Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Σήμερα γράφτηκε ιστορία! Το ελικόπτερο Ingenuity (Ευφυΐα) της NASA ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη του πτήση στον πλανήτη Άρη

Το μικρό αυτό ελικοφόρο όχημα έγραψε ιστορία, αιωρείται πάνω από τον κρατήρα Jezero, αποδεικνύοντας ότι είναι δυνατή η ελεγχόμενη πτήση σε άλλο πλανήτη.

Η πρώτη ασπρόμαυρη εικόνα του Ingenuity από ψηλάr: Το ελικόπτερο Ingenuity Mars της NASA έλαβε τη φωτογραφία αυτή ενώ αιωρείται πάνω από την επιφάνεια του Άρη σήμερα 19 Απριλίου 2021, κατά την πρώτη επίδειξη ελεγχόμενης πτήσης σε άλλο πλανήτη. Χρησιμοποίησε την κάμερα πλοήγησης, η οποία παρακολουθεί αυτόνομα το έδαφος κατά την πτήση. Συντελεστές: NASA / JPL-Caltech

Από τη NASA 19 Απριλίου 2021

Δευτέρα σήμερα, το ελικόπτερο Ingenuity Mars της NASA έγινε το πρώτο αεροσκάφος στην ιστορία που έκανε μια ελεγχόμενη πτήση με κινητήρα σε άλλο πλανήτη. Η ομάδα του Ingenuity του εργαστηρίου Jet Propulsion Laboratory στη νότια Καλιφόρνια επιβεβαίωσε ότι η πτήση πέτυχε αφού έλαβε δεδομένα από το ελικόπτερο μέσω του Rover Perseverance Mars της NASA στις 6:46 π.μ. EDT (3:46 π.μ. PDT).

"Το Ingenuity είναι το τελευταίο από μια μακρά και ιστορική παράδοση προγραμμάτων της NASA που επιτυγχάνουν έναν στόχο εξερεύνησης του διαστήματος κάποτε θεωρούνταν ότι ήταν αδύνατο", δήλωσε ο ενεργός διαχειριστής της NASA Steve Jurczyk "Το X-15 ήταν ανιχνευτής για το διαστημικό λεωφορείο. Το Mars Pathfinder και το Sojourner rover έκαναν το ίδιο για τρεις γενιές των Ρόβερ του πλανήτη Άρη (Mars rovers). Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πού θα μας οδηγήσει το Ingenuity, αλλά τα σημερινά αποτελέσματα δείχνουν ότι ο ουρανός - τουλάχιστον στον Άρη - μπορεί να μην είναι το όριο."

Η ομάδα του Ingenuity περιμένει δεδομένα για την πρώτη πτήση με ελικόπτερα: Μέλη της ομάδας ελικοπτέρων του Ingenuity της NASA (NASA’s Ingenuity helicopter team) στις εγκαταστάσεις  Διαστημικής Πτήσης στο Εργαστήριο αεριώθησης της NASA (pace Flight Operations Facility at NASA’s Jet Propulsion Laboratory), προετοιμάζεται να λάβει την επερχόμενη σύνδεση δεδομένων (data downlink) που δείχνει εάν το ελικόπτερο ολοκλήρωσε την πρώτη του πτήση στις 19 Απριλίου 2021. Συντελεστές: NASA / JPL-Caltech

Το ελικόπτερο το οποίο κινείται με ηλιακή ενέργεια βρέθηκε να πετάει για πρώτη φορά στις 3:34 π.μ. EDT (12:34 π.μ. PDT) - 12:33 Τοπική μέση ηλιακή ώρα (ώρα Άρη) - μια ώρα που η ομάδα της Ingenuity αποφάσισε να έχει βέλτιστες συνθήκες ενέργειας και πτήσης. Τα δεδομένα υψομέτρου δείχνουν ότι το Ingenuity ανέβηκε στο καθορισμένο μέγιστο υψόμετρο των 10 ποδιών (3 μέτρα) και διατήρησε μια σταθερή αιώρηση για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια κατέβηκε, αγγίζοντας ξανά την επιφάνεια του Άρη αφού κατέγραψε συνολικά 39,1 δευτερόλεπτα πτήσης. Πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με τη δοκιμή αναμένονται σε προσεχείς επερχόμενους συνδέσμους (downlinks).

Η αρχική επίδειξη πτήσεων του Ingenuity ήταν αυτόνομη - δοκιμάστηκε από εγκατεστημένα συστήματα κατευθυνόμενης πλοήγησης και ελέγχου οι οποίοι τρέχουν αλγόριθμους που αναπτύχθηκαν από την ομάδα στο JPL. Επειδή τα δεδομένα αυτά πρέπει να σταλούν και να επιστραφούν από τον Κόκκινο Πλανήτη πάνω από εκατοντάδες εκατομμύρια μίλια χρησιμοποιώντας δορυφόρους σε τροχιά και το Deep Space Network της NASA, το Ingenuity δεν μπορεί να πετάξει με ένα απλό χειριστήριο και συνεπώς η πτήση του δεν ήταν παρατηρήσιμη από τη Γη σε πραγματικό χρόνο.



