Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Σελήνη: Ερευνώντας για νερό

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τα αποθέματα νερού που υπάρχουν στους πόλους της Σελήνης. Ποια είναι τα νεότερα μέχρι τώρα για το θέμα αυτό ;

Hunting out water on the Moon
Στην εικόνα βλέπουμε ενα χάρτη με τα πιθανά αποθέματα νερού κάτω από την επιφάνεια του νότιου πόλου της Σελήνης, βάσει δεδομένων θερμοκρασίας από τη διαστημοσυσκευή Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA η οποία βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ετοιμάζει συσκευές επιφανειακής δειγματοληψίας με τις οποίες οι επιστήμονες προσδοκούν την περαιτέρω ανίχνευση σεληνιακού νερού μεταξύ άλλων πόρων. Αναμένεται να "πετάξει¨προς τη Σελήνη προσαρμοσμένο στον Ρωσικό προσεδαφιστή (lander) Luna-27 το 2025


Για το λόγο αυτό η ερευνήτρια Hannah Sargeant από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου (UK’s Open University) δημιούργησε έναν κατάλογο για το Forbes Magazine’s 30 Under 30 Europe 2020 Innovation που αφορά την εργασία της, αναπτύσσοντας μια βελτιωμένη μέθοδο εξαγωγής του σεληνιακού νερού για την υποστήριξη του έργου.

Η Hannah παρατήρησε: "Είναι υπέροχο να βλέπουμε ότι η έρευνα για τους διαστημικούς πόρους αναγνωρίζεται και αποτιμάται σε ένα τέτοιο δημόσιο φόρουμ ... Είναι τιμή μου να είμαι μέρος της φετινής ευρωπαϊκής ομάδας του Forbes 30 Under 30, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι υπάρχουν πολλοί απίστευτοι ερευνητές με τους οποίους εργάζομαι πάνω σε αυτό και το οποίο αξίζει τόσο πολύ για μια θέση σε αυτόν τον κατάλογο. Το μέλλον της επιστήμης και της τεχνολογίας του διαστήματος είναι σίγουρα σε σπουδαία χέρια! "

Το σύνολο των συσκευών ονομάζεται Πακέτο για Παρατήρηση Πόρων και Επιτόπιας Προοπτικής για Εξερεύνηση, Εμπορική Αξιοποίηση και Μεταφορές, ή PROSPECT (Package for Resource Observation and in-Situ Prospecting for Exploration, Commercial exploitation and Transportation). Ένα τρυπάνι το οποίο ονομάζεται ProSEED θα εξαγάγει δείγματα, όπου αναμένεται να περιέχει πάγο από νερό και άλλα χημικά τα οποία μπορούν να παγιδευτούν στις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες οι οποίες αναμένεται να είναι τυπικά από -150 ° C κάτω από την επιφάνεια έως κάτω από -200 ° C σε ορισμένες περιοχές.

Τα δείγματα που θα λαμβάνονται από το τρυπάνι αυτό (το ProSEED)  θα μεταφερθούν στη συνέχεια στο χημικό εργαστήριο ProSPA, το οποίο θα αναπτυχθεί από μια ομάδα του Open University. Τα δείγματα αυτά θα θερμανθούν για να εξαχθούν τα παγιδευμένα από την παγοποίηση τους πτητικά (volatiles) επιτρέποντας έτσι τις επερχόμενες τους αναλύσεις.





Πηγή: esa.int