Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Τα περίεργα του Σύμπαντος

Ένα εξωπλανητικό αστρικό σύστημα το οποίο παραβιάζει όλους τους γνωστούς  κανόνες

Είναι σαν ένα συνηθισμένο ηλιακό σύστημα… εκτός από του ότι είναι εντελώς ανάστροφο...

Καλλιτεχνική απεικόνιση του συστήματος Κ2-290. Εικόνα: Christoffer Groenne.

Όταν σχηματίζονται αστρικά συστήματα, τόσο το μητρικό αστέρι όσο και οι πλανήτες προέρχονται από το ίδιο μοριακό νέφος. Καθώς το νέφος αυτό καταρρέει, περιστρέφεται από τη διατήρηση της Στροφορμής, όπως ένας σκέιτερ που τραβά προς τα μέσα τα χέρια του. Το νέφος διατηρεί αυτή την περιστροφή καθώς γίνεται ολοένα και πιο επίπεδο σχηματίζοντας έναν πρωτοπλανητικό δίσκο, και έτσι η περιστροφή του κεντρικού άστρου ευθυγραμμίζεται με την κατεύθυνση των τροχιών των πλανητών του.

Απλό, σωστά;

Αλλά προφανώς το σύστημα K2-290, που ανακαλύφθηκε από τη Maria Hjorth και τον Simon Albrecht από το Stellar Astrophysics Center στο Πανεπιστήμιο του Aarhus, δεν συμμορφώνεται στην κατηγορία Astro101 στο οποίο είναι ταξινομημένο. Tο σύστημα αυτό διαθέτει δύο πλανήτες, και οι δύο σε τροχιά στην ίδια κατεύθυνση, αλλά αυτές οι τροχιές βρίσκονται σχεδόν εντελώς στην αντίθετη κατεύθυνση από το μητρικό τους άστρο.  

"Ανακαλύψαμε ένα πολύ ενδιαφέρον πλανητικό σύστημα", δήλωσε ο Hjorth, "Υπάρχουν δύο πλανήτες οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από το αστέρι σχεδόν στην αντίθετη κατεύθυνση καθώς το αστέρι περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του. Αυτό είναι διαφορετικό από το δικό μας ηλιακό σύστημα, όπου όλοι οι πλανήτες περιστρέφονται προς την ίδια κατεύθυνση με την περιστροφή του Ήλιου. "

Οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει τέτοια "ανάστροφα" συστήματα στο παρελθόν, αλλά αυτή τη φορά υπάρχουν δύο πλανήτες, καθώς και ένα αστέρι σε απομακρυσμένη τροχιά.

Το αστέρι αυτό κρατά το κλειδί για την εξήγηση στο τι πήγε στραβά με το αστρικό σύστημα K2-290. Όταν το σύστημα αυτό σχηματίζονταν, το απομακρυσμένο αστέρι μπορεί να "τραβήξε" τον πρώιμο πρωτοπλανητικό δίσκο, προκαλώντας την κλίση του σε τέτοιο βαθμό που ανατράπηκε εντελώς!

Σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης, Rebekah Dawson του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας, "Σε οποιοδήποτε πλανητικό σύστημα, οι πλανήτες πιστεύεται ότι σχηματίζονται σε έναν περιστρεφόμενο, κυκλικό δίσκο υλικού ο οποίος περιστρέφεται γύρω από ένα νεαρό αστέρι για μερικά εκατομμύρια χρόνια μετά τη γέννηση του ίδιου του άστρου, είναι ο λεγόμενος πρωτοπλανητικός δίσκος. Συνήθως, ο δίσκος και το αστέρι περιστρέφονται με τον ίδιο τρόπο. Ωστόσο, εάν υπάρχει ένα γειτονικό αστέρι (όπου «γειτονικό» στην αστρονομία σημαίνει σε απόσταση έως ένα έτος φωτός), η βαρυτική δύναμη από το γειτονικό αστέρι μπορεί να γείρει τον δίσκο".

Τι σημαίνει αυτό για το μελλοντικό "κυνήγι" εξωπλανητών; Ο Simon Albrecht από το Stellar Astrophysics Center, στο Aarhus το συνόψισε καλύτερα το θέμα: 

"Βρίσκω τα αποτελέσματά μας ενθαρρυντικά, καθώς αυτό σημαίνει ότι ανακαλύψαμε μια άλλη πτυχή της αρχιτεκτονικής του συστήματος όπου τα πλανητικά συστήματα δείχνουν μια συναρπαστική ποικιλία διαμορφώσεων".


Πηγή: universetoday

https://www.universetoday.com/150431/this-exoplanetary-system-breaks-all-the-rules/