Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Επιστήμονες ανακάλυψαν μαύρη τρύπα η οποία αντί να καταστρέφει άστρα δημιουργεί νέα

Πρόκειται ίσως για την λιγότερο θανάσιμη μαύρη τρύπα στο Σύμπαν;

Δεν είναι όλες οι μαύρες τρύπες τα καταστροφικά τέρατα που συχνά φαίνονται ότι είναι, σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Εικόνα: 
GETTY


Επιστήμονες από το κρατικό πανεπιστήμιο της Μοντάνα δημοσίευσαν ένα άρθρο στο περιοδικό Nature αυτήν την εβδομάδα στο οποίο δημοσιεύεται η ανακάλυψη ενός αστρικού σχηματισμού στο αντικείμενο Henize 2-10, έναν νάνο αστρογόνο γαλαξία — και δηλώνουν ότι η μαύρη τρύπα στο κέντρο αυτού του γαλαξία δημιούργησε στην πραγματικότητα τον αστρικό αυτό σχηματισμό.

"Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι αυτή η εκροή της μαύρης τρύπας πυροδότησε το σχηματισμό άστρων", έγραψαν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα παρείχαν πληροφορίες για ένα μυστήριο δεκαετίας σχετικά με το εάν οι μικρότεροι γαλαξίες είχαν μαύρες τρύπες ανάλογες σε μέγεθος με μεγαλύτερες, σύμφωνα με τη NASA.

"Πριν από δέκα χρόνια, ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια σκεφτόμουν ότι θα περνούσα την καριέρα μου ασχολούμενη με το σχηματισμό αστεριών. Όταν όμως κοίταξα τα δεδομένα από το Henize 2-10 όλα άλλαξαν", δήλωσε στη NASA η Amy Reines, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και μία από τις συγγραφείς της μελέτης. "Από την αρχή ήξερα ότι κάτι ασυνήθιστο και ιδιαίτερο συνέβαινε".

Η Reines δήλωσε ακόμα στη NASA ότι στο μέλλον αναμένει ακόμη περισσότερη έρευνα για τις μαύρες τρύπες των νάνων γαλαξιών. Η χρήση τους ως ενδείξεων για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο δημιουργήθηκαν οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες θα έλυνε ένα επίμονο πρόβλημα για τους αστρονόμους και η NASA αναφέρει ότι από τις τρεις κορυφαίες θεωρίες για το πώς δημιουργούνται οι μαύρες τρύπες, καμία από αυτές δεν ξεχωρίζει πιο πιθανή από τις άλλες.

"Είναι πραγματικά το μεγάλο ερώτημα: από πού προήλθαν;" δήλωσε ή Reines. "Οι νάνοι γαλαξίες μπορεί να διατηρήσουν κάποια ανάμνηση του σεναρίου σποράς (της δημιουργίας) της μαύρης τρύπας που διαφορετικά είχε χαθεί στον χρόνο και το χώρο".

Είναι ποιητικό ότι μια ασυνήθιστα δημιουργική μαύρη τρύπα που αψηφά τους κανόνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι μαύρες τρύπες «υποτίθεται» ότι δρουν μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τα πιο αρχαία γαλαξιακά μυστήρια.

Πηγή: futurism.com