Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Διαβάστε για την ολική έκλειψη Σελήνης στης 27 του μήνα

Η μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια ολική έκλειψη Σελήνης στον αιώνα που διανύουμε θα καλύψει το φεγγάρι μας στα τέλη αυτού του μήνα

Μαζί με τις φάσεις όπου το φεγγάρι θα είναι μερικώς καλυμμένο, το γεγονός θα διαρκέσει  συνολικά περίπου τέσσερις ώρες

Εικόνα 1: Η ολική σεληνιακή έκλειψη όπως φωτογραφήθηκε κοντά στο Κάλγκαρυ, στην Αλμπέρτα του Καναδά, το 2007. (Stocktrek Images, Inc. / Alamy Stock Photo)

Για οποιονδήποτε αστροπαρατηρητή που είναι λάτρης των εκλείψεων, το Σύμπαν έχει καλά νέα: Η μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια ολική έκλειψη Σελήνης του 21ου αιώνα θα συμβεί μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες, το βράδυ της 27ης Ιουλίου. 


Η έκλειψη αυτή θα είναι πλήρως ορατή στην Ανατολική Αφρική και την Κεντρική Ασία από τις 3:30 μ.μ. έως 5:13 μ.μ. EDT (10:30 π.μ. έως 12:13 μ.μ ώρα Ελλάδας), ενώ οι παρατηρητές του ουρανού στη Δυτική Αφρική, την Ανατολική Ασία, τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία θα δουν μερικώς το φαινόμενο, σύμφωνα με τον Temi Adebowale του περιοδικού Popular Mechanics


Σε αντίθεση με τις ηλιακές εκλείψεις όπως η περυσινή υπέροχη και πολυδιαφημιζόμενη θερινή ολική ηλιακή έκλειψη, όπου το φεγγάρι περνάει ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, καλύπτοντας πλήρως (στο αποκορύφωμα του φαινομένου) τον ηλιακό δίσκο από τη θέα μας, μια σεληνιακή έκλειψη συμβαίνει όταν η Γη διέρχεται κατά την ετήσια της τροχιά, ανάμεσα από τη Σελήνη και τον Ήλιο, στερώντας έτσι το φως από τον φυσικό μας δορυφόρο. Όμως, αντί για πλήρεις σκοτεινούς ουρανούς, οι θεατές θα δουν ένα κατακόκκινο σεληνιακό "πρόσωπο", το οποίο συχνά αποκαλείται «ματωμένο φεγγάρι» (αν και η πιο λεπτομερής περιγραφή τού όρου αυτού αποδίδεται για μια σειρά τεσσάρων διαδοχικών σεληνιακών εκλείψεων).

Εικόνα 2

Όντως, το "πρόσωπο" του φεγγαριού φαίνεται κόκκινο για τον ίδιο λόγο που ο ουρανός φαίνεται μπλε στα μάτια μας. Αν και κρυμμένο από τον Ήλιο, το φεγγάρι εξακολουθεί να καλύπτεται με μερικά ..."αδέσποτα" σωματίδια φωτός που φιλτράρονται μέσω της ατμόσφαιρας της Γης (Εικόνα 2). Ο αέρας στη Γη σκεδάζει το φως που έχει μικρή κυματομορφή, συμπεριλαμβανομένου του περισσότερου από το μπλε και το πράσινο μήκος κύματος  (τα οποία "ρέουν" διαχέονται με άλλα λόγια στην επιφάνεια του πλανήτη), αφήνοντας το μεγαλύτερου μήκους ερυθρού χρώματος φως να φωτίζει το φεγγάρι. Αυτό θα το παρατηρήσετε κατά την ανατολή ή δύση του Ηλίου όπου ο ορίζοντας έχει πορτοκαλί έως κόκκινο χρώμα ενώ ο ουρανός που βρίσκεται πάνω σας είναι μπλε.

Εικόνα 3 : 
Ολική Έκλειψη Υπερσελήνης και καταιγίδα Image Credit & Copyright: Jose Antonio Hervás
Από: https://apod.nasa.gov/apod/ap150929.html

ΟI λόγοι για το οποίους η σεληνιακή έκλειψη αυτή θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε διάρκεια είναι 1) επειδή το φεγγάρι θα περάσει σχεδόν απευθείας μέσα από το κεντρικό τμήμα της σκιάς της Γης, ενώ 2) θα βρίσκεται σε ιδιαίτερα απομακρυσμένο σημείο από τη Γη (απόγειο) στη μηνιαία τροχιά του. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, 3) η Γη κινείται επίσης στην πιο μακρινή απόσταση από τον Ήλιο (αφήλιο), επιτρέποντάς της να αφήνει μια ιδιαίτερα μεγάλη σκιά στο διάστημα. Αυτοί οι τρεις παράγοντες είναι που τελικά θα επιμηκύνουν τη διάρκεια της έκλειψης στις 27 Ιουλίου κατά 1 ώρα και 43 λεπτά, όπου εκτιμάται από την NASA ότι θα είναι συνολικά η μακρύτερη σε χρονική διάρκεια σεληνιακή έκλειψη του 21ου αιώνα. Αν το δούμε κάτω από μια άλλη προοπτική, το φαινόμενο αυτό θα διαρκέσει μόλις τέσσερα λεπτά λιγότερο από τη μακρύτερη σε διάρκεια σεληνιακή έκλειψη που είναι δυνατόν να παρατηρηθεί στον "πιστό"  μας φυσικό δορυφόρο.

Εικόνα 4: Σχηματικό διάγραμμα της πορείας της σεληνιακής έκλειψης της 27ης Ιουλίου 2018
Πηγή:https://www.elitereaders.net 


Ως ενα πρόσθετο ουράνιο δώρο, περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα, οι λάτρεις του νυκτερινού ουρανού μπορεί να εντοπίσουν τον πλανήτη Άρη (ο οποίος μάλιστα θα βρίσκεται στην αντίθεσή του) στην πλησιέστερη θέση του στη Γη (περίγειο) στα τελευταία 15 χρόνια, κάνοντας τον κόκκινο πλανήτη να εμφανίζεται περίπου 10 φορές φωτεινότερος από το συνηθισμένο. Η μέγιστη εγγύτητα θα συμβεί στις 3:50 π.μ. EDT (10:00 π.μ. ώρα Ελλάδας) στις 31 Ιουλίου.Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με δύο εξαιρετικής ομορφιάς ουράνια φαινόμενα τις ημέρες αυτές

Επειδή η γραμμή θέασης έχει να κάνει με το φεγγάρι και όχι με τον Ήλιο, οι σεληνιακές εκλείψεις, σε αντίθεση με τις ηλιακές εκλείψεις, είναι απολύτως ασφαλείς για πλήρη θέαση του φαινομένου.  


Στην πανέμορφη Ελλάδα μας το φαινόμενο θα αρχίσει στις  21:29, το μέσον του φαινομένου (ματωμένο φεγγάρι) στις 22:39, και το τέλος του μοναδικού αυτού φαινομένου θα είναι στις 01:19. Πηγή : Stellarium



Μια ¨γεύση" του φαινομένου από το αστεροσκοπείο Γκρίφιν στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ.