Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Προσομοιώσεις υποδηλώνουν ότι ένας πλανήτης μεγέθους Γης ή Άρη μπορεί να κρύβεται πέρα από τον πλανήτη Ποσειδώνα !

Μια ομάδα διαστημικών επιστημόνων δημοσίευσε ένα paper στον ιστότοπο Annual Review of Astronomy and Astrophysics, προτείνοντας ότι μπορεί να υπάρχει ενας πλανήτης μεγέθους Γης ή Άρη ο οποίος περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη Ποσειδώνα. Προτείνουν περαιτέρω ότι οι προσομοιώσεις της δημιουργίας του ηλιακού συστήματος δείχνουν ότι ένας τέτοιος πλανήτης μπορεί να έχει ωθηθεί από τις εξωτερικές περιοχές του ηλιακού συστήματος από τους αέριους γίγαντες πλανήτες.

Το ηλιακό μας σύστημα. Εικόνα: Pixabay/CC0 Public Domain

Από: Bob Yirka

Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν το ηλιακό μας σύστημα, εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν όχι μόνο πώς δημιουργήθηκαν οι πλανήτες αλλά γιατί καταλαμβάνουν τις τρέχουσες τροχιές τους. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι συγγραφείς της μελέτης αυτής σημειώνουν ότι οι προσομοιώσεις της εξέλιξης του ηλιακού συστήματος δεν είναι ακόμη σε θέση να εξηγήσουν την τρέχουσα διαμόρφωση λόγω ελλείψεων πληροφοριών. Υποψιάζονται δε ότι οι πληροφορίες που λείπουν αφορούν έναν πλανήτη που κάποτε έκανε τον κύκλο γύρω από τον ήλιο από το εξωτερικό ηλιακό σύστημα (όπου βρίσκονται οι αέριοι γίγαντες πλανήτες, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας), αλλά τώρα υπάρχει έξω από τις παρυφές του ηλιακού συστήματος ή ακόμα και στο βαθύ διάστημα.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι υπάρχει κάτι περίεργο σχετικά με την τρέχουσα διαμόρφωση των πλανητών, όπου συναντάμε τέσσερις εσωτερικούς βραχώδεις πλανήτες, μια ζώνη αστεροειδών και στη συνέχεια τέσσερις αέριους γίγαντες πλανήτες να βρίσκονται στο εξωτερικό ηλιακό μας σύστημα. Πέρα από τους αέριους γίγαντες υπάρχουν νάνοι πλανήτες και άλλα αντικείμενα* όπως κομήτες και αστεροειδείς. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι κάτι λείπει. Υποστηρίζουν ότι είναι απίθανο η φυσική εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος να έχει τέσσερις αέριους γίγαντες και στη συνέχεια τίποτα άλλο παρά μόνο νάνους πλανήτες. Η λογική υποδηλώνει ότι πρέπει να υπάρχουν κάποιοι πλανήτες άλλων μεγεθών και οι προσομοιώσεις τους υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Η προσθήκη ενός άλλου πλανήτη μεγέθους Γης ή Άρη στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα, ίσως ανάμεσα σε δύο από τους γίγαντες αερίου, παράγει ένα πιο ακριβές μοντέλο- τουλάχιστον κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του μοντέλου αυτού.

Τελικά, ένας τέτοιος πλανήτης είτε θα είχε ωθηθεί πολύ μακριά στο διάστημα, είτε θα βρισκόταν μαζί με  τους νάνους πλανήτες, είτε θα είχε οδηγηθεί προς τον διαστρικό χώρο, όπου θα ταξίδευε μόνος του. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι εάν ένας τέτοιος πλανήτης υπάρχει στις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος. Νέα υπό κατασκευή τηλεσκόπια μπορεί να είναι σε θέση να τον εντοπίσουν και έτσι να επιβεβαιώσουν τη θεωρία τους.

Δείτε σχετικά βίντεο: 
 







Περισσότερες πληροφορίες: Brett Gladman et al, Transneptunian Space, Annual Review of Astronomy and Astrophysics (2021). DOI: 10.1146/annurev-astro-120920-010005


--------------------------------------------------------------------

*Τα μέλη του ηλιακού μας συστήματος μέχρι τώρα είναι:
8 Πλανήτες
5 Νάνοι πλανήτες
200 και πλέον φυσικοί δορυφόροι
1.113.527 Αστεροειδείς
3.743 Κομήτες
------------------------
ΣΥΝΟΛΟ: 1.117.483 αντικείμενα

--------------------------------------------------------------------



Πηγή: phys.org