Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Οι Καταπληκτικές - μη επανδρωμένες - Διαστημοσυσκευές.


25 Πράγματα που θα θέλατε να μάθετε


1. Το Σοβιετικό διαστημόπλοιο , "Luna 15", συνετρίβη στην επιφάνεια της Σελήνης, ενώ οι Buzz Aldrin και Neil Armstrong βρίσκονταν στην επιφάνειά της.

2. Το 1991, το Spacewatch ανακάλυψε ένα τεχνητό αντικείμενο κοντά στη Γη που τώρα πιά είναι καταγεγραμμένο στο πληροφοριακό σύστημα της NASA Astrophysics ως μια πιθανή εξωγήινη διαστημοσυσκευή η οποία παρατηρήθηκε από τη Γη. Η τροχιά του αντικειμένου αυτού θα το επιστρέψει στη Γη το 2016.

3. Από 1975 έως το 1982, η Ρωσία προσσελήνωσε  έξι ανιχνευτές στην επιφάνεια της Αφροδίτης, που επιβίωσαν σε θερμοκρασίες 457.20 C ( 855 0 F), καταφέρνοντας με επιτυχία να φωτογραφήσουν την επιφάνεια του Πλανήτη.

4. Η Διαστημοσυσκευή Μάρινερ 1, η οποία έμελλε να τεθεί σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη, απέτυχε λόγω απουσίας ενός συνδετικού στοιχείου (missing hyphen ) σε μια γραμμή κώδικα, καθιστώντας το έτσι σαν το πιο ακριβό τυπογραφικό λάθος στην ιστορία.

5. Το Gravity Probe B είναι η πιο τέλεια σφαίρα που δημιουργήθηκε ποτέ από τον άνθρωπο. Αν μεγεθύναμε τα γυροσκόπια του GP-B στο μέγεθος της γης, το ψηλότερο βουνό θα ήταν μόλις 2,5 μέτρα ψηλό.



6. Η διαστημοσυσκευή ''Γαλιλαίος'' (Galileo space probe ) συνετρίβη σκόπιμα στο Δία στο τέλος της λειτουργικής ζωής της για να αποφευχθεί η μόλυνση των δορυφόρων του Δία με βακτήρια.

7. Τα Helios 1 και 2 είναι τα  ταχύτερα διαστημικά σκάφη, σε σχέση με τον Ήλιο, που έχουν ποτέ κατασκευαστεί από τον άνθρωπο. Ταξιδεύουν με ταχύτητες που φτάνουν τα  252.000 χλμ./ώρα (43 μίλια /sec) και παρόλο που δεν είναι πλέον λειτουργικά, είναι ακόμα σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο.

8. Στις 19 Αυγούστου, του 1960, οι Σοβιετικοί εκτόξευσαν το  Korabl-Sputnik 2 σε τροχιά γύρω από τη Γη, με 2 σκύλους, 40 ποντίκια, 2 αρουραίους, και μια ποικιλία από φυτά. Ένας από τους σκύλους απέκτησε αργότερα κουτάβια, ένα από τα οποία είχε σταλεί τότε στην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ την Jackie Kennedy. Ο JFK αρχικά δεν ήθελε να πάρει το σκυλί, φοβούμενος ότι μπορεί να είναι παγιδευμένο με συσκευή παρακολούθησης ( bugged )

9. Το πρώτο αεροσκάφος που έφτιαξε ο άνθρωπος το οποίο προσεδαφίστηκε επιτυχώς σε άλλο πλανήτη στέλνοντας πίσω στη Γη δεδομένα, ήταν η Σοβιετική Διαστημοσυσκευή Venera 7 το 1970. Μετά την προσεδάφιση του στην Αφροδίτη, το σκάφος έστειλε πίσω μόνο 23 λεπτά από εξασθενημένα στοιχεία, προφανώς επειδή προσγειώθηκε με το πλαϊνό του μέρος .



10. Οι σοβιετικές αποστολές Venera αποκάλυψαν ότι η επιφάνεια της Αφροδίτης είναι ουσιαστικά βασαλτική στη σύνθεση της , βασιζόμενες σε γεωχημικές μετρήσεις και από τη μορφολογία των ηφαιστειακών ροών.

11. Το διαστημόπλοιο Juno που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από  τον Δία φέρει τρία ειδώλια (μικρά κουκλάκια) LEGO που απεικονίζουν τον Γαλιλαίο , τον ρωμαϊκό θεό Δία και την σύζυγο του την Ήρα (Juno).

12. Υπάρχει ένα διαστημικό σκάφος ιοντικής πρόωσης (το Deep Space 1) που βρίσκεται σε αδράνεια στο διάστημα τα τελευταία 12,5 χρόνια.

