΑΣΑ (πορτοκαλί χρώμα) και οπτικά στοιχεία από την έρευνα  που υποβλήθηκε από το  τηλεσκόπιο υπερύθρων SuperCosmos Sky Survey (μπλε χρώμα) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το ΝΓΚ 6357 Βρίσκεται στο Γαλαξία μας σε απόσταση περίπου 5.500 έτη φωτός από τη Γη, και είναι στην πραγματικότητα ένα «σύμπλεγμα από επί μέρους συμπλέγματα», που περιέχει τουλάχιστον τρεις συστάδες νέων αστεριών, συμπεριλαμβανομένων πολλών  ογκωδών, καυτών, και πολύ, φωτεινών αστεριών. Οι ακτίνες Χ από το Τσάντρα και το  ΡΟΣΑΤ αποκαλύπτουν  εκατοντάδες σημειακές πηγές, τα οποία είναι τα νέα άστρα στο γαλαξία  ΝΓΚ 6357, καθώς και τη διάχυτη εκπομπή ακτίνων Χ από το καυτό αέριο. Υπάρχουν φυσαλίδες ή κοιλότητες, που έχουν δημιουργηθεί από την ακτινοβολία και την ύλη που ωθείται μακριά από τις επιφάνειες των μεγάλων άστρων, καθώς και τις εκρήξεις Υπερκαινοφανών (Σουπερνόβα).

Οι αστρονόμοι ονομάζουν το ΝΓΚ 6357 και άλλα αντικείμενα περιοχές"HII" (προφέρεται "H-δύο"). Μια περιοχή ΗΙΙ δημιουργείται όταν η ακτινοβολία από το καυτά, νέα αστέρια εξαλείφει τα ηλεκτρόνια από τα ουδέτερα άτομα Υδρογόνου στο περιβάλλον αέριο για να σχηματίσει νέφη από ιονισμένο Υδρογόνο, το οποίο δηλώνεται επιστημονικά ως «HII».




*ΝΓΚ σημαίνει Νέος Γενικός Κατάλογος. NGC στα Αγγλικά: New General Catalog  

ΠΗΓΕΣ: cosmosmagazine.com
              el.wikipedia.org
              en.wikipedia.org
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας
Για διορθώσεις ή συμπληρώματα: gikasd63@hotmail.com