Για καιρό κατοικήσιμη μπορεί να ήταν κάποτε η Αφροδίτη, λένε οι επιστήμονες, σύμφωνα με μια νέα υπόθεση της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA). Οι εκτιμήσεις των ειδικών πάντως βασίζονται σε κλιματικά μοντέλα, όπως αυτά απεικονίζονται με τη βοήθεια των υπολογιστών και όχι σε πραγματικά δεδομένα.
Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό, κατά τα πρώτα δύο δισεκατομμύρια χρόνια ύπαρξης της Αφροδίτης, να υπήρχε ένας ρηχός ωκεανός με νερό, ενώ οι θερμοκρασίες ήταν πολύ πιο χαμηλές από ό,τι σήμερα.
Τα υπολογιστικά μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν για την απεικόνιση του πλανήτη που σήμερα οι θερμοκρασίες του θυμίζουν καυτή κόλαση, είναι σχεδόν ίδια με εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν για να προβλέψουν την μελλοντική εξέλιξη του κλίματος στον δικό μας πλανήτη, μόνο που, αυτή τη φορά, «έτρεξαν» πίσω στον χρόνο.
Ο Μάικλ Γουέι, επικεφαλής της έρευνας και υπεύθυνος του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA, αναφέρει σχετικά: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η αρχαία Αφροδίτη μπορεί να ήταν ένας πολύ διαφορετικός πλανήτης σε σχέση με σήμερα». Στην τωρινή Αφροδίτη οι επιφανειακές θερμοκρασίες φθάνουν τους 462 βαθμούς Κελσίου, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου υδρατμοί, ενώ η γεμάτη διοξείδιο του άνθρακα ατμόσφαιρα είναι 90 φορές πιο πυκνή από τη γήινη.
Οι μετρήσεις του σκάφους Pioneer (Πρωτοπόρος) της NASA στη δεκαετία του ’80 έδωσαν τις πρώτες ενδείξεις ότι ο γειτονικός πλανήτης μπορεί κάποτε να είχε ένα ωκεανό. Επειδή όμως η Αφροδίτη είναι πιο κοντά στον Ήλιο και έτσι δέχεται πολύ περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία, ο αρχικός αυτός ωκεανός εξατμίσθηκε. Όταν το νερό εξαφανίσθηκε, το διοξείδιο του άνθρακα αυξήθηκε δραματικά στην ατμόσφαιρά της, οδηγώντας σε ένα ανεξέλεγκτο «φαινόμενο του θερμοκηπίου», που κατέστησε τον πλανήτη μη κατοικήσιμο.
Από τα στοιχεία που έχουν οι ερευνητές στη διάθεσή τους, μπορούν να υποθέσουν ότι η Αφροδίτη, επί περίπου δύο δισεκατομμύρια χρόνια, μπορεί να είχε συνθήκες φιλικές προς τη ζωή. Μάλιστα οι ειδικοί δεν αποκλείουν η Αφροδίτη να υπήρξε ο πρώτος κατοικήσιμος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