Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Ίσως αυτόν τον μήνα να ξεκινά στον Ήλιο ένας νέος ηλιακός κύκλος

Ο 'Ήλιος τελευταία ήταν πολύ "ήρεμος", όμως αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αρχίζοντας από αυτό το μήνα, λένε οι επιστήμονες.

An image of the sun captured by NASA's Solar Dynamics Observatory spacecraft on April 1, 2020.
Βλέπουμε μια εικόνα του Ήλιου η οποία λήφθηκε από το διαστημικό σκάφος Solar Dynamics Observatory της NASA την 1η Απριλίου του 2020.
(Εικόνα: © NASA / SDO / AIA / EVE / HMI)



Δεν θα γνωρίζαμε κάτι τέτοιο χωρίς να γινόταν προηγουμένως μια ενδελεχής παρατήρηση στον Ήλιο (η οποία, υπενθυμίζουμε, πρέπει να γίνετε μόνο με την κατάλληλη προστασία των ματιών), αλλά το μητρικό μας άστρο περνάει κύκλους δραστηριότητας, οι οποίοι διαρκούν περίπου 11 χρόνια. Αυτή τη στιγμή, ο Ήλιος είναι αρκετά ήρεμος καθώς τερματίζεται αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν ηλιακός κύκλος 24 και αρχίζει ο ηλιακός κύκλος 25.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν πότε θα συμβεί αυτή η μετάβαση, αλλά ξέρουν ότι θα πρέπει να γίνει σύντομα. "Ίσως αυτό το μήνα", δήλωσε ο Clinton Wallace, διευθυντής του Κέντρου Πρόγνωσης Διαστημικού Καιρού της Εθνικής Ωκεανογραφικής και Ατμοσφαιρικής Υπηρεσίας (National Oceanographic and Atmospheric Administration's Space Weather Prediction Center), για τις προβλέψεις του κέντρου σχετικά με το ηλιακό ελάχιστο κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης η οποία συντονίστηκε από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών την 1η Απριλίου. "Τον επόμενο χρόνο θα ξέρουμε πότε θα έχουμε φθάσει στο (Ηλιακό) ελάχιστο".

Καθώς αυξάνεται η δραστηριότητα του Ήλιου, περισσότερες ηλιακές κηλίδες - σκούροι, και ψυχροί κόμβοι μαγνητικού πεδίου - θα διασχίζουν την επιφάνεια του μητρικού μας αστέρα. Οι ηλιακές κηλίδες είναι η προέλευση εκρήξεων ηλιακής ακτινοβολίας, όπως οι Στεμματικές εκπομπές μάζας και οι ηλιακές εκλάμψεις, φαινόμενα τα οποία εκπέμπουν ακτινοβολία και φορτισμένα σωματίδια σε ολόκληρο το Ηλιακό μας σύστημα. Γύρω από τη Γη, τέτοια φαινόμενα μπορεί να προκαλέσουν Σέλαα, να επηρεάζουν σημαντικά τεχνητούς δορυφόρους οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά, και μερικές φορές να πλήξουν το επίγειο ηλεκτρικό δίκτυο.

Οι προβλέψεις για τον ηλιακό κύκλο περιπλέκονται από το γεγονός ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν και τόσο πολύ όσο θα ήθελαν για το πώς λειτουργεί το αστέρι μας. Η σταδιακή μετατόπιση του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου προκαλεί τον 11ετή κύκλο, αλλά οι περίπλοκες σχέσεις αυτής της σχέσης και φαινομένων όπως οι ηλιακές κηλίδες είναι ελάχιστα κατανοητές.


Από το τελευταίο ηλιακό ελάχιστο, το 2009, οι επιστήμονες έχουν αποκτήσει πολύτιμα νέα εργαλεία για τη μελέτη της δραστηριότητας του Ήλιου, συμπεριλαμβανομένου και της διαστημοσυσκευή Parker Solar Probe της NASA, η οποία περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο από το 2018, καθώς και από ένα τεράστιο νέο ηλιακό τηλεσκόπιο στη Χαβάη, όπου πρόσφατα απέκτησε και την πρώτη του ηλιακή εικόνα.

Ακόμη και με ελλιπή δεδομένα, οι επιστήμονες προσπαθούν ήδη να κάνουν τις προβλέψεις τους για τον επερχόμενο ηλιακό κύκλο. "Θα δούμε την κορύφωση κάποια στιγμή το καλοκαίρι του 2025, με 115 ηλιακές κηλίδες με απόκλιση συν - πλην 10 σε αυτή την περίοδο", δήλωσε ο Wallace. "Είναι μια μακροπρόθεσμη πρόβλεψη και το μέλλον θα μας πει πόσο καλά πήγε  η πρόβλεψη αυτή".




Πηγή: space.com