Ο Αναπληρωτής Διαχειριστής Επιστημών της NASA Thomas Zurbuchen ανακοίνωσε το όνομα του αν θέλετε αεροδρομίου του Άρη στο οποίο πραγματοποιήθηκε η πτήση.

"Τώρα, 117 χρόνια αφότου οι αδελφοί Ράιτ κατάφεραν να κάνουν την πρώτη πτήση στον πλανήτη μας, το ελικόπτερο Ingenuity της NASA κατάφερε να πραγματοποιήσει αυτό το εκπληκτικό κατόρθωμα σε έναν άλλο κόσμο", δήλωσε ο Zurbuchen. "Ενώ αυτές οι δύο εμβληματικές στιγμές στην ιστορία της αεροπορίας μπορεί να διαχωρίζονται από το χρόνο και τα 173 εκατομμύρια μίλια διαστήματος, πλέον θα συνδέονται για πάντα. Ως φόρο τιμής στους δύο αυτούς καινοτόμους κατασκευαστές ποδηλάτων από το Dayton, αυτό το πρώτο από τα πολλά αεροδρόμια σε άλλους κόσμους θα είναι τώρα γνωστό ως Wright Brothers Field, σε αναγνώριση της εφευρετικότητας και της καινοτομίας που συνεχίζουν να προωθούν την εξερεύνηση. "

Ο επικεφαλής πιλότος της Ingenuity, Håvard Grip, ανακοίνωσε ότι ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (International Civil Aviation Organization ή ICAO) - ο οργανισμός πολιτικής αεροπορίας των Ηνωμένων Εθνών - παρουσίασε στη NASA και την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας τον επίσημο προσδιοριστή του ICAO με το ακρωνύμιο IGY, το διακριτικό (call-sign) του INGENUITY.

Η ομάδα του ελικοπτέρου Mars (Mars Helicopter Team) περιμένει τα αποτελέσματα της πρώτης πτήσης: Μέλη της ομάδας του ελικόπτερου Ingenuity της NASA στις εγκαταστάσεις  Διαστημικής Πτήσης στο Εργαστήριο αεριώθησης της NASA (pace Flight Operations Facility at NASA’s Jet Propulsion Laboratory) προετοιμάζονται να λάβουν την επερχόμενη σύνδεση δεδομένων (downlink) που δείχνει εάν το ελικόπτερο ολοκλήρωσε την πρώτη του πτήση στις 19 Απριλίου 2021. Συντελεστές: NASA/JPL-Caltech

Αυτές οι λεπτομέρειες θα συμπεριληφθούν επισήμως στην επόμενη έκδοση του ICAO Designators for Aircraft Operating Agencies, Aeronautical Authority and Services. Στην τοποθεσία της πτήσης δόθηκε επίσης ο τελετουργικός προσδιορισμός τοποθεσίας JZRO για τον κρατήρα Jezero.

Ως ένα από τα έργα τεχνολογικής επίδειξης της NASA, το ελικόπτερο Ingenuity Mars ύψους 19,3 ιντσών (49 εκατοστών) δεν περιέχει επιστημονικά όργανα μέσα στην άτρακτο με μέγεθος όσο ενα ...κουτί από χαρτομάντηλα. Αντ 'αυτού, το αιωρόπτερο βάρους 4-λιβρών (1,8 κιλά) έχει σκοπό να δείξει εάν η μελλοντική εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη θα μπορούσε να περιλαμβάνει εναέρια προοπτική.

Αυτή η πρώτη πτήση ήταν γεμάτη από άγνωστα δεδομένα. Ο Κόκκινος Πλανήτης έχει σημαντικά χαμηλότερη βαρύτητα - το ένα τρίτο της Γης - και μια εξαιρετικά λεπτή ατμόσφαιρα, και σε σύγκριση με τον πλανήτη μας μόνο 1% της πίεσης που υπάρχει στη Γη στην επιφάνεια του. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν σχετικά λίγα μόρια αέρα με τα οποία οι δύο λεπίδες του ρότορα του Ingenuity πλάτους 4 ποδιών (πλάτους 1,2 μέτρων) μπορούν να αλληλεπιδράσουν για την επίτευξη πτήσης. Το ελικόπτερο περιέχει μοναδικά εξαρτήματα, καθώς και ανταλλακτικά εξαρτήματα - πολλά από τη βιομηχανία των smartphones - τα οποία δοκιμάστηκαν στο βαθύ διάστημα για πρώτη φορά με αυτήν την αποστολή.

