Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Πρέπει να επικοινωνήσουμε με εξωγήινους ;

Ο καθηγητής Michio Kaku εξηγεί γιατί δεν πρέπει να επικοινωνήσουμε με εξωγήινη ζωή, θεωρώντας το εγχείρημα αυτό ως μια απαίσια ιδέα 



Μόλις ανακαλύψουμε σημάδια εξωγήινης ζωής (και καλά, αν) θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια νέα ερώτηση, υποθέτοντας ότι δεν έχουν κάνει την πρώτη κίνηση: πρέπει να έρθουμε σε επαφή;

Ο διάσημος θεωρητικός φυσικός και εκλαϊκευτής της επιστήμης Michio Kaku έχει ξεκαθαρίσει το θέμα όλα αυτά τα χρόνια, δηλώνοντας ότι πιστεύει ότι κάποια στιγμή θα ανακαλύψουμε εξωγήινη ζωή και αν το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν τελικά έρθουμε σε επαφή. Σε μια νέα συνέντευξή του στο περιοδικό/ιστότοπο The Guardian, έχει προχωρήσει ακόμα πιο πέρα, χαρακτηρίζοντάς την "απαίσια ιδέα".

  "Με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb σε τροχιά θα έχουμε χιλιάδες πλανήτες για να παρατηρήσουμε, και γι' αυτό νομίζω ότι είναι πολύ υψηλές οι πιθανότητες να έρθουμε σε επαφή με έναν εξωγήινο πολιτισμό", όπως είπε στη σχετική δημοσίευση.


Η περίφημη εξίσωση του Ντρέηκ. Πηγή εικόνας: physics4u.wordpress.com

"Υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοί μου που πιστεύουν ότι πρέπει να τους προσεγγίσουμε. Νομίζω ότι είναι μια απαίσια ιδέα. Όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη στον Μοντεζούμα όταν συνάντησε τον Κορτές στο Μεξικό πριν από τόσες πολλές εκατοντάδες χρόνια."

Για όσους δεν γνωρίζουν, οι ισπανικές δυνάμεις - με επικεφαλής τον Κορτές - έσφαξαν τους άοπλους Αζτέκους έως ότου "το αίμα των πολεμιστών κυλούσε σαν νερό", κάτι που συγκριτικά δεν ακούγεται σαν ιδανικό αποτέλεσμα της πρώτης επαφής με την εξωγήινη ζωή. Ο καθηγητής Kaku έχει επεκτείνει την ιδέα στο παρελθόν, εξηγώντας ότι αν και πιστεύει ότι η εξωγήινη ζωή θα είναι ως επί το πλείστο ειρηνική - δεδομένου ότι οι υπογραφές που είναι πιθανό να βρούμε θα αφορούν πολιτισμούς που υπήρχαν ή υπάρχουν χιλιάδες ή ίσως εκατομμύρια χρόνια πριν από εμάς - αυτό δεν ισχύει. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να διακινδυνεύσουμε να προβάλουμε εαυτούς στο σύμπαν.

"Δεν μπορούμε να το ρισκάρουμε", δήλωσε το 2018. "Δεν πρέπει να προσπαθούμε να προωθούμε την ύπαρξή μας προς μία εξωγήινη ζωή στο διάστημα λόγω του γεγονότος ότι δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις τους".

Ο κίνδυνος, πιστεύει, δεν είναι ότι οι εξωγήινοι θα είναι "κακοί" από μόνοι τους, αλλά περισσότερο ότι μπορεί να μην ενδιαφέρονται καθόλου για εμάς. Συνέκρινε τη θέση μας στο σύμπαν με αυτή ενός ελαφιού στο δάσος. Ενώ οι κυνηγοί στο δάσος αποτελούν απειλή για τα ελάφια, ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τους αναπτυξιακούς εργολάβους οι οποίοι μπορεί να καταπατήσουν, να ισοπεδώσουν το δάσος και να καταστρέψουν το περιβάλλον τους.

"Στην πραγματικότητα, αν διαβάσετε το μυθιστόρημα Πόλεμος των Κόσμων (War of the Worlds), οι Αρειανοί στο θεμελιώδες μυθιστόρημα του HG Wells δεν ήταν κακοί με την έννοια της λέξης, ήθελαν να μας βασανίσουν και ήθελαν να κάνουν κάθε είδους βάρβαρα πράγματα στην ανθρωπότητα", πρόσθεσε. "Όχι, απλώς είμαστε εμπόδιο στο δρόμο τους"....


Σύνθετη εικόνα από art@Gk



Πηγή: astronomynewreporter.com