Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Βρήκαν τον σκοτεινό αδελφό του γαλαξία μας

Έχει την ίδια ακριβώς μάζα αλλά 99% λιγότερα άστρα!


Βρήκαν τον σκοτεινό αδελφό του γαλαξία μας

Στο Σύμπαν υπάρχουν και γαλαξιακά βασίλεια του σκότους

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Πιέτερ βαν Ντόκουμ του Πανεπιστημίου του Γέιλ εντόπισε μια ομάδα γαλαξιών που ανήκει στο γιγάντιο σμήνος γαλαξιών Coma το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 320 εκ. ετών φωτός από εμάς. Η ομάδα αυτή αποτελείται από 47 γαλαξίες που το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι είναι εξαιρετικά χαμηλής φωτεινότητας. Ο πλέον σκοτεινός εξ αυτών έχει την ίδια ακριβώς μάζα με τον δικό μας γαλαξία. Ο Dragonfly 44, όπως τον ονόμασαν οι ερευνητές, μπορεί να διαθέτει ίδια μάζα με τον γαλαξία μας αλλά διαθέτει μόλις το 1% των άστρων του δικού μας. 


Στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters» οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο Dragonfly 44 αποτελείται σε ποσοστό 99.99% από την μυστηριώδη σκοτεινή ύλη! Η ανακάλυψη αναμένεται να προσφέρει νέα δεδομένα στην προσπάθεια των επιστημόνων να αποκρυπτογραφήσουν τους μηχανισμούς δημιουργίας των γαλαξιών.

http://cdn.sci-news.com/images/enlarge/image_2814_1e-Dragonfly-44.jpg
Εικόνες που έδωσαν οι ερευνητές στη δημοσιότητα από τον σκοτεινό γαλαξία που εντόπισαν

Αόρατη
Το μυστήριο της σκοτεινής ύλης χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930, όταν οι αστρονόμοι αντιλήφθηκαν ότι η μάζα και η βαρύτητα των σωμάτων που βλέπουμε στο Σύμπαν δεν είναι αρκετές για να εξηγηθεί η κίνηση των γαλαξιών. Η σκοτεινή ύλη γίνεται αντιληπτή λόγω της βαρυτικής της επίδρασης στους γαλαξίες, οι επιστήμονες όμως δεν έχουν ιδέα από τι αποτελείται. Γνωρίζουν πάντως ότι δεν εκπέμπει, δεν ανακλά και δεν διαθλά την ακτινοβολία, για' αυτό και είναι κυριολεκτικά αόρατη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των κοσμολόγων το Σύμπαν αποτελείται από τη συμβατική ύλη (την ορατή ύλη) σε ποσοστό μόλις περίπου 5% ενώ η σκοτεινή ύλη υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 27%, με το υπόλοιπο ποσοστό να αντιστοιχεί στην επίσης μυστηριώδη σκοτεινή ενέργεια.

 tovima.gr/science