13. Όταν το διαστημικό σκάφος Cassini έστειλε μια ανιχνευτική Διαστημοσυσκευή  στο δορυφόρο του Κρόνου  Τιτάνα , ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ξέχασε να ενεργοποιήσει ένα δέκτη και έτσι έχασε το ήμισυ των εικόνων.

14. Η Διαστημοσυσκευή Cassini μπορεί εσωτερικά να παρακολουθεί όλα τα αντικείμενα στο σύστημα του Κρόνου και μπορεί ακόμη και να παρακολουθεί συγκεκριμένα σημεία σε συγκεκριμένα αντικείμενα .

15. Το διαστημικό σκάφος New Horizons που βρίσκεται στον Πλούτωνα έχει μαζί του συμβολικά ένα νόμισμα της πολιτείας της Φλόριντα για να πληρώσει το Χάροντα, το βαρκάρη που μετέφερε της ψυχές των νεκρών στο βασίλειο των νεκρών του Πλούτωνα.


16. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διαστημοσυσκευής Cassini από το 2008, ο δορυφόρος του Κρόνου Τιτάνας έχει εκατοντάδες φορές περισσότερους υγρούς υδρογονάνθρακες από όλα τα γνωστά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Γη. «Είναι ένα γιγάντιο εργοστάσιο οργανικών χημικών ουσιών», δήλωσε ο Ralph Lorenz, επικεφαλής της σχετικής μελέτης.

17. Το διαστημικό σκάφος New Horizons που βρίσκεται στον Πλούτωνα, έχει ένα ρυθμό μεταφοράς δεδομένων μόλις 1 Kb / s.

18. Το διαστημόπλοιο Νέοι Ορίζοντες είναι το γρηγορότερο αντικείμενο που έχει ποτέ εκτοξευτεί. Έφτασε στην τροχιά της Σελήνης σε μόλις 9 ώρες μετά την εκτόξευσή του, ένα ταξίδι που πήρε τους αστροναύτες του Απόλλωνα τρεις ολόκληρες ημέρες.

19. Στις αρχές του 2015, το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος "Dawn", έφτασε στον νάνο πλανήτη Δήμητρα (Ceres), ο οποίος είναι και το μεγαλύτερο αντικείμενο στην ζώνη των αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος.

20. το Voyager 1 ξεκίνησε μετά το Voyager 2, αλλά κινήθηκε πιο γρήγορα και τελικά το προσπέρασε.


21. Ο Κάρλ Σαγκάν ήθελε να συμπεριληφθεί το τραγούδι των Beatles "Εδώ έρχεται ο ήλιος" (Here Comes the Sun) στο χρυσό δίσκο που στάλθηκε στο διάστημα με τα διαστημόπλοια Voyager. Οι Beatles είπαν ναι, η δισκογραφική τους εταιρεία όμως η EMI είπε όχι.

22. Ο Χρόνος επικοινωνίας που χρειάζεται για την NASA και το Voyager I για να επικοινωνούν μεταξύ τους, είναι περίπου 32 ώρες, μέσα σε ένα εύρος ζώνης των 115,2 kbps.

23. Οι μηχανικοί που προγραμμάτισαν την αποστολή Voyager, την σχεδίασαν έτσι ώστε να αποφευχθούν οι πλανητικές συναντήσεις τις ημέρες των Ευχαριστιών και των Χριστουγέννων.

24. Προβλέπεται ότι οι Χρυσοί Δίσκοι (που περιέχουν δείγματα από χαιρετισμούς σε πολλές γλώσσες, ήχους και μουσικές της Γης,) οι οποίοι είναι επάνω στις διαστημοσυσκευές-  ανιχνευτές Voyager 1 και Voyager 2 θα παραμείνουν ανέπαφοι για 1.000.000.000 χρόνια.

25. Το 1999,η  Διαστημοσυσκευή Mars Climate Orbiter  διαλύθηκε μετά την είσοδό της στην ανώτερη ατμόσφαιρα του Άρη. Αυτό συνέβη επειδή η μία ομάδα χρησιμοποιούσε βρετανικές μονάδες, ενώ μια άλλη ομάδα χρησιμοποιούσε μετρικό σύστημα, καταστρέφοντας έτσι το όχημα  και σπαταλώντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.



ΠΗΓΕΣ: Big Bang To Dynamic Earth  -  el.wikipedia.org 

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας   και Ομάδα ΑΡΑΤΟΣ
Επιμέλεια :  Επιστημονικός Ιστότοπος Αστρονομία και Επιστήμη και Ομάδα Αστροβραδιές Σαλαμίνας