Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Μια πολύ κοντινή ματιά στη Βόρεια πλευρά του Εγκέλαδου, δορυφόρου του Κρόνου

Η Διαστημοσυσκευή της NASA Κασσίνι περνώντας κοντά από τον παγωμένο δορυφόρο του Κρόνου τον Εγκέλαδο στις 14 Οκτωβρίου 2015, συνέλαβε εκπληκτικές φωτογραφίες από τον Βόρειο Πόλο του Δορυφόρου.
Credits: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute


Η Διαστημοσυσκευή της NASA Κασσίνι έχει ξεκινήσει να στέλνει τις καλύτερες της εικόνες από την ακραία βόρεια περιοχή του παγωμένου δορυφόρου του Κρόνου  Εγκέλαδου ενός παγωμένου Ωκεανού ! Η Διαστημοσυσκευή συνέλεγε τις εικόνες αυτές κατά την διέλευση του από τον Εγκέλαδο στις 14 Οκτωβρίου 2015, περνώντας σε ύψος 1142 μιλίων (1839 Χιλιόμετρα ) πάνω από την επιφάνεια του Δορυφόρου. Οι συντονιστές της αποστολής δήλωσαν πως η Διαστημοσυσκευή θα συνεχίσει να στέλνει εικόνες και άλλα δεδομένα από την διάβαση αυτή για αρκετές ημέρες ακόμα.
Οι επιστήμονες περιμένουν ότι η πολική περιοχή του Εγκέλαδου να σφύζει από κρατήρες, βασιζόμενοι σε χαμηλής ανάλυσης εικόνες από την αποστολή Βόγιατζερ, αλλά νέες εικόνες υψηλής ανάλυσης από το Κασσίνι δείχνουν ένα τοπίο από έντονες αντιθέσεις. ‘’Οι Βόρειες περιοχές διασχίζονται από ένα αραχνοειδές δίκτυο ιδιαίτερα λεπτών ρωγμών που περνούν μέσα από τους κρατήρες’’ αναφέρει ο Paul Helfenstein, μέλος της ομάδας απεικόνισης του Κασσίνι στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, Ιθακα, της Νέας Υόρκης. ‘’Αυτές οι λεπτές ρωγμές είναι παντού στον Εγκέλαδο, και τώρα παρατηρούμε ότι ότι εκτείνονται επίσης και σε όλα τα βόρεια εδάφη’’








Αυτή η εικόνα από την Διαστημοσυσκευή Κασσίνι δείχνει ΄΄άγριο΄΄ έδαφος γύρω από τον Βόρειο πόλο του παγωμένου δορυφόρου του Κρόνου Εγκέλαδο
Credits: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute







Εκτός από τις επεξεργασμένες εικόνες, μη επεξεργασμένες, ή εικόνες σε τύπο ΄΄raw΄΄ , είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της αποστολής  Κασσίνι εδώ:
Η επόμενη συνάντηση του Κασσίνι με τον Εγκέλαδο είναι προγραμματισμένη για τις 28 Οκτωβρίου, όπου η Διαστημοσυσκευή θα πλησιάσει στα 30 μίλια από την Νότια πολική περιοχή του Δορυφόρου. Κατά την διάρκεια της συνάντησης αυτής, το Κασσίνι θα πραγματοποιήσει την βαθύτερη κατάβαση που έχει κάνει ποτέ μέσα από τους παγωμένους, ομιχλώδεις πίδακες του δορυφόρου, κάνοντας δειγματοληψία της χημικής σύνθεσης του εξωγήινου ωκεανού που βρίσκεται κάτω από τον πάγο. Οι επιστήμονες της αποστολής ελπίζουν ότι τα δεδομένα που ή διάβαση της Διαστημοσυσκευής θα παράξει, θα δώσουν στοιχεία για το μέγεθος της Υδροθερμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στον ωκεανό του δορυφόρου, μαζί με περισσότερα λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τη χημεία των ωκεανών - οι οποίες συνδέονται με το ενδεχόμενο κατοικησιμότητα του Εγκέλαδου.
Η τελική διέλευση του Κασσίνι από τον Εγκέλαδο θα λάβει χώρα στις 19 Δεκεμβρίου, όταν η Διαστημοσυσκευή θα μετρήσει την ποσότητα της θερμότητας που πηγάζει από το εσωτερικό του δορυφόρου. Η διέλευση αυτή θα είναι σε ύψος 3106 μιλίων ( 4999 χιλιομέτρων )








Η Διαστημοσυσκευή της NASA ΄΄κατασκοπεύοντας΄΄ το ΄΄σφιχτό΄΄ τρίο από κρατήρες καθώς πλησιάζει τον παγωμένο δορυφόρο του Κρόνου Εγκέλαδο σε ένα κοντινό πέρασμα στις 14 Οκτωβρίου 2015.
Credits: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute








Στο παρακάτω σύνδεσμο μια περιήγηση στις τρείς τελικές διελεύσεις από τον Εγκέλαδο
Η αποστολή Κασσίνι-Χόϊγκενς είναι ένα πρόγραμμα συνεργασίας της NASA,ESA (European Space Agency) και της Ιταλικής Υπηρεσίας Διαστήματος. Η υπηρεσία της NASA ΄΄Jet Propulsion Laboratory΄΄ στην Πασσαντένα της Καλιφόρνια, διαχειρίζεται την αποστολή για την υπηρεσία ΄΄ Science Mission Directorate’’στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Η υπηρεσία ‘’ JPL΄΄ είναι τμήμα του ‘’ California Institute of Technology’’ στην Πασσαντένα. Το κέντρο απεικόνισης του Κασσίνι εχει έδρα στο Διαστημικό Ινστιτούτο στην Μπουλντερ στο Κολοράντο (Space Science Institute in Boulder, Colorado)
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον ιστότοπο:
Preston Dyches
Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif.
818-354-7013
preston.dyches@jpl.nasa.gov 

Dwayne Brown / Laurie Cantillo
NASA Headquarters, Washington
202-358-1726 / 202-358-1077
dwayne.c.brown@nasa.gov / laura.l.cantillo@nasa.gov
2015-316     
Last Updated: Oct. 16, 2015
Editor: Tony Greicius

Πηγή : http://www.nasa.gov/feature/jpl/closest-ever-views-of-saturns-moon-enceladus

Μετάφραση : ''ΑΡΑΤΟΣ'' - Παρατηρησιακή Αστρονομίας ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
                        Astronomy & Science