Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Μία καταπληκτική φωτογραφία δείχνει έναν Πιθανό Εξωπλανήτη 1.200 έτη φωτός μακριά.

Από τον Mike Wall Προϊστάμενο συγγραφέα, του Space.com | 14 Ιουνίου , 2016 07:00 πμ ET




Μία Καταπληκτική φωτογραφία δείχνει ένα Πιθανό Εξωπλανήτη 1.200 έτη φωτός μακριά
Το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο στη Χιλή (The Very Large Telescope) φωτογράφησε αυτή την εικόνα ενός πιθανού Εξωπλανήτη πάνω αριστερά από το άστρο CVSO 30 (το οποίο είναι η μπλε-άσπρη άμορφη μάζα στο κέντρο).
Φωτογραφία: ESO / Schmidt et al.


Μια εκπληκτική νέα φωτογραφία δείχνει ένα πιθανό Εξωπλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι που βρίσκεται 1.200 έτη φωτός από τη Γη.

Ο ενδεχόμενος πλανήτης εμφανίζεται ως μία καφετί κουκκίδα στα αριστερά του φωτεινού μπλεδίζοντος λευκού αστέρα CVSO 30 στην πρόσφατη εικόνα που κυκλοφόρησε, η οποία είχε φωτογραφηθεί από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου στη Χιλή (ESO).

Για να εκτιμήσουμε ακριβώς πόσο καταπληκτικό είναι να έχουμε μια άμεση εικόνα του υποψηφίου αυτού νέου κόσμου, σκεφτείτε ότι ο αστέρας CVSO 30 είναι περίπου 280 φορές πιο μακριά από τη Γη από ό, τι είναι ο Άλφα του Κενταύρου (Alpha Centauri), το πλησιέστερο σε εμάς αστρικό σύστημα. [Κουΐζ Εξωπλανητών (Alien Planet Quiz): Είστε ένας εμπειρογνωμόνων εξωπλανητών;]

Και να θυμάστε, επίσης, ότι 1 έτος φωτός είναι περίπου 5900 δισεκατομμύρια μίλια (9.500.000 εκατομμύρια χιλιόμετρα). Έτσι, ο πρόσφατα φωτογραφηθείς κόσμος, γνωστός προσωρινά ως CVSO 30c, είναι περίπου 7 τετράκις εκατομμύρια μίλια (11 τετράκις εκατομμύρια χιλιόμετρα) μακριά (στην κατεύθυνση του αστερισμού του Ωρίωνα).

Ο ….CVSO 30c παραμένει ένας υποψήφιος πλανήτης, εν αναμονή των επακόλουθων επιβεβαιώσεων από τις παρατηρήσεις και τις σχετικές αναλύσεις. Αν όντως υπάρχει, ο πλανήτης περιφέρεται γύρω από το άστρο σε μια τεράστια απόσταση που ισούται με 660 αστρονομικές μονάδες (AΜ), ολοκληρώνοντας μια τροχιά κάθε 27.000 χρόνια, όπως είπαν οι ερευνητές. (Μία AΜ είναι η μέση απόσταση Γης-Ηλιου - περίπου 93 εκατομμύρια μίλια, ή 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα).


Οι αστρονόμοι εντόπισαν έναν άλλον υποψήφιο πλανήτη, τον CVSO 30b, γύρω από το ίδιο αστέρι που ανακαλύφθηκε πίσω, στο 2012, μέσω της «μεθόδου της διέλευσης», η οποία αναζητά τις μικροσκοπικές ελαχιστοποιήσεις της  φωτεινότητας που προκαλείται όταν πλανήτες περνούν μπροστά από τα μητρικά τους άστρα»(Στμ. Σε σχέση προοπτικής ανάμεσα στη Γη και το άστρο).

Και οι δύο αυτοί ενδεχόμενοι πλανήτες, είναι γίγαντες αερίου, όπως ο Δίας και ο Κρόνος. Αλλά καταλαμβάνουν πολύ διαφορετικές θέσεις. Ο… CVSO 30b, αν υπάρχει, ολοκληρώνει μια τροχιά κάθε 11 ώρες και βρίσκεται μόλις 0,008 AΜ από το μητρικό αστέρι, δήλωσαν οι αστρονόμοι.



"Εάν επιβεβαιωθεί ότι ο CVSO 30c περιφέρεται γύρω από τον CVSO 30, αυτό θα είναι το πρώτο αστρικό σύστημα που φιλοξενεί και τους δύο και έναν δηλαδή τόσο κοντινό στο αστέρι του Εξωπλανήτη, ο οποίος ανιχνεύτηκε με τη μέθοδο της διέλευσης, και έναν πολύ-μακρινό εξωπλανήτη που ανιχνεύτηκε με άμεση απεικόνιση," Δημοσίευσαν οι εκπρόσωποι του ESO, για να δώσουν μια περιγραφή της νέας εικόνας.

"Οι αστρονόμοι ακόμα εξερευνούν πως ένα τέτοιο εξωτικό σύστημα σχηματίστηκε σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς το αστέρι είναι μόλις 2,5 εκατομμυρίων ετών;  Είναι πιθανό ότι οι δύο πλανήτες αλληλοεπίδρασαν σε κάποιο στιγμή στο παρελθόν, απωθώντας μακριά ο ένας τον άλλο καθορίζοντας έτσι τις παρούσες ακραίες τροχιές τους ", πρόσθεσαν.

Η Άμεση απεικόνιση έχει χρησιμοποιηθεί για να ανακαλύψει μόνο μια χούφτα εξωπλανητών μέχρι σήμερα. (Οι περισσότεροι από τούς 3.300 επιβεβαιωμένους παράξενους εξωγήινοι κόσμοι, έχουν βρεθεί μέσω της μεθόδου της διέλευσης, από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA.) Αλλά η μέθοδος της απευθείας απεικόνισης υπόσχεται να είναι πιο παραγωγική στο εγγύς μέλλον, καθώς η τεχνολογία βελτιώνεται, και μπορεί ακόμη και να δώσει την πρώτη πειστική απόδειξη εξωγήινης ζωής, λένε ορισμένοι αστρονόμοι.

Η μελέτη αναφέρει την ανίχνευση του CVSO 30c - η οποία στηρίχθηκε σε παρατηρήσεις από το Παρατηρητήριο Keck στη Χαβάη και το Παρατηρητήριο Alto Calar στην Ισπανία, μαζί με το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) - έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics. Μπορείτε να το διαβάσετε online δωρεάν εδώ: http://www.eso.org/public/archives/releases/sciencepapers/potw1624/potw1624a.pdf

Το VLT, μέρος του Παρατηρητηρίου Paranal του ESO, αποτελείται από τέσσερα επιμέρους τηλεσκόπια, καθένα από τα οποία έχει ένα κύριο κάτοπτρο που είναι 26,9 πόδια (8,2 μέτρα) πλάτος.


Ακολουθήστε τον Mike Wall στο Twitter @michaeldwall και το στη Google+.
Ακολουθήστε μας @Spacedotcom, στο Facebook ή το Google+.
Δημοσιεύθηκε αρχικά στο Space.com.
- Δείτε περισσότερα στο: http://www.space.com/33160-alien-planet-photo-cvso-30c-vlt.html#sthash.IhC7GhUs.dpuf

Απόδοση στα Ελληνικά: Δημήτρης Γκίκας