Η ομάδα του ελικοπτέρου Mars στον έλεγχο αποστολής: Μέλη της ομάδας του ελικόπτερου Ingenuity της NASA στις εγκαταστάσεις  Διαστημικής Πτήσης στο Εργαστήριο αεριώθησης της NASA προετοιμάζεται να λάβει την επερχόμενη σύνδεση δεδομένων που δείχνει εάν το ελικόπτερο ολοκλήρωσε την πρώτη του πτήση στις 19 Απριλίου 2021. Πίστωση: NASA / JPL- Caltech

"Το πρόγραμμα Mars Helicopter έχει περάσει από τη μελέτη εφαρμοσιμότητας (feasibility study) "γαλάζιος ουρανός" σε μια εφαρμόσιμη μηχανική ιδέα στην επίτευξη της πρώτης πτήσης σε έναν άλλο κόσμο σε διάστημα λίγο πάνω από έξι χρόνια", δήλωσε ο Michael Watkins, διευθυντής του JPL. "Αυτό το έργο πέτυχε μια τόσο ιστορική πρώτη για την καινοτομία, επιμονή, και αποφασιστικότητα της ομάδας μας εδώ στο JPL, καθώς και στα ερευνητικά κέντρα Langley και Ames της NASA, και τους βιομηχανικούς μας εταίρους. Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα της τεχνολογικής ώθησης που ευδοκιμεί στο JPL και ταιριάζει καλά με τους στόχους εξερεύνησης της NASA. "

Σταθμευμένο περίπου 211 πόδια (64,3 μέτρα) μακριά στη τοποθεσία Van Zyl Overlook κατά τη διάρκεια της ιστορικής πρώτης πτήσης του Ingenuity, το Perseverance rover όχι μόνο λειτούργησε ως αναμεταδότης επικοινωνίας μεταξύ του ελικοπτέρου και της Γης, αλλά και κατέγραψε τις πτήσεις με τις κάμερες του. Οι εικόνες από τα ρόβερς Mastcam-Z και Navcam θα δώσουν πρόσθετα δεδομένα για την πτήση του ελικοπτέρου.

Van Zyl Overlook: Η τοποθεσία όπου το Rover Perseverance Mars 2020 της NASA θα παρατηρήσει την προσπάθεια του Ingenuity Mars Helicopter σε ελεγχόμενη πτήση με κινητήρα στον Άρη ονομάζεται «Van Zyl Overlook», από τον Jakob van Zyl. Ο Van Zyl ήταν μακροχρόνιος συνάδελφος, μέντορας και ηγέτης της ομάδας στο Jet Propulsion Laboratory της NASA στη Νότια Καλιφόρνια. Πέθανε απροσδόκητα τον Αύγουστο του 2020, περίπου ένα μήνα μετά την εκτόξευση του Perseverance Πίστωση: NASA / JPL-Caltech

"Συλλογιζόμαστε εδώ και πολύ καιρό να έχουμε τη στιγμή των αδερφών Ράιτ στον Άρη, και να την", δήλωσε ο MiMi Aung, διευθυντής του προγράμματος Ingenuity Mars Helicopter στο JPL. "Θα αφιερώσουμε μια στιγμή για να γιορτάσουμε την επιτυχία μας και στη συνέχεια να πάρουμε μια ιδέα από τους Orville και Wilbur σχετικά με το τι θα κάνουμε στη συνέχεια. Η ιστορία δείχνει ότι επέστρεψαν στη δουλειά - για να μάθουν όσο μπορούσαν για τα νέα τους αεροσκάφη  - και έτσι θα κάνουμε. "

Το Perseverance (επιμονή) προσεδαφίστηκε με το Ingenuity συνδεδεμένο στην "κοιλιά" του στις 18 Φεβρουαρίου. Αναπτύχθηκε στην επιφάνεια του κρατήρα Jezero στις 3 Απριλίου. Το Ingenuity βρίσκεται επί του παρόντος στη 16η sol ή αλλιώς την Αρειανή ημέρα, από την 30η-sol του παράθυρου δοκιμής πτήσεων (31-Γήινες ημέρες). Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών Αρειανών ημερών η ομάδα του ελικοπτέρου θα λάβει και θα αναλύσει όλα τα δεδομένα και τις εικόνες από τη δοκιμή και θα δημιουργήσει ένα σχέδιο για τη δεύτερη πειραματική δοκιμαστική πτήση, που έχει προγραμματιστεί νωρίτερα από τις 22 Απριλίου. Εάν το ελικόπτερο επιβιώσει από τη δεύτερη δοκιμή πτήσης, η ομάδα του Ingenuity θα εξετάσει τον καλύτερο τρόπο επέκτασης του προφίλ πτήσης.




Και η εξερεύνηση συνεχίζεται



Πηγή: scitechdaily.com