Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Δείτε τα τελικά στάδια της ζωής ενός αστεριού μέσω του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble

H ζωή και ο θάνατος είναι παντού στο Σύμπαν. Μια αέναη ανακύκλωση της ύλης...


Η εικόνα αυτή από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA / ESA δείχνει το αντικείμενο NGC 5307, ένα πλανητικό νεφέλωμα το οποίο βρίσκεται περίπου 10.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Παρατηρείται στον αστερισμό του Κενταύρου, ο οποίος είναι ορατός κυρίως στο νότιο ημισφαίριο. Ένα πλανητικό νεφέλωμα είναι το τελικό στάδιο ενός αστέρα παρόμοιου με τον δικό μας Ήλιο. Ως εκ τούτου, τα πλανητικά νεφελώματα μας επιτρέπουν να δούμε το μέλλον του δικού μας Ηλιακού συστήματος. Ένα αστέρι όπως ο Ήλιος μας, στο τέλος της ζωής του, θα μετατραπεί σε έναν ερυθρό γίγαντα.
Τα αστέρια διατηρούν την κατάστασή τους από την πυρηνική σύντηξη η οποία συντελείται στον πυρήνα τους, δημιουργώντας έτσι την απαιτούμενη ενέργεια την οποία χρειάζεται το άστρο για να αντιμάχεται την βαρύτητα που τείνει να το συνθλίψει. Οι διαδικασίες πυρηνικής σύντηξης προσπαθούν συνεχώς να διαλύσουν το αστέρι. Μόνο η βαρύτητα του αστεριού αποτρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο.

Στο τέλος της φάσης του ερυθρού γίγαντα ενός αστεριού, οι δυνάμεις αυτές αποκτούν έλλειψη ισορροπίας. Χωρίς επαρκή ενέργεια η οποία δημιουργείται από τη σύντηξη, ο πυρήνας του αστέρα καταρρέει στον εαυτό του, ενώ τα επιφανειακά του στρώματα εκτοξεύονται προς τα έξω. Μετά από αυτό, ότι παραμένει από το αστέρι είναι αυτό που βλέπουμε εδώ: λαμπερά εξωτερικά στρώματα τα οποία περιβάλλουν ένα λευκό νάνο αστέρα, τα απομεινάρια από τον πυρήνα του ερυθρού γίγαντα αστέρα.

Αυτό δεν είναι το τέλος της εξέλιξης αυτού του αστεριού - τα εξωτερικά αυτά στρώματα εξακολουθούν να κινούνται και να ψύχονται. Σε μερικά χιλιάδες χρόνια θα έχουν διαλυθεί και όλα αυτά που θα μείνουν ορατά  δεν θα είναι κάτι άλλο παρά ένας αμυδρός λευκός νάνος.

Εικόνα: ESA/Hubble & NASA, R. Wade et al.


……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή Paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy