Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Ένα αμυδρό, μακρινό αντικείμενο βρίσκεται στις παρυφές της Ζώνης του Κάιπερ

Η Μεγάλη χιλιοστομετρική συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων στην έρημο της Ατακάμα στη Χιλή, [(Atacama Large Millimeter Array (ALMA)] βρήκε κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες, ενώ ερευνούσε ένα πολύ μακρινό μέλος του ηλιακού μας συστήματος.


Από: Nicole Kiefert / Δημοσιεύθηκε Τετάρτη, 12 Απριλίου, 2017


Kαλλιτεχνική απεικόνιση του DeeDee
                                                                                                                                          Alexandra Angelich (NRAO/AUI/NSF)


Αστρονόμοι αποκάλυψαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ένα πολύ μακρινό αντικείμενο του ηλιακού μας συστήματος  με την ονομασία 2014 UZ224, γνωστό και ως DeeDee.

Το DeeDee είναι ένα μεταποσειδώνιο αντικείμενο (Trans-Neptunian object,TNO), που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον David Gerdes, έναν επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και επικεφαλής συγγραφέας της σχετικής εργασίας στο περιοδικό Astrophysical Journal Letters. Ο Gerdes χρησιμοποιούσε το τεσσάρων (4) μέτρων τηλεσκόπιο Blanco στο Cerro Tololo Inter-American Observatory στη Χιλή για την Έρευνα του πάνω στην Σκοτεινή Ενέργεια, το οποίο έδωσε στους αστρονόμους έναν εξαιρετικό αριθμό από εικόνες. Ενώ οι περισσότερες από αυτές τι φωτογραφίες κατέληξαν να είναι μακρινοί γαλαξίες, μερικές έδειξαν σημάδια Μεταποσειδωνίων Αντικειμένων, και σε αυτό το μικρό ποσοστό των  φωτογραφιών από τα Μεταποσειδώνια αυτά Αντικείμενα, που είναι 12 φωτογραφίες, βρισκόταν και το αντικείμενο DeeDee, το οποίο είναι η συντομογραφία για το Distant Dwarf (Μακρινός Νάνος).

Το DeeDee είναι το δεύτερο πιο μακρινό γνωστό Μεταποσειδώνιο αντικείμενο στις παρυφές της Ζώνης του Κάιπερ που περιφέρεται σε τροχιά. Γενικά, οι επιστήμονες δεν γνώριζαν περισσότερα για αυτό το αντικείμενο μέχρι πρόσφατα.

Οι αστρονόμοι συγκέντρωσαν μερικές εκπληκτικές λεπτομέρειες  για το αντικείμενο DeeDee χρησιμοποιώντας τη συστοιχία  ALMA, και μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησαν τις πληροφορίες αυτές συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που λένε ότι το ουράνιο αυτό σώμα εκτείνεται περίπου 635 χιλιόμετρα (394 μίλια) από την μία πλευρά στην άλλη, και ότι η μάζα του πρέπει να είναι σφαιρική, η οποία το κάνει να θέτει υποψηφιότητα  για νάνος πλανήτης.

Μία αστρονομική μονάδα (Astronomical Unit-AU)  είναι η απόσταση από την Γη προς τον Ήλιο ή περίπου 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα, και το DeeDee απέχει από εμάς μία επιβλητική απόσταση που ισούται με 92 αστρονομικές μονάδες. Χρειάζονται 1.100  χρόνια για να ολοκληρωθεί μία τροχιά του, και το φως (του DeeDee) χρειάζεται 13 ώρες για να φτάσει στην Γη !

Η ομάδα χρησιμοποίησε την ικανότητα της συστοιχίας του ALMA για να ανιχνεύσει τυχόν θερμότητα, και διαπίστωσε ότι το DeeDee είναι μόνο -405 βαθμούς Φαρενάιτ περίπου (-243 βαθμούς Κελσίου), σύμφωνα με τον Gerdes

Εκτός από το απίστευτο κρύο, το DeeDee δεν έχει μεγάλη ανακλαστική ικανότητα (Λευκάγεια η Alpedo). Ανακλά μόνο το 13% του Ηλιακού φωτός.

Ανακαλύπτοντας όλες αυτές τι πληροφορίες σχετικά με το DeeDee οι αστρονόμοι νιώθουν αισιόδοξοι για την δυνατότητα μας να ανιχνεύουμε πολύ μακρινά αντικείμενα που κινούνται αργά στο ηλιακό μας σύστημα και ίσως χρησιμοποιήσουμε μερικές από αυτές τι τεχνικές για την εύρεση του Ένατου Πλανήτη (Planet Nine).

¨Υπάρχουν ακόμα νέοι κόσμοι για να τους ανακαλύψουμε από την δική μας κοσμική γειτονιά,¨ Είπε ο Gerdes σε ένα δελτίο τύπου.

¨Το ηλιακό μας σύστημα είναι ένα πλούσιο και πολύπλοκο μέρος.¨


Απόδοση-Μετάφραση στα ελληνικά: Ματθαίος Παπαπούλιας
Επικοινωνία: mantheos77@gmail.com