Εν όψει της παγκόσμιας ημέρα αστεροειδών που είναι στις 30 του μήνα σας παραθέτουμε ένα άρθρο για τον αστεροειδή Ryugu.
Η διαστημοσυσκευή Hayabusa2 είναι κοντά στο προορισμό της δηλαδή στον αστεροειδή Ryugu. Μετά από ένα ταξίδι περίπου 3,2 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από την εκτόξευση στις 2 Δεκεμβρίου του 2014, η άφιξή είναι πλέον πολύ κοντά. Δύο μικρά αντικείμενα σύντομα θα συναντηθούν στο διάστημα 280 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.
Εικόνα 1: Ο αστεροειδής Ryugu από τη φωτογραφική μηχανή ONC-W1. Η φωτογραφία λήφθηκε στις 24 Ιουνίου του 2018 περίπου στις 09: 00 πμ ώρα Ελλάδας (15:00 JST) και δείχνει ένα τμήμα του ευρύτερου οπτικού πεδίου της κάμερας.
Εικόνα*: JAXA, University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University, Aizu University, AIST
Η εικόνα 2 δείχνει τον αστεροειδή Ryugu όπως φωτογραφήθηκε με την ONC-T (Οπτική κάμερα πλοήγησης - τηλεσκοπική) στις 23 Ιουνίου, γύρω στις 18:00 μμ ώρα Ελλάδας (24 Ιουνίου ώρα Ιαπωνίας 00:01 JST). Η όψη της επιφάνειας του είναι τώρα πολύ πιο ξεκάθαρη. Η απόσταση μεταξύ του διαστημικού σκάφους και του αστεροειδούς όταν λήφθηκε αυτή η φωτογραφία ήταν περίπου 40 χιλιόμετρα.
Εικόνα: JAXA, University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University, Aizu University, AIST
Σχόλιο από τον διαχειριστή του προγράμματος, Yuichi Tsuda
"Το σχήμα του αστεροειδή Ryugu αποκαλύπτεται τώρα. Από μια απόσταση, ο Ryugu εμφανίστηκε αρχικά να έχει σφαιρικό σχήμα, στη συνέχεια μετατράπηκε σταδιακά σε ένα τετράγωνο πριν γίνει ένα όμορφο σχήμα παρόμοιο με το Φθορίτη (γνωστό και ως "πέτρα της πυγολαμπίδας" στα ιαπωνικά). Τώρα, οι κρατήρες είναι πλέον ορατοί, οι βράχοι είναι ορατοί και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά φαίνεται να διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Αυτή η μορφή του Ryugu είναι επιστημονικά εκπληκτική, και δημιουργεί επίσης μερικές τεχνικές προκλήσεις.
Πρώτα απ 'όλα, ο άξονας περιστροφής του αστεροειδούς είναι κάθετος στο επίπεδο της τροχιάς του. Το γεγονός αυτό αυξάνει τους βαθμούς ελευθερίας για την προσγείωση και τις σωστές λειτουργίες του διαστημικού οχήματος (ρόβερ). Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια κορυφή στην περιοχή του ισημερινού και μια σειρά μεγάλων κρατήρων, γεγονός που καθιστά την επιλογή των σημείων προσγείωσης τόσο ενδιαφέρουσα όσο και δύσκολη. Γενικά, ο αστεροειδής έχει επίσης σχήμα όπως ο Φθορίτης (ή ίσως μία σειρά από ένα μηχανικό αριθμητήριο). Αυτό σημαίνει ότι αναμένουμε την κατεύθυνση της βαρυτικής δύναμης στις μεγάλες περιοχές της επιφάνειας του αστεροειδούς να μην "δείχνει απευθείας προς τα κάτω. Χρειαζόμαστε επομένως μια λεπτομερή έρευνα των ιδιοτήτων αυτών για να διαμορφώσουμε τα μελλοντικά μας σχέδια λειτουργίας της διαστημοσυσκευής.
Η ομάδα του προγράμματος γοητεύεται από την εμφάνιση του αστεροειδή Ryugu, και το ηθικό αυξάνεται με την προοπτική αυτής της πρόκλησης. Μαζί με όλους σας, έχουμε γίνει οι πρώτοι αυτόπτες μάρτυρες που θα δουν τον αστεροειδή Ryugu. Αισθάνομαι αυτή την εκπληκτική τιμή καθώς συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις λειτουργίας της αποστολής."
* Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τις εικόνες εδώ, συμπεριλάβετε την εμφανιζόμενη πίστωση. Σε περίπτωση που απαιτείται συντομευμένη φόρμα, χρησιμοποιήστε το "JAXA, Πανεπιστήμιο του Τόκιο & συνεργάτες".
Πρόγραμμα Hayabusa2
2018.06.25
https://asteroidday.org/
--------------------*--------------------
Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις
ομάδες μας στο Facebook:
Πηγές υπάρχουν επίσης
και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)
Απόδοση στα Ελληνικά
: Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο,
απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com η αφήστε
μήνυμα inbox στη Σελίδα:
Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια
δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα
αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την
σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη
διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς
δωρεάν.
Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη
στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς
την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με
την πηγή του άρθρου.
Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν
υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του
άρθρου.
Για την ομάδα : @Aratosastronomy