Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Η διαστημοσυσκευή "Νέοι ορίζοντες" ξεκινά για την ιστορική της αποστολή στη ζώνη Κάιπερ

Το διαστημικό σκάφος New Horizons της NASA επιστρέφει ξανά μετά από έναν διαστημικό "λήθαργο", και προετοιμάζεται για την πιο απομακρυσμένη πλανητική συνάντηση στην ιστορία - την Πρωτοχρονιά του 2019 θα συναντήσει το αντικείμενο της ζώνης Κάιπερ που ονομάζεται Ultima Thule.

Καλλιτεχνική άποψη της διαστημοσυσκευής Νέοι Ορίζοντες, το οποίο περνά από το αντικείμενο Ultima Thule το οποίο είναι "μέλος" της ζώνης Κάιπερ με την επίσημη ονομασία :2104 MU69. Επιλέχθηκε από την ομάδα αποστολής με δημόσια εισήγηση, το ψευδώνυμο Ultima Thule είναι μια φράση από τα νορβηγικά που προφέρεται "thoo-lee".


Ταξιδεύοντας μέσα από τη ζώνη Κάιπερ περισσότερο από 3.7 δισεκατομμύρια μίλια (6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα) από τη Γη, η διαστημοσυσκευή New Horizons βρίσκονταν σε λειτουργία εξοικονόμησης πόρων από την 21η Δεκεμβρίου. Τα ραδιοφωνικά σήματα από τη διαστημοσυσκευή επιβεβαίωσαν ότι οι Νέοι ορίζοντες είχαν εκτελέσει εντολές του ενσωματωμένου του υπολογιστή της για έξοδο από τη... "χειμερία νάρκη " της αποστολής, και τα οποία ελήφθησαν από το εργαστήριο εφαρμοσμένης φυσικής του Johns Hopkins στο Λόρελ, στο Μαίρυλαντ των ΗΠΑ, μέσω του δικτύου Βαθέως Διαστήματος (Deep Space Network) της NASA στις 09:00 π.μ. ώρα Ελλάδας (2:12 π.μ. EDT) στις 5 Ιουνίου.

Ο Διευθυντής Επιχειρήσεων της αποστολής Alice Bowman της APL ανέφερε ότι το διαστημικό σκάφος ήταν σε καλή κατάσταση και λειτουργούσε κανονικά, με όλα τα συστήματα να "επιστρέφουν" στο διαδίκτυο όπως αναμενόταν.

Τις επόμενες τρεις ημέρες, η ομάδα αποστολής θα συλλέξει δεδομένα εντοπισμού πλοήγησης (χρησιμοποιώντας σήματα από το Deep Space Network), και θα στείλει την πρώτη από τις πολλές εντολές της στους υπολογιστές του New Horizons, για να ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την πτήση στο αντικείμενο Ultima Thule, οι οποίες θα διαρκέσουν περίπου δύο μήνες. Οι προετοιμασίες αυτές περιλαμβάνουν αναβαθμίσεις μνήμης, ανάκτηση επιστημονικών δεδομένων από την ζώνη Κάιπερ, καθώς και μια σειρά ελέγχων των υποσυστημάτων και των επιστημονικών οργάνων της διαστημοσυσκευής. Τον Αύγουστο, η ομάδα θα δώσει εντολή στους Νέους Ορίζοντες έτσι ώστε να ξεκινήσει  μακρινές παρατηρήσεις του Ultima, λαμβάνοντας εικόνες που θα βοηθήσουν την ομάδα να βελτιώσει την πορεία της διαστημοσυσκευής για να " πετάξει" προς το αντικείμενο αυτό.

"Η ομάδα μας είναι ήδη "βαθιά" στο σχεδιασμό και τις προσομοιώσεις της επερχόμενης πτήσης του Ultima Thule και ενθουσιασμένη που οι Νέοι Ορίζοντες είναι τώρα ξανά σε ενεργό κατάσταση. Η ομάδα θα ελέγξει και θα ετοιμάσει της απαραίτητες πτητικές λειτουργίες, οι οποίες θα ξεκινήσουν στα τέλη Αυγούστου", δήλωσε ο κύριος ερευνητής Alan Stern, του Νοτιοδυτικού Ινστιτούτου Ερευνών (Southwest Research Institute) στο Μπόλντερ του Κολοράντο.

Οι Νέοι Ορίζοντες πραγματοποίησαν μια ιστορική πτήση γύρω από τον νάνο πλανήτη Πλούτωνα - και το μεγαλύτερο αντικείμενο στη Ζώνη του Κάιπερκαι τα φεγγάρια του στις 14 Ιουλίου του 2015, στέλνοντας στη Γη δεδομένα που έχουν αλλάξει την άποψή μας για τους εντυπωσιακούς αυτούς κόσμους κοντά στην εσωτερική άκρη της ζώνης Κάιπερ. Από τότε, οι Νέοι Ορίζοντες, επιταχύνονται βαθύτερα σε αυτήν την μακρινή περιοχή στα σύνορα του Ηλιακού μας συστήματος, παρατηρώντας και άλλα αντικείμενα της ζώνης Κάιπερ, και μετρώντας τις ιδιότητες της Ηλιόσφαιρας, ενώ κατευθύνονται προς την πτήση στο αντικείμενο Ultima Thule - περίπου 1.600.000 χιλιόμετρα μετά τον Πλούτωνα - η οποία θα γίνει την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Οι Νέοι Ορίζοντες είναι τώρα περίπου 262 εκατομμύρια χιλιόμετρα (λιγότερο από το διπλάσιο της απόστασης μεταξύ της Γης και του Ήλιου) από το αντικείμενο Ultima Thule, με ταχύτητα 57936 Χιλιόμετρα/ώρα (36000 μίλια την ώρα) καλύπτει απόσταση 760.200 μιλίων την ημέρα (1.223.420 χιλιόμετρα πιο κοντά κάθε ημέρα.) 

Ακολουθήστε την διαστημοσυσκευή New Horizons στο ταξίδι της στο σύνδεσμο:  http: // pluto .jhuapl.edu / Αποστολή / Where-is-New-Horizons / index.php.



Οι ελεγκτές πτήσης Graeme Keleher και Anisha Hosadurga της Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στο Λόρελ του Μέριλαντ παρακολουθούν τους Νέους Ορίζοντες αμέσως μετά την επιβεβαίωση ότι το διαστημικό σκάφος της NASA είχε βγει από τη "χειμερία νάρκη" στις 5 Ιουνίου του 2018.
 Εικόνα: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute/Mike Buckley 

Αριθμοί μεγάλων αποστάσεων

Στις 5 Ιουνίου του 2018, οι Νέοι Ορίζοντες ήταν περίπου 3,8 δισ. Μίλια περίπου 40 αστρονομικές μονάδες (6,1 δισ. Χιλιόμετρα) από τη Γη. Από εκεί - πάνω από 40 φορές την απόσταση μεταξύ της Γης και του Ήλιου - ένα ραδιοσήμα που στάλθηκε από το διαστημικό σκάφος με ταχύτητα φωτός έφτασε στη Γη 5 ώρες και 40 λεπτά αργότερα.

Η αδρανοποίηση 165 ημερών που έληξε στις 4 Ιουνίου ήταν η δεύτερη από τις δύο περιόδους "ανάπαυσης" για το διαστημικό σκάφος πριν από την πτήση του προς στο νέο του "στόχο" που είναι το αντικείμενο Ultima Thule. Το διαστημικό σκάφος θα παραμείνει ενεργό έως τα τέλη του 2020, αφού έχει μεταδώσει στη Γη όλα τα δεδομένα από τη συνάντηση του με το Ultima Thule, και έχει ολοκληρώσει και άλλες επιστημονικές παρατηρήσεις στη ζώνη Κάιπερ.


--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 


Για την ομάδα : @Aratosastronomy