Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Το Διαστημόπλοιο Juno διέσχισε το Βαρυτικό Σύνορο Δία-Ήλιου


Διαστημόπλοιο Juno

Από την εκτόξευσή του Juno πριν από πέντε χρόνια, υπήρχαν τρεις δυνάμεις που τραβούσαν το διαστημικό σκάφος της NASA, καθώς επιτάχυνε δια μέσου του ηλιακού συστήματος. Ο ήλιος, η Γη και ο Δίας έχουν όλοι επιρροή στο σκάφος – ένα είδος βαρυτικής τριάδας. Κατά καιρούς, η Γη ήταν αρκετά κοντά για να είναι η πρωτοπόρος. Πιο πρόσφατα, ο ήλιος είχε την περισσότερη επιρροή στην τροχιά του Juno. Πριν από μερικές ημέρες όμως ο Δίας πέρασε στη θέση του βαρυτικού οδηγού, και πλέον το διαστημικό σκάφος δεν κοιτάζει πίσω.




Στις 4 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, θα εκτελέσει έναν ελιγμό για την εισαγωγή του σε τροχιά γύρω από τον Δία – μια 35λεπτη καύση της κύριας μηχανής του, που θα προσδώσει μια μέση μεταβολή στην ταχύτητα των 1.950 χλμ/ώρα (542 μέτρα ανά δευτερόλεπτο) στο διαστημικό σκάφος. Μόλις μπει σε τροχιά, το σκάφος θα κάνει το γύρο του Δία 37 φορές, πετώντας εντός 5.000 χιλιομέτρων πάνω από τις κορυφές των νεφών του πλανήτη. Κατά τη διάρκεια των flybys, το Juno θα εξερευνήσει κάτω από το κάλυμμα των σκοτεινών νεφών του Δία και θα μελετήσει τα σέλατά του για να μάθει περισσότερα σχετικά με την προέλευση, τη δομή, την ατμόσφαιρα και τη μαγνητόσφαιρα του πλανήτη.




Το όνομά Juno προέρχεται από την ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία. Ο μυθικός θεός Δίας επέστησε ένα πέπλο νεφών γύρω από τον εαυτό του για να κρύψει τις σκανταλιές του, και η σύζυγός του – η θεά Juno – ήταν σε θέση να κοιτάξει μέσα από τα νέφη και να αποκαλύψει την αληθινή φύση του Δία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποστολή του Juno επισκεφθείτε την παρακάτω τοποθεσία:

http://www.nasa.gov/juno

tsene.com