Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Ρίχνουμε φως στον ηλιακό άνεμο: προσομοιώνοντας το Σέλας στο σχολείο‏

Like   Tweet   Pin   +1  
ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
harald-albrigtsen-20140109 1 1

Ρίχνουμε φως στον ηλιακό άνεμο: προσομοιώνοντας το Σέλας στο σχολείο

***
Το Σέλας είναι ένα από τα θαύματα του φυσικού κόσμου. Με τη χρήση απλών συσκευών, αυτό και άλλα συναφή φαινόμενα μπορούν εύκολα να αναπαραχθούν μέσα στη σχολική τάξη.
Το Σέλας είναι ένα εντυπωσιακό φαινόμενο που παρατηρείται στις πολικές περιοχές, στις οποίες ο αραιός αέρας της ανώτερης ατμόσφαιρας λάμπει κατά τη νύχτα. Είναι επίσης γνωστό ως το βόρειο και νότιο (ή πολικό) φως. Σε αυτό το άρθρο, εξηγούμε τον τρόπο με τον οποίο σχηματίζεται το Σέλας, και περιγράφουμε τέσσερις δραστηριότητες, κατάλληλες για μαθητές ηλικίας 14-16, με τις οποίες το Σέλας και σχετιζόμενα φαινόμενα μπορούν να προσομοιωθούν.
Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο scienceinschool.org
***

Μια «Ελλάδα» θα εξετάσει το βόρειο Σέλας

GREECE MRR Dec2013-prop-image-300x194
Εκτοξεύτηκε σήμερα από την πυραυλική βάση Poker Flat στην Αλάσκα, η αποστολή GREECE της NASA, με σκοπό την μελέτη του τρόπου δημιουργίας του φαντασμαγορικού βόρειου Σέλαος.
Το ακρωνύμιο GREECE σημαίνει Ground-to-Rocket Electrodynamics-Electrons Correlative Experiment, ενώ η επικεφαλής ερευνήτρια Μαρίλια Σαμαρά κατάγεται από την Θεσσαλονίκη και εργάζεται στο South West Research Institute (SwRI) στο Τέξας.
Η μελέτη του σέλαος θα γίνει κατά την διάρκεια της δεκάλεπτης πτήσης του πυραύλου σε συνδυασμό με εικόνες από το έδαφος.
ofa logo
ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ www.ofa.gr
facebook flickr google_plus twitter youtube
1px