Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Ένα συμπαντικό... Μπρέτσελ

• Δίδυμα αστέρια βρέφη μεγαλώνουν ανάμεσα σε ένα στροβιλιζόμενο δίκτυο αερίου και σκόνης


Στην εικόνα: Η Μεγάλη Χιλιοστομετρική/υποχιλιοστομετρική Συστοιχία της Ατακάμα
 (Atacama Large Millimeter / submillimeter Array ή ALMA) συνέλαβε αυτή την άνευ προηγουμένου εικόνα δύο περιαστρικών δίσκων, στους οποίους αναπτύσσονται βρεφικά αστέρια, τα οποία τρέφονται με υλικό από τον περιβάλλοντα γενετήσιο δίσκο τους. Το πολύπλοκο δίκτυο από δομές σκόνης που εκτείνεται σε σπειροειδή σχήματα, θυμίζει τους βρόχους ενός Μπρέτσελ. Οι παρατηρήσεις αυτές ρίχνουν νέο φως στις πρώιμες φάσεις της ζωής των αστεριών, και βοηθούν τους αστρονόμους να καθορίσουν τις συνθήκες στις οποίες γεννιούνται τα δυαδικά αστέρια. Εικόνα: ALMA (ESO / NAOJ / NRAO), Alves et al.

• Οι αστρονόμοι που χρησιμοποιούν τη συστοιχία ALMA απέκτησαν μια εικόνα εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης η οποία δείχνει δύο δίσκους στους οποίους αναπτύσσονται νεαρά αστέρια, τροφοδοτούμενα από ένα πολύπλοκο δίκτυο νημάτων αερίου και σκόνης, τα οποία έχουν σχήμα Μπρέτσελ - ένα ψημένο αρτοσκεύασμα που παρασκευάζεται από ζύμη και έχει χαρακτηριστικό σχήμα κόμπου με τρεις τρύπες. Η παρατήρηση του αξιοσημείωτου αυτού φαινομένου ρίχνει νέο φως στις πρώιμες φάσεις της ζωής των αστεριών, και βοηθά τους αστρονόμους να καθορίσουν τις συνθήκες στις οποίες γεννιούνται τα δυαδικά αστέρια.

Τα δύο αστέρια βρέφη ανακαλύφθηκαν στο σύστημα [BHB2007] 11 - το νεότερο μέλος μιας μικρής αστρικής συστάδας στο σκοτεινό νεφελώδες Barnard 59, το οποίο είναι μέρος των νεφών της διαστρικής σκόνης που ονομάζεται το νεφέλωμα του σωλήνα (Pipe nebula). Προηγούμενες παρατηρήσεις αυτού του δυαδικού συστήματος έδειξαν την εξωτερική του δομή. Τώρα, χάρη στην υψηλή ανάλυση της συστοιχίας ALMA, και μιας διεθνούς ομάδας αστρονόμων με επικεφαλής τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Max Planck για εξωγήινη φυσική (Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics ή MPE) στη Γερμανία, μπορούμε να δούμε την εσωτερική δομή του αντικειμένου αυτού.

"Βλέπουμε δύο συμπαγείς πηγές τις οποίες ερμηνεύουμε ως περιαστρικούς δίσκους γύρω από τα δύο νεαρά αστέρια", εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Felipe Alves από το MPE. Ένας περιαστρικός δίσκος είναι ένας δακτύλιος σκόνης και αερίου ο οποίος περιβάλλει ένα νεαρό αστέρι. Το αστέρι συσσωρεύει το υλικό από το δακτύλιο αυτό για να μεγαλώσει. "Το μέγεθος καθενός από αυτούς τους δίσκους είναι παρόμοιο με τη κύρια ζώνη των αστεροειδών στο Ηλιακό μας Σύστημα, και η απόσταση μεταξύ τους είναι 28 φορές η απόσταση μεταξύ του Ήλιου και Γης" σημειώνει ο Alves.

Οι δύο περιαστρικοί δίσκοι περιβάλλουν ένα μεγαλύτερο δίσκο με συνολική μάζα περίπου 80 φορές τη μάζα του πλανήτη Δία, και η οποία εμφανίζει ένα πολύπλοκο δίκτυο δομών σκόνης οι οποίες διανέμονται σε σπειροειδή σχήματα - όπως οι βρόχοι του Μπρέτσελ. "Αυτό είναι ένα πραγματικά σημαντικό αποτέλεσμα", τονίζει ο Paola Caselli, διευθύνων σύμβουλος του MPE, επικεφαλής του Κέντρου Αστροχημικών Μελετών και συν-συγγραφέας της μελέτης. "Έχουμε τελικά απεικονίσει την πολύπλοκη δομή των νεαρών δυαδικών αστεριών με τα νημάτια που τα τροφοδοτούν, και που τα συνδέουν με το δίσκο στο οποίο γεννήθηκαν. Αυτό παρέχει σημαντικούς περιορισμούς για τα τρέχοντα μοντέλα σχηματισμού αστεριών. "


Διαβάστε περισσότερα: https://www.eso.org/public/news/eso1916/

Το ερευνητικό 𝐏𝐀𝐏𝐄𝐑: "Gas flow and accretion via spiral streamers and circumstellar disks in a young binary protostar"

……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή Paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy