Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Αυτό είναι το πλησιέστερο ηλιακό σύστημα στη Γη το οποίο περιέχει πλανήτες

(CNN) Μόλις 11 έτη φωτός από τη Γη βρίσκεται το σύστημα GJ 15 A το οποίο αποτελείται από δύο πλανήτες οι οποίοι  περιστρέφονται γύρω από ένα ερυθρό νάνο αστέρα. Αυτό το καθιστά το πλησιέστερο ηλιακό σύστημα στη Γη το οποίο περιέχει πλανήτες.

Καλλιτεχνική απεικόνιση δύο εξωπλανητών οι οποίοι συγκρούονται πέρα από το Ηλιακό μας σύστημα. Πηγή: edition.cnn.com

Το σύστημα Άλφα Κενταύρου απέχει μόνο 4,3 έτη φωτός από τη Γη, αλλά περιέχει μόνο ένα εξωπλανήτη, ο οποίος ονομάζεται Εγγύτατος Κενταύρου β (Proxima Β).
Οι πλανήτες στο σύστημα του αστέρα GJ 15 A, οι οποίοι ονομάστηκαν GJ 15 A β και γ, καταγράφηκαν στο Αρχείο Εξωπλανήτων της NASA στις 10 Οκτωβρίου. Οι πλανήτες αυτοί συμπεριλήφθηκαν προηγουμένως σε μια έρευνα του Matteo Pinamonti και των συναδέλφων το 2018 οι οποίοι χρησιμοποίησαν το Ιταλικό Τηλεσκόπιο Telescopio Nazionale Galileo. Ο πλανήτης β ανακαλύφθηκε αρχικά το 2014 από τον Andrew Howard στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης.

Το αστέρι αυτό είναι πολύ μικρότερο και πιο ψυχρό σε σύγκριση με τον δικό μας Ήλιο.
Και οι δύο εξωπλανήτες, ή οι πλανήτες που βρίσκονται έξω από το ηλιακό μας σύστημα, είναι γεμάτοι από ακραίες καταστάσεις. Ο πλανήτης β, ο οποίος βρίσκεται πιο κοντά στο μητρικό του άστρο, ολοκληρώνει μια γρήγορη τροχιά γύρω από το άστρο του κάθε 11 γήινες ημέρες. Τέτοιοι πλανήτες είναι γνωστοί με την ονομασία Υπεργαίες (Super-Earth), επειδή η μάζα των πλανητών αυτών, -και του πλανήτη αυτού- είναι τριπλάσια από τη μάζα του πλανήτη μας.
Αλλά η Υπεργαία αυτή είναι επίσης πολύ καυτή, με μέση επιφανειακή θερμοκρασία 277 βαθμών Κελσίου -ή 530 βαθμών Φαρενάιτ.

Στην αντίθετη πλευρά του φάσματος, ο πλανήτης γ είναι ένας αέριος γίγαντας με μάζα περίπου 36 φορές τη μάζα της Γης. Έχει μια μακριά τροχιά γύρω από το μητρικό του άστρο, ολοκληρώνοντας μία πλήρη περιφορά κάθε 20 γήινα χρόνια. Οι αστρονόμοι τον συγκρίνουν με τον πλανήτη Κρόνο του Ηλιακού μας συστήματος, και επίσης ο πλανήτης αυτός είναι πολύ ψυχρός.     

Δεδομένης της επιμήκους τροχιάς του δεύτερου πλανήτη, οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι είναι πιθανό ότι επηρεάστηκε από το μακρινό δίδυμο του αστέρα, τον GJ 15 Β.
Ο Pinamonti και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν τους πλανήτες αυτούς χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της ακτινικής ταχύτητας ανίχνευσης πλανητών.

Η μέθοδος της ακτινικής ταχύτητας βασίζεται στη βαρύτητα και το φαινόμενο Doppler, στο οποίο στο φως φαίνεται να αυξάνεται ή να μειώνεται η συχνότητα του ως πηγή, και τα παρατηρούμενα αντικείμενα δείχνουν να κινούνται το ένα προς το άλλο, ή να απομακρύνονται μεταξύ τους. Τα αστέρια δεν παραμένουν εντελώς ακίνητα όταν γύρω τους περιστρέφονται πλανήτες. Κινούνται διαγράφοντας μικρούς κύκλους ως απόκριση στην βαρυτική έλξη η οποία προκαλείται από τους πλανήτες.

Οι κινήσεις αυτές μεταβάλλουν το μήκος κύματος του φωτός του αστεριού, το οποίο κυμαίνεται ανάμεσα στο κόκκινο και το μπλε ανάλογα με τη θέση του πλανήτη. Η ανίχνευση των μετατοπίσεων μπορεί να βοηθήσει τους αστρονόμους στην ανακάλυψη πλανητών.    
Για τον πλανήτη β, πρόκειται για επανεισαγωγή στο αρχείο των εξωπλανήτων. Αφού ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2014, δεν ήταν σε θέση να ανιχνευθεί από άλλους αστρονόμους και ο πλανήτης αφαιρέθηκε από το αρχείο. Τα ευρήματα του 2018 συνοδευόμενα από σχετικά paper επέτρεψαν την επανεγγραφή του στα αρχεία.

Με αυτόν τον τρόπο ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων εξωπλανητών ανέρχεται σε 4.073.


Από την Ashley Strickland, CNN
Ενημερώθηκε 2226 GMT (0626 HKT) 16 Οκτωβρίου 2019

……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy