Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Οι ερευνητές βαρυτικών κυμάτων που κερδίζουν το φετινό βραβείο Νόμπελ



Τρεις Αμερικανοί φυσικοί έχουν κερδίσει το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 2017 για τη συμβολή τους στην ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων.


Οι Νικητές: Ο Rainer Weiss (αριστερά) από το MIT, ο Barry Barish από το Caltech και ο Kip Thorn επίσης από το Caltech μοιράστηκαν το βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 2017.


Στις 3 Οκτωβρίου, μόλις προχθές, πάνω από εκατό χρόνια αφότου ο Albert Einstein προέβλεψε για πρώτη φορά την ύπαρξη βαρυτικών κυμάτων, τρεις Αμερικανοί φυσικοί κέρδισαν το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 2017 για την "αποφασιστική συμβολή τους στον ανιχνευτή LIGO και την παρατήρηση των βαρυτικών κυμάτων".


Το μισό βραβείο φέτος πήγε στον Rainer Weiss από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης MIT για το έργο του σχετικά με την σχεδίαση και ανάπτυξη του Παρατηρητηρίου Συμβολόμετρων Βαρυτικών Κυμάτων ακτίνων Λέιζερ [(Laser Interferometer Gravitation Wave Observatory (LIGO)], ενώ το άλλο μισό του βραβείου χωρίστηκε μεταξύ του Kip Thorne και του Barry Barish , και οι δύο από το Caltech συνιδρυτές της συνεργασίας LIGO / VIRGO.


Σε αυτή την καλλιτεχνική απεικόνιση, δύο μαύρες τρύπες εμπλέκονται σε ένα χορό που τελικά θα τελειώσει με μια συγχώνευση, δημιουργώντας βαρυτικά κύματα που θα κυματίζουν διαμέσου του Σύμπαντος με την ταχύτητα του φωτός.

Εικόνα: IGO / Caltech / MIT / Sonoma State


Όπως έθεσε ο Αϊνστάιν στη γενική θεωρία της σχετικότητας, η βαρύτητα είναι αποτέλεσμα του χρόνου και του χρόνου που στρεβλώνεται από την παρουσία μάζας, όπως ένα ηλεκτρικό πεδίο παραμορφώνεται από την παρουσία ενός φορτίου. Όταν μια μάζα επιταχύνεται, αλλάζει την καμπυλότητα του χωροχρόνου, παράγοντας ένα βαρυτικό κύμα. Έπειτα αυτό το κύμα ταξιδεύει μέσα από τον Σύμπαν με την ταχύτητα του φωτός, παραμορφώνοντας ελαφρώς τον ιστό του χωροχρόνου.



Το LIGO, ένα περίπλοκο και εξελιγμένο ζευγάρι συμβολόμετρων λέιζερ που χωρίζονται από απόσταση περίπου 2.000 μιλίων, έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει τη μεγαλύτερη από αυτές τις αδύναμες κοσμικές ρυτιδώσεις του χωροχρόνου. Και στις 14 Σεπτεμβρίου 2015, το κατόρθωσε. Αφού ταξίδευσαν πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια έτη φωτός, τα βαρυτικά κύματα που προκλήθηκαν από τη συγχώνευση δυο μαύρων οπών που περιστρέφονται σε στενή τροχιά μεταξύ τους φτάνουν τελικά στη Γη, δημιουργώντας ένα εικονικό "κελάηδισμα" στο LIGO, αποδεικνύοντας ότι ο Αϊνστάιν είχε δίκιο.


Όπως και οι δύο ανιχνευτές LIGO, ο ανιχνευτής Virgo (στην πάνω εικόνα ) είναι ένα συμβολόμετρο ικανό να ανιχνεύει βαρυτικά κύματα. Με την ενσωμάτωση ενός τρίτου ανιχνευτή, οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να τριγωνίζουν τυχόν πηγές βαρυτικών κυμάτων με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια.

Εικόνα:  N. Baldocchi/The Virgo Collaboration


Σε ένα δελτίο τύπου σχετικά με την ανακοίνωση ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων, ο καθηγητής Paul Hardaker, Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Φυσικής, εξήγησε γιατί η ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων είναι τόσο πρωτοποριακή:



¨Είμαστε ευχαριστημένοι που η ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων κέρδισε το φετινό Βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Για όσο διάστημα χρησιμοποιήσαμε την αστρονομία χρησιμοποιήσαμε φως σε διαφορετικές μορφές για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί το Σύμπαν μας. Αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα σηματοδότησε την αρχή ενός άλλου τρόπου θέασης του Σύμπαντος, χρησιμοποιώντας τη βαρύτητα, που είναι αυτό ακριβώς που το κάνει ένα τόσο σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και γι’ αυτό αξίζει το βραβείο Νόμπελ ¨.



Εκτός από την απονομή του εικονικού χρυσού μεταλλίου με την ανάγλυφη εικόνα του Alfred Nobel, ο κάθε ένας από τους τρεις βραβευθέντες θα λάβει επίσης ένα δίπλωμα από τον βασιλιά της Σουηδίας, και θα μοιραστεί πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια σαν χρηματικό έπαθλο.

Δείτε εδώ την ομιλία του Θεοχάρη Αποστολάτου, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΕΚΠΑ στο Ίδρυμα Ευγενίδου  για τα βαρυτικά κύματα το 2016

Στμ: Διαβάστε επίσης εδώ για την συμβολή του Έλληνα επιστήμονα Ερωτόκριτου Κατσαβουνιδη στην ιστορική ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων μόλις πριν 2 μήνες ο οποίος δήλωσε ότι :
¨Σκεφτείτε ότι  κατασκευάσαμε το τελειότερο μέτρο που έχει ποτέ κατασκευαστεί. Όλοι μας έχουμε πιάσει στα χέρια μας ένα μέτρο και ξέρουμε πώς διαχωρίζεται σε εκατοστά και χιλιοστά. Φαντάζεστε τώρα ένα μέτρο το οποίο έχουμε χωρίσει σε 10 εις την 18η, κομμάτια; ¨




Από τον τον Τζέικ Παρκς




Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.

Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:  

https://www.facebook.com/Aratosastronomy/


 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν


Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.



Από την ομάδα : @Aratosastronomy