Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Τέσσερα νέα στοιχεία προστέθηκαν στον περιοδικό πίνακα

Η Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας επιβεβαιώνει την ανακάλυψη των νέων στοιχείων που προστίθενται μόνιμα στον περιοδικό πίνακα, συμπληρώνοντας την έβδομη σειρά με εκείνα που ανήκουν

Επιστήμονες από την Διεθνή Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC) επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη των στοιχείων 113, 115, 117 και 118 σημειώνοντας πως υπάρχουν πλέον αρκετές ενδείξεις ώστε να πάρουν αυτά μόνιμη θέση στον περιοδικό πίνακα, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να τους δοθούν και επίσημα ονόματα.



Τα στοιχεία αυτά δεν απαντώνται στη φύση, είναι συνθετικά που μπορούν να παραχθούν μόνο στο εργαστήριο και το γεγονός πως εξαϋλώνονται σε κλάσματα δευτερολέπτων, έκανε ιδιαίτερα δύσκολη την διαπίστωσή τους. Ως σήμερα, η θέση τους στον πίνακα δεν ήταν παρά προσωρινή, αφού η επιστημονική κοινότητα δυσκολευόταν να τα παράγει εκ νέου, πάνω από μια φορά.
"Για περισσότερα από επτά χρόνια συνεχίζαμε τις έρευνες ώστε να εντοπίσουμε το στοιχείο 113, όμως τότε ήταν που είδαμε ένα ακόμη" αναφέρει ο Κοσούκε Μορίτα, επιστήμονας από την Ιαπωνία. "Δεν ήμουν έτοιμος να τα παρατήσω, ωστόσο, όπως πίστευα αν επιμέναμε, η τύχη θα μας ευνοούσε και πάλι".



Η ομάδα του Ιάπωνα χημικού επιβεβαίωσε την ύπαρξη του στοιχείου 113, πράγμα που της δίνει την τιμή να του προσφέρουν και το επίσημο όνομά του. Ως σήμερα το 113 είχε το όνομα ununtrium και το προσωρινό σύμβολο Uut. Τα υπόλοιπα τρία στοιχεία 115,117 και 118 είχαν τα προσωρινά ονόματα unupentioum (Uup), ununseptium (Uus) και ununoctium (Uuo) αντίστοιχα. Σε ό, τι αφορά αυτά τα τελευταία, ερευνητές από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ εκπλήρωσαν τα κριτήρια απόδειξης της ύπαρξης τους και έτσι θα κληθούν να δώσουν μόνιμα ονόματα και σύμβολα.
Σύμφωνα με την Ένωση, τα στοιχεία μπορούν να ονομαστούν με βάση κάποιο μυθολογικό στοιχείο, ένα μέταλλο, μια περιοχή ή μια χώρα ή κάποιον επιστήμονα. Οι προτάσεις θα δοθούν στη δημοσιότητα και θα συζητηθούν επί πέντε μήνες πριν την τελική απόφαση. Η ομάδα του Ιάπωνα χημικού ανακοίνωσε πως τώρα που τα στοιχεία αυτά έχουν γραφτεί στον περιοδικό πίνακα, θα προχωρήσουν στον εντοπισμό στοιχείων από το 119 και έπειτα, στην όγδοη σειρά.

Τι είναι ο περιοδικός πίνακας

Ο περιοδικός πίνακας των χημικών στοιχείων είναι ένας κατάλογος, σε μορφή πίνακα, των χημικών στοιχείων, σε μια διάταξη οργανωμένη με βάση τον ατομικό αριθμό του, την ηλεκτρονική δομή και τις επαναλαμβανόμενες χημικές τους ιδιότητες. Τα χημικά στοιχεία παρουσιάζονται κατά αύξοντα ατομικό αριθμό. Η τυποποιημένη μορφή του πίνακα αποτελείται από μια δισδιάστατη διάταξη των χημικών συμβόλων των χημικών στοιχείων σε μορφή πίνακα, με 7 οριζόντιες γραμμές, που ονομάζονται περίοδοι, και 18 κάθετες στήλες, που ονομάζονται ομάδες, ενώ συμπληρώνεται από κάτω με 2 έξτρα οριζόντιες γραμμές.
Μερικές ομάδες του περιοδικού συστήματος έχουν ιδιαίτερες ονομασίες, όπως αλογόνα ή ευγενή αέρια, ενώ οι υπόλοιπες παίρνουν απλά το όνομα του πρώτου από πάνω χημικού στοιχείου τους, για παράδειγμα ομάδα του άνθρακα. Δεδομένου ότι, εξ ορισμού, ο περιοδικός πίνακας περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες τάσεις, χρησιμεύει να αντλήσει κανείς πληροφορίες σχετικά με τις σχέσεις ανάμεσα στις ιδιότητες των χημικών στοιχείων, και να βοηθήσει ώστε να προβλεφθούν (σε κάποιον βαθμό) οι ιδιότητες των καινούργιων χημικών στοιχείων που πρόκειται να ανακαλυφθούν ή να πυρηνοσυνθεθούν. Τέτοιου είδους πίνακες χρησιμοποιούνται ευρύτατα τόσο στη χημεία, όσο και σε άλλες επιστήμες.
Τα πρώτα 98 υπάρχουν στη φύση, αν και κάποια βρίσκονται μόνο σε ιχνοποσότητες και αρχικά ανακαλύφθηκαν με πυρηνοσύνθεση σε (ειδικά) εργαστήρια. Χημικά στοιχεία με ατομικούς αριθμούς από 99 - 118 έχουν συνθεθεί σε εργαστήρια.


Πηγές: Sciencealert/πληροφορίες για τον περιοδικό πίνακα wikipedia
            news247.gr