Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Μια συναρπαστική ανακάλυψη η οποία "Αψηφά την κατανόησή μας για τον σχηματισμό γαλαξιών"

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ "γύρισαν" 12 δισεκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν για να αποκαλύψουν έναν μακρινό γαλαξία με μια απροσδόκητη εμφάνιση.


Εικόνα του γαλαξία ALESS 073.1 μόλις 1,2 δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. 
Εικόνα: Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ

Από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ 

Οι επιστήμονες αμφισβήτησαν την τρέχουσα κατανόησή μας για το πώς σχηματίζονται οι γαλαξίες αποκαλύπτοντας εικόνες ενός νεαρού γαλαξία στην πρώιμη ζωή του Σύμπαντος ό οποίος φαίνεται εκπληκτικά ώριμος.

Ο γαλαξίας, ο οποίος ονομάστηκε ALESS 073.1, φαίνεται να έχει όλα τα χαρακτηριστικά που αναμένονται από έναν πολύ πιο ώριμο γαλαξία οδηγώντας την επιστημονική ομάδα να αναρωτηθεί πώς αναπτύχθηκε τόσο γρήγορα.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε χθες (11 Φεβρουαρίου 2021) στον ιστότοπο Science.

Οι γαλαξίες συναντώνται σε μια ποικιλία σχημάτων, μεγεθών και χρωμάτων, και αποτελούνται από διαφορετικά μέρη όπως περιστρεφόμενους δίσκους, σπειροειδείς βραχίονες (ή γαλαξιακές σπείρες), και "εξογκώματα αγγλ.bulges".

Ένας σημαντικός στόχος της σημερινής αστρονομίας είναι η κατανόηση του γιατί διαφορετικοί γαλαξίες φαίνονται όπως είναι σήμερα και πότε σχηματίστηκαν τα διαφορετικά αυτά μέρη τους.

Η ομάδα, με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, χρησιμοποίησε τη συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων της Μεγάλης Χιλιοστομετρικής/υποχιλιοστομετρικής Διάταξης της Ατακάμα, γνωστή ως ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) ως "χρονομηχανή" για να διεισδύσει στο απομακρυσμένο παρελθόν, αποκαλύπτοντας πώς ο γαλαξίας ALESS 073.1 έδειχνε μόλις 1,2 δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Επειδή το φως που εκπέμπεται από τον γαλαξία αυτό χρειάστηκε δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στα τηλεσκόπια μας εδώ στη Γη, η ομάδα μπόρεσε να διερευνήσει πώς φαινόταν ο γαλαξίας κατά την …παιδική του ηλικία και να προσδιορίσει πώς αρχικά σχηματίστηκε.

Το αποτέλεσμα ήταν μια από τις πιο ευκρινείς, άμεσες εικόνες ενός αρχέγονου γαλαξία που έχει δημιουργηθεί ποτέ επιτρέποντας στην ομάδα να πραγματοποιήσει μια λεπτομερή μελέτη της εσωτερικής του δομής.

"Ανακαλύψαμε ότι ένα τεράστιο εξόγκωμα, ένας κανονικά περιστρεφόμενος δίσκος και πιθανώς οι σπειροειδείς βραχίονες ήταν ήδη σε θέση σε αυτόν τον γαλαξία, όταν το Σύμπαν είχε μόλις το 10% της τρέχουσας ηλικίας του", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr. Federico Lelli, ο οποίος ανέλαβε το έργο αυτό στη Σχολή Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ.

"Με άλλα λόγια, αυτός ο γαλαξίας μοιάζει με έναν ενήλικο, αλλά θα πρέπει να είναι ένα μικρό παιδί".

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Timothy Davis, από τη Σχολή Φυσικής και Αστρονομίας, δήλωσε: "Αυτή η θεαματική ανακάλυψη αμφισβητεί την τρέχουσα κατανόησή μας για το πώς σχηματίζονται οι γαλαξίες, επειδή πιστεύαμε ότι αυτά τα χαρακτηριστικά προέκυψαν μόνο σε« ώριμους »γαλαξίες, και όχι σε νέους "

Ένα βασικό χαρακτηριστικό ενός γαλαξία είναι η παρουσία ενός λεγόμενου εξογκώματος (bulge)- μια πυκνά γεμάτη ομάδα αστεριών η οποία βρίσκεται συνήθως στο κέντρο του γαλαξία.

Πιστεύεται ότι τα ογκώδη γαλαξιακά εξογκώματα σχηματίστηκαν αργά από τη συγχώνευση μικρότερων γαλαξιών ή από συγκεκριμένες διαδικασίες οι οποίες συνέβησαν μέσα στον ίδιο τον γαλαξία. Ωστόσο, οι κινηματικές ιδιότητες του ALESS 073.1 αποκάλυψαν ότι ο σχηματισμός μαζικών εξογκώσεων μπορεί να συμβεί εξαιρετικά γρήγορα - περίπου τα μισά από τα αστέρια στον γαλαξία φάνηκε να βρίσκονται σε σχηματισμό εξογκώματος.

Ομοίως, ορισμένοι ώριμοι γαλαξίες, όπως ο δικός μας Γαλαξίας, είναι γνωστό ότι έχουν σπειροειδείς βραχίονες οι οποίοι εκτείνονται από τα κεντρικά τους μέρη, δίνοντάς τους ένα ξεχωριστό σπειροειδές σχήμα.

Παρόμοια χαρακτηριστικά εντοπίστηκαν επίσης απροσδόκητα στον ALESS 073.1, εκπλήττοντας την ομάδα, καθώς οι πρώτοι γαλαξίες θεωρούνται γενικά χαοτικοί και ταραχώδες και όχι με κανονικές, καλά οργανωμένες δομές όπως σπειροειδείς βραχίονες!!!

"Ένας γαλαξίας όπως ο ALESS 073.1 απλώς αψηφά την κατανόησή μας για τον σχηματισμό γαλαξιών", κατέληξε ο Δρ Lelli.


Πηγή: scitechdaily.com

https://scitechdaily.com/shocking-discovery-as-astronomers-peer-12-billion-years-into-the-past-defies-our-understanding-of-galaxy-formation/